Actualitate
În curând, la Arieșeni
Pârtii, teleschiuri moderne, telegondolă și restaurante cu puncte belvedere
•În ședința de ieri a Comisiei tehnice județene de amenajare a teritoriului, urbanism și lucrări publi­ce a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru Domeniul Schiabil Bubești - Poiana Vârtop
     Dezvoltarea turismului în județul nostru este o prioritate a Con­siliului Județean Alba, care își continuă demersurile de până acum. Pe această linie se înscrie și aprobarea Planului Ur­banistic Zonal (PUZ) pentru Domeniul Schiabil Bubești - Poiana Vârtop, în ședința de ieri a Comisiei tehnice județene de amenajare a teritoriului, ur­banism și lucrări publice. Acest PUZ pune practic bazele creării unei stațiuni turistice cu o activitate intensă, în două sezoane și cu circulație în tot timpul anului, într-un teritoriu cu condiții naturale deosebite. Realizarea stațiunii este posibilă prin cuprinderea întregii zone a Arieșului Mare, între localitățile Arieșeni și Șaua Vârtop, pâ­nă la creasta ce unește Vârfurile Curcubăta Mare și Mică, Piatra Gră­i­toare, Șaua, Tarnița Bihorului și Pasul Vârtop. În acest peri­me­tru, pe versantul cu orientare nordică (care are și cea mai mare di­ferență de nivel, de circa 300 de metri) se vor amplasa pârtiile de schi și instalațiile aferente acestora: telegondola, telescaune, tele­schi, restaurant cu terasă, dotări specifice pentru iarnă. Versantul cu orientare sudică este ideal pentru a primi dotările necesare ca­zării turiștilor, aceste dotări urmând a fi aglomerate în punctele de plecare la instalațiile de cablu. În partea superioară a versanților cu orientare nordică - destinați domeniului schiabil - se vor amenaja doar dotările de strictă necesitate pentru a nu aglomera traseul de creastă: stațiile de sosire ale instalațiilor de cablu, cazarea anga­ja­ților, puncte salvamont, restaurante cu puncte belvedere. Ca o no­utate în domeniu, s-a încercat legarea celor două zone mai ample cu încă două teleschiuri, în așa fel încât un schior care pleacă de la Vârtop să ajungă la Vârful Curcubăta folosind 3 sau 4 instalații de urcat pe cablu și pârtiile aferente lor. Un schior care va urca cu te­legondola de la Galbena poate să schieze o zi întreagă fără să folosească de două ori aceeași pârtie și să ajungă, în final, la Vâr­top. S-a gândit, totodată, o diferențiere a dificultății pârtiilor pentru a reuși să se delimiteze pârtiile pentru avansați de cele pentru în­cepători. Prezentul PUZ studiază și dezvoltarea zonei Bubești-Vâr­top, zona în care prin Planul de Amenajare Teritorială (PAT) al co­munei Arieșeni sunt prevăzute o serie de pârtii de schi. Acest PUZ este legat și de Planul Urbanistic General (PUG) al localității Bu­bești. Tot în ședința de ieri a Comisiei tehnice județene de amena­jare a teritoriului, urbanism și lucrări publice s-a discutat și despre amenajarea viitoarei stațiuni turistice Arieșeni - Poiana Vârtop.
Florin ROMAN

Conferința Județeană de alegeri a PSD Alba - pe 16 sau 17 aprilie 2005
•Candidaturile pentru funcțiile de conducere se pot depune în ultimele 5 zile la sediul partidului
     La sfârșitul săptămânii trecute, membrii Delegației Permanente a PSD Alba, au adoptat mai multe măsuri vizând conferințele de ale­geri care au loc în această perioadă în interiorul fostului partid de guvernământ. În primul rând, Delegația Permanentă s-a constituit în Comitet de organizare a conferințelor și a stabilit datele finale de des­fășurare a celor locale. Astfel, la municipii și orașe - cele mai importante organizații - programul final de desfășurare este urmă­torul: 17 martie - Ocna Mureș, 18 martie - Cugir, 19 martie - Baia de Arieș, 24 martie - Sebeș, 25 martie - Blaj, 26 martie - Aiud, 27 martie - Abrud, 1 aprilie - Câmpeni, 2 aprilie - Zlatna, 3 aprilie - Te­iuș, 9 aprilie - Alba Iulia.
    În ceea ce privește mult așteptata Conferință județeană, ea se va desfășura în una din zilele de 16 sau 17 aprilie 2005. Candidaturile pentru funcțiile de conducere, președinte, președinte executiv, se­cre­tar general, etc, se vor depune la sediul PSD din Alba Iulia în ultimele 5 zile prealabile Conferinței județene. De altfel toate orga­nizațiile locale ale PSD Alba vor fi informate prin adrese scrise de toate aceste decizii.
Răzvan JURCĂ

Jandarmeria Română se modernizează
     Jandarmeria are, începând din 13 martie, o structură similară cu cea a Poliției, a declarat șeful Comandamentului Jandarmeriei Ro­mâne, generalul de brigadă Costică Silion. Potrivit noii legi de orga­nizare și funcționare a Jandarmeriei Române ce a intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute, unitățile de jan­dar­merie se vor organiza identic cu cele ale Poliției, astfel încât Comandamentul Național al Jandarmeriei va deveni Inspectoratul General al Jandarmeriei (IGJ), iar comandamentele județene - Inspectorate județene ale jandar­me­riei (IJJ). La nivelul Capitalei va funcționa Direcția Generală de Jan­darmi a Municipiului București. Astfel, noua structură a Jandarmeriei Române va fi următoarea: un IGJ, 41 de IJJ, o brigadă specială de intervenție, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, opt grupări mobile, o Școală de aplicație pentru ofițeri, o Școală de subofițeri de jan­darmi, cinci Centre de instrucție ale Jandarmeriei, cinci Centre de pregătire și perfecționare, două baze de logistică și șase unități speciale. În cadrul unui Inspectorat Județean de Jan­darmi vor exista și structuri montane, navale, de parașutiști, sca­fan­dri, care, alături de celelalte componente ale acestei arme, vor pu­tea acționa, cu aprobarea ministrului Administrației și Internelor și la ordinul inspectorului general, și în alte zone teritoriale de compe­ten­ță.
    Potrivit noilor competențe ale Jandarmeriei, reprezentanții acestei structuri sunt abilitați să întocmească actele necesare începerii ur­măririi penale pentru infracțiunile constatate în timpul îndeplinirii mi­siunilor. De asemenea, Jandarmeria va asigura independent ordinea publică cu ocazia tuturor activităților desfășurate în spațiul public, re­stabilind, tot independent, ordinea, când aceasta a fost încălcată în vreun fel. (I.P.)
Chibzuială la banul public
     În cursul zilei de ieri, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, s-a întâlnit cu directorii instituțiilor de cultură din subor­dine. "Am cerut o mai bună chibzuială a banului public, pentru că auditul a scos la iveală tot soiul de decontări care ridică semne de întrebare. Ei tre­buie să facă cultură nu impresariat, iar banii vor trebui gestionați mai bine. Le-am spus de la început acest lucru pen­tru că sper într-un management de calitate", a precizat Ion Du­mitrel.(F.R.)
La Ponor și Poiana Vadului
Se circulă pe un singur sens
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Mărginean, ne-a declarat că în zona de munte se circula și ieri în condiții de iarnă, iar drumarii continuau să acționeze cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant. Probleme mai mari se semnalau pe drumurile din zona Ponor și Poiana Vadului, unde circulația se desfășura pe un singur sens. Până la orele serii, drumarii sperau să deschidă în totalitate și aceste drumuri.(F.R.)
In vino... stă amenda
     Polițiștii din Abrud au organizat o acțiune pe linie de circulație, al cărei scop a fost prevenirea accidentelor rutiere și depistarea con­du­cătorilor auto ce încalcă normele rutiere. Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 5 milioane de lei, toate la regimul circulației. De asemenea, a fost depistat în trafic, pe raza localității Abrud, T.M. în vârstă de 54 de ani, cetățean italian, con­sultant tehnic la Filatura de bumbac Abrud. Acesta conducea au­toturismul marca Opel Zafira, înmatriculat în Italia, după ce în pre­alabil consumase alcool. El este cercetat pentru comiterea infra­cțiunii de conducere pe drumurile publice sub influența băuturilor al­coolice. (L.I.)
Primăria Blaj în direct cu cetățenii
•În curând va fi instalată o linie telefonică gratuită în sistem tel-verde
     Conducerea Primăriei Blaj a semnat deja contractul cu repre­zentanții Romtelecom, în vederea instalării unei linii telefonice gra­tuite pentru cetățeni, în sistem tel-verde, a declarat secretarul muni­cipiului, Sergiu Ștefănescu. Numărul de telefon la care sesizările ce­tățenilor vor fi preluate gratuit este 0.800.800.320, acesta urmând să devină apelabil în cel mai scurt timp. În cursul săptămânii, apelurile cetățenilor vor fi preluate de un operator lunea și vinerea, între orele 08.00 și 17.00, marțea, miercurea și joia, între orele 08.00 și 19.00 și sâmbăta, între orele 09.00 și 14.00. În afara acestui program, a spus Ștefănescu, mesajele cetățenilor vor fi înregistrate pe suport mag­netic, urmând să fie ascultate a doua zi pentru a fi găsite soluții la problemele semnalate. El a arătat că nu vor fi luate în calcul mesajele anonime, așa cum se întâmplă, de altfel, și cu petițiile ne­semnate.(R.G.)
Raport detaliat la Strasbourg
     Programele de conformare la legislația Uniunii Europene și mă­surile luate pentru aplicarea acestora, precum și proiectele viitoare, conform Capitolului 22 - Mediu, vor fi discutate cu oficialii Comisiei Europene la Strasbourg, într-o reuniune extraordinară, a precizat ministrul Mediului și Gospodăririi Apelor, Sulfina Barbu. Astăzi, în cadrul unei comisii interministeriale, domnia sa va prezenta un raport detaliat asupra mă­surilor și proiectelor pe care țara noastră le-a aplicat, dar și despre cele în curs de execuție. "Principalele dis­cuții le voi avea, în special cu omologii mei din Comisia Europeană, pe proiecte vizând managementul deșeurilor și al apelor. De ase­menea, se va dis­cuta modul de cooperare mai eficientă în domeniul poluărilor cu efect transfrontalier", a declarat Sulfina Barbu. (I.P.)
Pompierii militari au depus jurământul
     Aproximativ 40 de recruți încorporați luna trecută la Grupul ju­dețean de Pompieri "Unirea" au depus sâmbătă, 12 martie, jură­mântul militar de credință față de patrie, a anunțat șeful Inspec­to­ratului județean pentru Situații de Urgență Alba, col. Virgiliu Costea. Ceremonialul militar s-a desfășurat în incinta unității, în prezența ca­drelor militare, a numeroși părinți, rude și prieteni ai militarilor în ter­men. Au participat, totodată, vicepreședintele Consiliului Județean, Dan Simedru, viceprimarul municipiului, Ioan Bogățan, consilierul pre­fectural, Nicolae Todea, comandanții unor unități militare ale MAI, MApN și SRI din municipiu. (R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.