Editorial
0,19 la sută cultură
     Sunt ani și ani de subfinanțare a culturii și învățământului. Dacă protestele și grevele profesorilor au reușit să mai îmblânzească puțin uscatele minți guvernamentale, astfel încât educația este cât de cât pe linia de plutire, nu la fel stau lucrurile în domeniul cul­turii. Adică în acel domeniu care ne-a făcut și ne face cunoscuți în lume la modul pozitiv. Enescu, Brâncuși, Blaga, Eminescu sunt doar câteva dintre numele cu care ne mândrim, la care iată, facem apel pentru a ne promova imaginea, dar și ideile. Sigur că domeniul culturii nu este unul direct productiv, dar nevoile - de la editarea de carte de orice fel până la organizarea unor manifestări culturale de amploare și substanță, dar și cele legate de protejarea și conser­varea imensului patrimoniu istoric și arhitectural imobil - sunt foarte mari. La fel de sigur cultura, poate tocmai pentru că produsele sale nu sunt direct palpabile ori ușor comensurabile în seci date fi­nanciare și statistice, a fost întotdeauna cenușăreasa bugetului fie el de stat ori local. Dar parcă niciodată situația nu a fost atât de proastă ca în acest an. Însuși ministrul de resort, Mona Muscă, recunoaște acest lucru, 0,19 la sută din PIB pentru cultură este extrem de puțin. Atât de puțin încât în fața solicitărilor soluția pro­pusă este cea a finanțării pe proiecte. Numai că această soluție es­te valabilă pentru selectarea manifestărilor culturale, pentru editarea de carte ori pentru promovarea unor programe culturale. Ea este cât se poate de ineficientă în domeniul monumentelor istorice, adică tocmai în acel domeniu unde finanțarea este cea mai necesară dar și cea mai mare consumatoare de fonduri. Pentru acest an Pro­gramul Național de Restaurare avea inițial la dispoziție 140 de mi­liarde de lei. O sumă infimă dacă ne gândim la sutele de șantiere de restaurare deja deschise. Iar semnalele care ne vin de la Mi­nisterul Culturii și Cultelor sunt alarmante, se pare că și din a­ceas­tă firimitură s-a mai tăiat.
    Cât despre concursul de proiecte... Ideea este bună dar aplica­rea ei va ridica oarece greutăți, pentru că în acest domeniu atât de sensibil sunt puțini cei care se pricep la întocmirea unui proiect eligibil Și uite așa, obiective și teme de mare interes pot rămâne fără susținerea financiară de care ar avea nevoie. Se vor pierde valori, dezinteresul publicului și al administrațiilor locale față de acest domeniu se va adânci prin nepromovare, iar paragina va adăuga o nedorită tușă asupra unor monumente istorice care vor ieși sau nu vor putea fi incluse în atât de doritele circuite turistice văzute acum ca o soluție pentru creșterea bunăstării unor comu­nități rămase fără alte soluții economice.
    O altă soluție propusă prin noul cod fiscal este cea care dă contribuabilului posibilitatea de a orienta 1 la sută din impozitul global spre o organizație non-guvernamentală. Aceasta poate fi și din domeniul culturii. Dar câți vor face acest gest? Câți știu că îl pot face și din cei care știu, câți vor alege un ONG cu profil cultural, mai ales în actuala "emulație" de care se bucură acest domeniu? Ne aflăm într-un cerc vicios din care doar bunăvoința unui ministru, neexperimentat în domeniu (chiar dacă a fost membru al Comisiei de cultură a Camerei Deputaților), nu ne poate scoate. Ca în toate celelalte domenii este nevoie de voință politică. Doamna ministru ne-a promis că va propune la rectificarea bugetară creșterea su­melor alocate culturii. Îi dorim succes în persuadarea colegilor de guvern, dar... Poate că unul dintre proiectele pe care s-ar cuveni să le promoveze intens Ministerul Culturii și Cultelor ar trebui să fie unul de cunoaștere a facilităților acordate celor ce investesc în acest domeniu și a beneficiilor pe care cultura le poate aduce unui popor dar și unui individ. Pentru că acest 0,19 la sută din PIB buget pentru cultură arată clar interesul dar chiar... gradul de cultură al celor care l-au aprobat și al celor care îl acceptă.
Anca DINICĂ