Actualitate
În Cetatea Alba Iulia lucrurile încep să se miște
•Primarul Mircea Hava urgentează preluarea laturii de nord a Cetății *Administrația locală va aloca bani pentru restaurare
     Preluarea greoaie în administrare a Cetății Vauban din Alba Iulia de către primărie este unul dintre obstacolele care au stat în fața creionării unui program clar de intervenție, promovare și valorificare, pază și ordine în acest perimetru. Amintim că în urmă cu doi ani Primăria Alba Iulia a preluat de la Ministerul Apărării Naționale latura de Sud a fortificației (șanțuri, bastioane etc), rămânând acum în discuție latura de Nord (pe unde se face accesul auto spre PUB 13), dar și o serie de clădiri și terenuri pe care Armata le ocupă în prezent în incinta cetății. În urmă cu un an Primăria municipiului Alba Iulia a întocmit documentația necesară înaintată spre aprobare guvernului pentru preluarea laturii de Nord. Birocrația a făcut însă ca lucrurile să stagneze. De la începutul acestui an primarul Mircea Hava a intensificat discuțiile cu reprezentanții MApN, mai ales, cu ministrul Atanasiu. Ca urmare a acestor noi demersuri, în cursul zilei de miercuri, 23 martie, la Alba Iulia a fost prezent șeful Direcției Logistică a Ministerului Apărării Naționale, general Emanoil Cioco­tea. După vizita în teren și discuțiile de rigoare s-a decis urgentarea preluării de către Primăria Alba Iulia a spațiilor. Preluarea, a spus Mircea Hava, se va face în etape, în prima fiind vizate spațiile și te­renurile de pe latura de nord, inclusiv cele de deasupra bastioanelor. Pentru acestea din urmă s-a convenit ca unitățile militare care rămân încă în perimetrul cetății să cedeze o parte din teren, astfel încât Traseul celor Trei Fortificații (aflat acum în amenajare) să poată fi definitivat. "Suntem și noi de acord cu o preluare în etape, pentru că nu avem posibilitățile financiare necesare pentru întreținerea tu­turor acestor spații, mai ales dacă le-am prelua pe toate deodată. Cred că până în 2007 vom prelua cea mai mare parte a lor. Pentru că sumele necesare pentru întreținere și amenajare, ca să nu mai vorbesc de lucrări de restaurare și conservare, sunt mari, iar posi­bilitățile bugetului local reduse, nu putem să abandonăm celelalte nevoi ale cetățenilor municipiului oricât de dragă ne este Cetatea. Am demarat deja discuții cu reprezentanți ai unor instituții interesate să preia clădiri în perimetrul Cetății: Consiliul județean Alba, Arhi­episcopia Ortodoxă Română de Alba Iulia, Universitatea "1 Decem­brie 1918", Prefectura județului Alba... Lucrul care mă bucură este că după această întâlnire am convingerea că lucrurile nu vor mai tărăgăna ca până acum." Mircea Hava a mai informat că începând de luni au fost introduse patrule ale Poliției Comunitare Alba Iulia în Cetate pentru paza spațiilor de pe latura de Nord a Cetății, unde de curând s-au produs acte de vandalism prin smulgerea unor gratii și ancadramente de la 7 ferestre.
    Mircea Hava a mai adăugat că Primăria Alba Iulia se va implica și în restaurarea unor obiective unde lucrările sunt începute de ani de zile și care stagnează din lipsa fondurilor. Este vorba despre Poarta I, Poarta a III-a a Cetății, unde finanțarea a venit exclusiv de la Mi­nisterul Culturii și Cultelor. "Am propus MCC încheierea unui pro­tocol prin care să venim și noi cu sume pentru susținerea finanțării. Din discuțiile pe care le-am avut la minister știu că banii pe care acesta poate să-i aloce sunt puțini. Există promisiunea de 1,2 miliarde de lei pentru finalizarea lucrărilor la Poarta I și aproximativ 2-3 miliarde de lei pentru Poarta a III-a. Noi am putea pune la rândul nostru alte 3 miliarde pentru Poarta a III-a și încă ceva pentru Poarta I. Aici vreau să precizez că avem deja în lucru un proiect de ilu­minare arhitecturală la cele mai înalte standarde și cu cele mai mo­derne tehnologii. Vrem ca la inaugurare să arătăm cetățenilor un lucru foarte bine făcut."
Anca DINICĂ

Ziua Poliției Române
     Prin art. 50 din Legea nr. 218 din aprilie 2004, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliției Române. Alegerea acestei date este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române. Astăzi, cu ocazia aniversării Zilei Poliției Române, în toate unitățile de poliție vor avea loc expuneri, dezbateri, sesiuni de comu­nicări științifice, vor fi organizate standuri de carte și expoziții. La sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba va fi prezentată o expoziție de broșuri și pliante ce conțin date privind prevenirea comi­terii de infracțiuni, a consumului de stupefiante, a violenței domes­ti­ce, într-un cuvânt subiecte de interes general. Prin expunerea aces­tor materiale se dorește informarea cât mai corectă a cetățenilor jude­țului Alba în legătură cu subiectele menționate. La ora 11.00 va fi organizată o ședință festivă la care va lua parte actuala conducere a IPJ Alba, cadre de la reședință și din teritoriu. Se va da citire mesajelor de felicitare primite de la IGPR, iar comisar șef de poliție Trif Ioan le va adresa tuturor polițiștilor și personalului contractual din cadrul IPJ Alba felicitări pentru rezultatele obținute în activitatea pro­fesională. Cu această ocazie aniversară vor fi avansați în grad, la termen, cei mai merituoși dintre polițiștii județului. (L.I.)
Din fonduri nerambursabile
Aproape 5 milioane de euro pentru județul Alba
•Proiectul de reabilitare a drumului județean Aiud-Buru a primit undă verde
     Un nou proiect ce vizează dezvoltarea județului Alba a primit aviz favorabil și va aduce 4,68 milioane de euro în județul nostru. "Este vor­ba practic de prima finanțare de asemenea anvergură pe care Con­siliul Județean Alba o obține", a declarat Ion Dumitrel, preșe­din­tele CJ Alba. Direcția Generală de Dezvoltare Regională a Minis­terului Integrării Europene a transmis Consiliului Județean Alba o a­dresă prin care anunță că proiectul înaintat de acesta, "Valorificarea potențialului turistic și economic al Văii Aiudului, prin reabilitarea infrastructurii de transport" - a fost inclus pe lista proiectelor propuse pentru a fi finanțate. Proiectul a fost depus în cadrul Programului PHARE 2003 - Coeziune Economică și Socială, componenta Tu­rism, iar finalitatea sa este viabilizarea zonei turistice a Văii Aiudului prin refacerea infrastructurii rutiere și amenajări turistice pe drumul Aiud-Buru.
    Punerea în practică a proiectului va însemna o creștere semni­fi­cativă a numărului de turiști care străbat această zonă, dar și ușu­rarea accesului spre Valea Arieșului, prin scurtarea distanței cu circa 30 de kilometri. Proiectul are o valoare totală de 5,2 milioane de euro, din care 10% o reprezintă contribuția locală și urmează ca în toamna acestui an să fie semnat contractul de execuție. Astfel, este posibil ca începând chiar din această toamnă, sau cel mai târziu în primăvara următoare, să demareze primele lucrări la acest drum. "Trebuie să remarcăm calitatea muncii depuse de noua echi­pă din conducerea Consiliului Județean Alba, care beneficiind de a­portul unor directori și funcționari tineri și foarte bine pregătiți și-a demonstrat valoarea, aducând mai bine de 4,6 milioane de euro pentru județ. Succesul nu este imposibil de obținut și această rea­lizare ne dă încredere în capacitățile proprii de management pentru proiectele europene. Accesarea fondurilor nerambursabile rămâne o prioritate a Consiliului Județean Alba, fiind o cale sigură de dezvol­tare a județului nostru", a mai afirmat președintele CJ Alba Ion Du­mitrel.
Florin ROMAN

Bărbat jefuit în gara Sebeș
     În noaptea de 21/22 martie, Vasile Bengin, în vârstă de 63 de ani, din comuna Frâncești, județul Vâlcea, în timp ce se afla în gara CFR Sebeș, a fost deposedat, prin violență, de suma de 2,5 mi­lioane de lei. În urma cercetărilor au fost identificați autorii în per­soana a doi frați: Jan Lăcătușu (23 de ani), recidivist și Virgil Lăcă­tușu (19 ani), din Berghin. Cei doi sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie. Au fost prezentați Tribunalului Alba cu propu­nerea de arestare preventivă și depuși în arestul IPJ Alba, pe numele lor fiind emise mandate pe o perioadă de 29 de zile. (L.I.)
Client vechi, furt nou
     Polițiștii din Teiuș l-au identificat pe Augustin V. (17 ani), din Cetatea de Baltă, ca fiind autorul a două furturi comise în noaptea de 10/11 martie și 18/19 februarie, dintr-un magazin mixt, respectiv un chioșc de ziare și reviste din Teiuș. Tânărul, client vechi al po­liției, este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
O veste bună pentru pensionari
     Pensionarii care doresc să-și întocmească dosarul în vederea recalculării pensiilor vor fi scutiți de plata aferentă eliberării dupli­catelor, iar taxele notariale vor fi reduse cu 20% din cele actuale. Această facilitate va fi aplicată strict pentru actele necesare întoc­mirii dosarului de recalculare a pensiilor, modificarea respectivă a legii putând fi pusă în aplicare în cel mult două luni de zile, după cum a declarat deputatul PNL, Eugen Nicolaescu. (R.J.)
La Lopadea Veche
Bucătărie mistuită de flăcări
     Miercuri, 23 martie, în satul Lopadea Veche, la imobilul cu numărul 101, a izbucnit un incendiu. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul grupului "Avram Iancu" din Aiud. Bucătăria lo­cuinței Cameliei Muntean era cuprinsă de flăcări. La stingerea incen­diului o mână de ajutor a venit și din partea vecinilor. Cauza incen­diului a fost un aragaz lăsat în funcțiune fără a fi supravegheat. Nu s-au înregistrat victime ci doar pagube materiale în valoare de 30 de milioane de lei. Tavanul și podul bucătăriei au ars în proporție de 50 la sută. De asemenea, au fost mistuite de flăcări un televizor color, aragazul cu pricina, ușa de la cămară și câteva obiecte de îm­bră­căminte. (L.I.)
Semințe de 300 de milioane distribuite prin oficiile poștale
     Încălzirea vremii a creat o adevărată febră în rândul agricultorilor. Societatea comercială "Unisem" SA Alba a fost luată cu asalt pen­tru achiziționarea semințelor de legume, cartofi, porumb etc. D-l ing. Gheorghe Oroianu, directorul societății, ne-a declarat că numai prin oficiile poștale din județ au fost distribuite semințe diverse în valoare de peste 300 de milioane de lei. Au fost luate măsuri suplimentare pentru ambalarea, transportul și onorarea în cel mai scurt timp a tu­turor solicitărilor. Cei din mediu rural, care doresc să intre cât mai repede în posesia semințelor de care au nevoie, sunt rugați să ia legătura cu factorii poștali din localitate care au la îndemână un sor­timent bogat de semințe. (S.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.