Prima pagină Ediția din: 31.3.2005
Natura dezlănțuită a lovit marți devastator
Trăznetele au lăsat Blajul fără gaz metan
     Marți seara au fost trei ceasuri rele pentru locuitorii municipiului Blaj, care au avut de suferit din cauza naturii dezlănțuite. Primul trăznet a lovit în jurul orei 17,58, când postul de radio Național FM Blaj, situat pe strada Axente Sever nr. 31 a fost distrus. Practic nu a mai rămas nimic din aparatura cu care colegii noștri de la Blaj își fac treaba. Au ars microfoane, calculatoare, rețele, practic tot ce e­xistă într-un studio de radio. Potrivit informațiilor furnizate de In­spectoratul pentru Situații de Urgență al județului Alba, pompierii au reușit stingerea incendiului în circa 17 minute. Nici nu au terminat bine treaba la radio și pompierii au fost solicitați să intervină din nou, de data aceasta la un incendiu ce putea fi devastator pentru lo­cuitorii Blajului. În jurul orei 18,50, un alt trăznet a lovit un cămin de vane, de pe strada Tudor Vladimirescu, care asigura alimentarea cu gaz metan a urbei de pe Târnave. Fulgerul a produs o fisură în con­ductă, soldată cu arderea gazului, iar potrivit raportului de eveni­men­te al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, flacăra s-a ridicat la o înățime de circa 7-8 metri. Bubuitura și focul imens au putut fi auzite și văzute chiar și din afara Blajului. Din cauza acestei explozii, ju­mătate din blăjeni au rămas fără gaz metan. Potrivit informațiilor fur­nizate de directorul Distrigaz Nord, Sucursala Alba Iulia, Pavel Bog­dan, echipele de specialitate au intervenit imediat, au securizat zo­na și au oprit alimentarea cu gaz din conducte. Totodată, echipajele de polițiști deplasate la fața locului au oprit, pe perioada intervenției de stingere a focului, circulația autorurismelor și pietonilor, precum și a trenurilor în zonă. Dl. Bogdan a declarat că în urma incidentului de marți seara au rămas fără gaz metan circa 4500-5000 de consu­matori casnici și circa 100 de agenți economici, printre care și IAMU Blaj. "Chiar acum ne îndreptăm spre Blaj pentru a accelera ope­rațiunile de realimentare a abonaților cu gaz metan. De astăzi (n. red. - ieri) dorim ca toți blăjenii afectați de incident să beneficieze din nou de gaz metan", a declarat directorul Distrigaz Nord Sucursala Alba Iulia, Pavel Bogdan. Din fericire, natura care s-a dezlănțuit marți seara cu furie la Blaj nu a dus la pierderea de vieți omenești.
Florin ROMAN

1,8 miliarde de lei pentru biserici
     Consilierii județeni au aprobat în ședința de ieri alocarea sumei de 800 de milioane de lei în semestrul doi al acestui an și a sumei de 1 miliard de lei în semestrul trei, ca sprijin financiar pentru uni­tățile de cult din județ. Repartizarea banilor s-a făcut după consultări ale conducerii executive a CJ Alba cu liderii grupurilor de consilieri. În total este vorba despre 39 de unități de cult care vor primi între 30 de milioane de lei și 150 de milioane de lei. Această ultimă sumă a fost repartizată doar Catedralei Metropolitane Sf. Treime din Blaj.(F.R.)
Pesediștii nu mai vor (fr)AGA
•Ioan Arghiuș în AGA la PISA
     În ultima ședință a CJ Alba, consilierul județean Ioan Florea l-a pro­pus pe mai tânărul său coleg, Flaviu Predescu, să fie nominalizat pentru un post de reprezentant al CJ în AGA la societatea Parcul In­dustrial Sebeș-Alba. Supărat, Predescu a reacționat prompt: "Dom­nu­le Florea, nu mă mai propuneți așa aiurea de fiecare dată, că mă apuc și eu să vă propun ca să pierdeți cu brio". Replicile celor doi au stârnit ironia consilierilor Alianței, unul spunând că "Am trăit s-o văd și pe asta, că nu mai vor pesediștii în AGA". Noul reprezentant al CJ Alba în AGA la societatea comercială Parcul Industrial Cugir es­te Ioan Arghiuș, propus de PNL în locul lui Ștefan Cosmeanu. (F.R.)
Gheorghe Iviniș - independent
     Grupul consilierilor PSD din Consiliul județean Alba s-a mai sub­țiat cu un membru. Este vorba despre Gheorghe Iviniș, om de afaceri din Sebeș, care a declarat că de la ședința de ieri este independent și va acționa ca atare. Un alt consilier ales pe listele PSD, care a pă­răsit barca fostului partid de guvernământ, este Daniela Toma.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.