Actualitate
Ieri, la Bruxelles, sub avertizarea activării clauzei de salvagardare
Parlamentul European a dat "aviz conform" pentru aderarea României la UE
     Comisia de externe a Parlamentului European a aprobat ieri ade­rarea României și Bulgariei la Uniunea Europeană, prevăzută pentru 1 ianuarie 2007. Parlamentul European se va pronunța pe această temă în ședința plenară din 13 aprilie, urmând ca semnarea tra­ta­tului de aderare cu cele două țări să se realizeze pe 25 aprilie. Ro­mânia a întrunit 59 de voturi pentru, două împotrivă și nouă ab­țineri, iar pentru Bulgaria au fost 71 voturi pentru, unul împotrivă și o ab­ținere. Raportorul PE pentru România, Pierre Moscovici, a vorbit des­pre o majoritate largă, care indică și tendința votului decisiv din ple­nul Parlamentului European de la Strasbourg. Potrivit AFP, Uni­unea Europeană a introdus mai multe "clauze de salvgardare" în cazul României și Bulgariei care pot amâna cu un an aderarea lor efectivă dacă cele două țări nu sunt pregătite pentru aderare până la 1 ianuarie 2007. Uniunea Europeană a impus României o clauză de salvgardare deosebit de strictă, fără precedent pentru o țară can­di­dată. Această clauză va putea fi activată prin intermediul unui vot ma­joritar din partea statelor membre ale UE dacă România nu va fi suficient de pregătită în domeniile justiției, afacerilor interne și con­cu­renței.
Florin ROMAN

Pentru a ne scăpa de calvarul gropilor de pe dru­muri
Consiliul Județean Alba se împrumută cu 300 de miliarde de lei
     Întrucât nu are suficiente resurse financiare din venituri proprii, iar la orizont nu se arată "minuni" peste noapte, în condițiile în care a­proape 70 la sută din bugetul județului se consumă pentru partea so­cială, Consiliul Județean Alba a decis să contracteze un îm­pru­mut de 300 de miliarde de lei pentru a ne scăpa de calvarul gropilor de pe drumurile publice. Acest credit va fi folosit integral pentru mo­dernizarea rețelei de drumuri județene, a declarat directorul Direcției economice, Marian Aitai. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a fost împuternicit de consilieri să demareze discuțiile și ne­gocierile cu bănci și fonduri de investiții în vederea obținerii celei mai bune soluții de finanțare. La propunerea consilierului liberal Geor­gel Tudose, cele 300 de miliarde de lei obținute din credit vor fi repartizate pe localități pe baza unui program de lucrări aprobat de plenul Consiliului Județean Alba. Directorul Direcției economice, Ma­rian Aitai, a mai declarat că de abia după ce se vor finaliza nego­cierile, CJ Alba va decide dacă accesează un credit sau va prefera o emisiune de obligațiuni.
Florin ROMAN

Concert The Grey Eminence
     The Grey EminenceDupă ce săptămâna trecută și-au văzut terminat albumul "Dubla magie", care reprezintă o schim­bare de stil, virtuozitatea fiind a­bandonată în favoarea atmosferei create de amestecul de rock pro­gresiv, electronic, industrial, to­tul pe fond de psychedelic, bă­ieții de la The Grey Eminence s-au gândit că ar fi bine să bucure sufletele fanilor cu un concert. Este vorba de fanii lor din Aiud, care-i vor putea aplauda sâmbătă, de la ora 19.00, la Casa de cultură. Cu această ocazie va putea fi văzut la lucru și noul baterist, Ferdinand Borca, alături de veteranii Hans Knall și Johann Hentz. Nu ne rămâne decât să sperăm că în Alba Iulia vor concerta la Zilele municipiului, dacă nu mai curând. (S.F.D.)
Liberalul Emil Muntean - noul director al Parcului Industrial Cugir
     Cu 24 de voturi pentru și 6 împotrivă, liberalul Emil Muntean, fost candidat de primar la Cugir, a fost desemnat de consilierii județeni drept noul director al Parcului Industrial Cugir. El îl înlocuiește în funcție pe pesedistul Cornel Cornea, decizia fiind luată ca urmare a unui control al auditului de la CJ Alba. Liderul consilierilor PSD, Ioan Florea, a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a acestui proiect, afir­mând că la PIC sunt o serie de controale care încă nu sunt fi­nalizate și că mai trebuie așteptat. Un alt consilier PSD, Viorel Hu­țuleac, a cerut ca măsura să nu fie aplicată întrucât, deo­camdată, pentru d-l Cornea funcționează prezumția de nevinovăție până când Justiția se va pronunța. Și Eugen Popa a spus că nu există nici un motiv pen­tru schimbarea pesedistului, în timp ce Marius Sepi a remarcat că votul nu a fost din nou secret, cei de la Alianță votând, conform spuselor lui, la...pachet. În cele din urmă, Ioan Florea l-a propus din nou pe Cornel Cornea, învins la vot de liberalul Emil Muntean. Se pare că directorul debarcat va acționa în instanță deci­zia consilierilor.(F.R.)
Moțiunea "Administrația" respinsă la Camera Deputaților
     Moțiunea "Administrația", inițiată de PSD, care critică depro­fesio­nalizarea și politizarea administrației publice, solicitând demiterea mi­nistrului Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a fost respinsă, marți, de către deputați, cu 159 de voturi împotrivă, 97 pentru și 21 de abțineri. Ministrul Vasile Blaga a calificat moțiunea simplă inițiată de 96 de deputați PSD drept "un demers politic ilar și fără nici o le­gătură cu realitatea", care este caracterizat de "politicianism, super­ficialitate și, în special, demagogie".
    Deoarece, Pantelimon Manta, deputat al PUR, a dat dreptate în oarecare măsură inițiatorilor moțiunii, deputatul PD Ioan Oltean le-a cerut umaniștilor să spună clar dacă mai sunt la guvernare sau în opoziție. Din partea grupului PNL a luat cuvântul deputatul Dan Mo­treanu, președintele Comisiei de Administrație Publică din Camera De­putaților, care a declarat că este imoral ca inventatorii pese­de­rizării fără precedent din perioada 2000-2004 să aibă astfel de acți­uni politice "populiste, demagogice și lipsite de realism". El a adă­ugat că pe lista inițiatorilor moțiunii se regăsesc marii artizani care au transformat PSD într-un partid stat și le-a sugerat foștilor prefecți și miniștri să renunțe la semnarea unei moțiuni imorale.(F.R.)
La Prefectura Alba
Prefectul penelist și angajații pesediști conviețuiesc pașnic
     În contextul respingerii moțiunii simple a PSD care condamna politizarea și deprofesionalizarea administrației publice locale și cen­trale, ministrul de Interne Vasile Blaga a reamintit principalului partid din opoziție că în anul 2000 PSD-ul avea 1050 de primari, ajungând ca în 2003 să "dețină" 1947 de primari, de unde reiese că fosta gu­vernare nu este deloc străină de incriminatul "proces de politizare". Acest proces a fost prezent mai ales la nivel de prefecturi, în acest sens Blaga dând exemplul Prefecturii Alba unde, spune domnia sa, "din 41 de angajați 36 sunt încă membri PSD, iar dintre aceștia 6 ocupă chiar funcții de conducere". Trebuie precizat însă că statutul func­ționarului public nu interzice apartenența la un partid politic iar despre incom­patibilitate poate fi vorba numai atunci când un func­ționar public deține o funcție de conducere într-un anumit partid. Astfel că în cazul respectivilor angajați de la Prefectura Alba care se presupune că fac în afara serviciului politica PSD-ului iar în timpul serviciului ascultă de un penelist, poate fi vorba cel mult de incom­patibilitate de ideologii. Lovit parcă de amenzie, PSD-ul acuză tot­odată actuala putere de încercări de politizare referindu-se și la valul de schimbări de la vârful serviciilor de instituții deconcentrate, pre­tinzând parcă Alianței să-și facă treaba cu oamenii opoziției, fără a ține cont că timp de patru ani s-a pesedizat tot ce s-a putut. Așa că, deocamdată, cine zice ăla e. (I.P.)
Simulare de accident rutier reușită la Alba Iulia
Un preot a fost păcălit și i-a dat binecuvântarea "mortului"
     SMURDÎn cursul zilei de ieri, la Alba Iulia, pe strada Partizanilor, în zona Ambulatoriului TBC a avut loc un amplu exercițiu care a vizat si­mu­larea unui accident rutier sol­dat cu victime, urmat de in­ter­ven­ția e­chi­pajelor de descar­ce­ra­re și salvare.
    La eveniment au participat e­chi­paje ale ambulanței, pom­pie­rilor, poliției și de la serviciul de urgențe 112. Exercițiul a fost pre­cedat de trei zile de curs organizat de Serviciul de ajutor maltez din Ger­mania, la sediul PAEM Alba Iulia. La acțiunea de ieri, pe lângă cei amintiți, "scenariul" a fost realizat cu ajutorul a 17 voluntari care au primit diplome de recunoaștere europeană în cazul unor in­ter­venții de acest gen. Directorul Spitalului județean Alba, Călin Potor, a de­clarat: "Simularea a fost cât mai aproape de condițiile unui ac­cident real, soldat cu victime, iar operațiunea a fost condusă de un medic german de origine română.
    Astfel de cursuri vor mai avea loc, iar o echipă română va urma un schimb de experiență pentru o lună în Germania". "Accidentul" de ieri a avut și o parte mai amuzantă. Un preot aflat în trecere, care nu știa că totul este o simulare, a crezut că este vorba despre o tragedie și i-a dat binecuvâtare "mortului".
Florin ROMAN

Vânzări record la Pepiniera pomicolă din Aiud
     Pepiniera pomicolă din Aiud, leagănul pomiculturii din Ardeal, în­registrează în aceste zile vânzări masive de puieți de pomi fructiferi și arbuști ornamentali. "În câteva zile am vândut peste 100.000 de puieți de măr, păr, vișin, cireș, cais și prun. În prezent mai avem în stoc puieți de măr (16 soiuri) și păr (3 soiuri)", a declarat domnul Oli­viu Feneșan, șeful pepinierei și părintele pomiculturii din Alba. (A.C.)
Bătaie între frați
     Marți, 29 martie, lucrătorii Postului de Poliție Avram Iancu au fost sesizați telefonic de către Ioan Marinca, din satul Orgești, că în noap­tea de 28/29 martie a fost victima unei agresiuni, comisă de fratele său Traian Marinca, în vârstă de 57 de ani. Polițiștii l-au găsit și imobilizat pe agresor. Acesta a fost transportat și internat la Spi­talul de Neuropsihiatrie din Baia de Arieș, unde figura în evidențe cu tulburări psihice. Victima a fost dusă la Spitalul municipal Alba Iulia pentru examinare. Diagnosticul pus de medici a fost plagă tă­iată supraorbitală dreaptă prin agresiune și echimoză interscapulară în partea dorsală dreaptă, pacientul fiind în afara oricărui pericol. (L.I.)
De la București
Dumitrel s-a întors cu tolba plină de dolari
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, s-a declarat satisfăcut de rezultatele vizitei de lucru de la București, ocazie cu care s-a întâlnit cu ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, și cu alți oficiali ai ministerului. Pe lângă obținerea sumei de 4 milioane de dolari pen­tru programul de alimentări cu apă, delegația abaiuliană, susținută de deputatul Alexandru Pereș, a mai obținut promisiuni pentru alocarea de bani necesari reabilitării drumului de pe Valea Se­beșului spre Oașa. În plus, autoritățile județene au convins re­pre­zentanții CFR Călători să nu desființeze rutele feroviare spre Cugir și Zlatna, care ar însemna "moartea" acestor orașe.(F.R.)
Tânăr depus în arestul IPJ Alba
     Călin Ruja (28 de ani), din Șibot, recidivist, autorul furtului comis în 28 martie la o societate comercială din Alba Iulia, de unde a sus­tras suma de 3,5 milioane de lei și un aparat foto digital în valoare de 10 milioane de lei a fost depus în arestul IPJ Alba. Pe numele lui a fost emis de către Judecătoria Alba un mandat de arestare pre­ventivă pe o perioadă de 29 de zile și este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.