Bucurii pentru bolnavii neuropsihic internați la Alba Iulia

Rudele unor bolnavi internați la secția de neuropsihiatrie a Spitalului județean de Urgență au ținut să-și facă publică bucuria, legată de investițiile realizate în ultimii ani la această unitate sanitară, cu sprijinul Asociației "Amici della Romania", reprezentată de Elisa Traversi, din Bellinzona (Elveția) și părintele Ștefan Urdă, preot la Parohia Lipoveni. Prietenii elvețieni au finanțat executarea lucrărilor de igienizări interioare (zugrăvit, vopsit etc.) ale sălii de mese,

precum și dotarea acesteia. De asemenea, cu ajutorul asociației helvete a fost amenajată capela din incinta secției, pacienții găsindu-și aici un sprijin spiritual pentru alinarea afecțiunilor de care suferă. Ultima mare realizare elvețiană a reprezentat-o însă reabilitarea grupului social pentru femei. Lucrările au presupus montarea de gresie și faianță, înlocuirea instalațiilor sanitare și amenajarea cabinelor de duș, investiția ridicându-se la aproximativ 100 de milioane de lei. Astfel, datorită implicării celor doi inimoși colaboratori (d-na Traversi și preotul Urdă), atât personalul secției de neuropsihiatrie, dar mai ales pacienții au acum condiții mai bune.
(R.G.)
La Sălciua, târg de produse din lemn
Tradiție și inovație: un parteneriat pe drumul succesului
Tradiție, inițiativă, dezvoltare, așa s-ar putea caracteriza evenimentul ce va fi găzduit de comuna Sălciua, în 3-4 aprilie 2005, sub forma unui târg local de produse din lemn cu participarea unui număr mare de reprezentanți ai unor asociații și societăți agricole de prelucrare a lemnului din județele Brașov, Harghita, Gorj, Mureș, Neamț, Satu Mare și Alba. Târgul este una din cele mai importante activități organizate în cadrul rețelei de prelucrare a lemnului, una din cele 4 rețele de producători finanțate de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS). Întâlnirea din 3 și târgul din 4 aprilie de la Sălciua nu sunt primele activități desfășurate de FRDS în această comună, organizarea târgului de aici datorându-se unui proiect finanțat de acest organism în anul 2003 ca urmare a inițiativei și implicării sătenilor întreprinzători din zonă. Dacă înainte de realizarea proiectului zona era cunoscută ca una de tradiție pentru organizarea de târguri locale, dar fără facilitățile necesare, astăzi există în comuna Sălciua un spațiu amenajat corespunzător pentru expunerea și cântărirea mărfurilor în scopul comercializării acestora. Prin proiectele derulate, FRDS încearcă să determine, pe lângă îmbunătățirea condițiilor de viață, și o schimbare de mentalitate la nivelul comunităților rurale sărace. Această schimbare vizează creșterea inițiativei și implicarea membrilor comunităților locale în problemele de interes comun, precum și întărirea capitalului de încredere în capacitatea acestora de a-și identifica greutățile și de a se organiza pentru a le depăși.
(Adriana TODOREAN, coordonator sucursala Alba Iulia)
Veterinarii, în control la colegii de breaslă
În perioada următoare, inspectorii de specialitate din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba vor controla unitățile veterinare din județ, a declarat presei purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Delia Oltean. Acțiunile de control vor viza respectarea legislației veterinare la punctele farmaceutice, depozitele de medicamente și cabinetele veterinare. Inspectorii DSVSA Alba vor pune un accent deosebit pe circulația medicamentelor de uz veterinar și modul de administrare la animale (înscrierea în registrul de consultații, calea de administrare, dozaj, perioada de remanență în produsele de origine animală etc.).
(R.G.)