Actualitate
Acțiunea de recuperare a banilor de la datornici a început "promițător"
Administrația Finanțelor Publice pretinde bani de la... "morți"
     Ca urmare a inițiativei Guvernului Tăriceanu de a recupera dato­riile pe care anumite societăți le au la bugetul de stat sau la fondul asigurărilor de sănătate, județul Alba s-a aliniat acestei politici și Administrația Finanțelor Publice a trecut la măsuri, a declarat di­rectorul interimar al instituției, Ioan Dobra. Astfel că în cazul so­ci­etăților cu datorii mari și care nu au început să plătească s-a recurs la proprirea conturilor, la sechestru, urmând să se treacă la va­lo­rificare bunurilor în scopul recuperării banilor. Dl. Dobra a dat în a­cest sens exemplul unor societăți (Perla Târnavei Jidvei, SC UTEPS SA). O altă categorie de societăți cu datorii sunt cele care nu mai au activitate (ex. Ardealul Aiud) și care se află în proces de li­chi­dare. "De asemenea mai sunt și acele societăți aflate sub admi­nis­trare specială, dar care dacă nu se redresează vor intra în lichidare", a precizat dl. Dobra. O categorie aparte o reprezintă exploatările miniere de la Baia de Arieș și Zlatna, aflate în proces de închidere și cu datorii foarte mari la stat care nu pot fi recuperate nici măcar prin valorificarea activelor sau a bunurilor. Acestea, deși nu mai func­țio­nează, continuă să acumuleze datorii prin penalități. Este și motivul pentru care prefectul Cosmin Covaciu a solicitat printr-o scrisoare ministrului Economiei și Comerțului, Codruț Șereș, identificarea și a­plicarea unei soluții pentru societățile comerciale cu capital de stat pe teritoriul județului care au și continuă să acumuleze datorii la bu­getul de stat. "La ora actuală aceste societăți au o datorie către bu­get care se cifrează la peste 1000 miliarde lei, afectând astfel grav și bugetul județului nostru", a precizat prefectul Cosmin Cova­ciu.
    Nu putem să nu constatăm că această acțiune de recuperare a banilor a început cu societățile "moarte" deja și de la care, practic, nu se mai poate recupera mare lucru. Este, oare, aceasta o dovadă a faptului că actualul Guvern se teme să acționeze în forță și să falimenteze toate acele societăți cu datorii mari și fără speranță de revenire, așa cum a promis? (I.P.)
Fără păcăleală,
"Cupa Jandarmeriei" la tir, în vitrina ziarului "Unirea"
     Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba a organizat ieri, în fos­tul poligon al Gărzilor Naționale de la Micești, întrecerile de tir cu pis­tolul dotate cu "Cupa Jandarmeriei", cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la înființarea instituției și a 15 ani de existență a unității din Al­ba Iulia. La competiție au luat parte militari din unităților MApN, MAI și SRI din Alba Iulia, "mascații" Penitenciarului de maximă siguranță din Aiud și jurnaliști. Jandarmii și-au făcut un frumos cadou de ziua lor, câștigând atât întrecerea pe echipe, cât și concursul individual, prin cpt. Flavius Bara. Ei au fost urmați îndeaproape de echipele Ser­viciului Român de Informații, Secția Alba și Inspectoratul Jude­țean de Poliție Alba, iar la individual, de locotenentul de pompieri Călin Blăjan (Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Alba), respectiv de lt. col. Alexandru Bărbulescu (SRI Alba). Și în­tre­cerea reprezentanților presei a fost una interesantă. Competiția a fost câștigată de echipa ziarului "Unirea", formată din fotoreporterul Victor Botei și redactorul Robert Ghergu, cotidianul îmbogățindu-și astfel vitrina de trofee câștigate la acest gen de confruntări. Pe locul secund s-a clasat echipa publicației "Informația de Alba", avându-i în componență pe Nicoleta Bulgarea și Marius Ardeleanu. Ultima treap­tă a podiumului a fost ocupată de cotidianul "România Liberă", echipa fiind alcătuită din Mihaela Miclea și Ovidiu Hațegan. La in­dividual, s-a impus tot ziarul "Unirea", prin Victor Botei, care a câș­tigat detașat în fața urmăritorului său, Marius Ardeleanu, pe locul al treilea clasându-se Emanuel Stoica, redactor-șef la "Ulpia Jurnal", la numai un punct în fața celuilalt reprezentant al cotidianului "Unirea", Robert Ghergu. Întrecerea fetelor a fost câștigată de Mihaela Miclea, secondată de Nicoleta Bulgarea. Titlul de pacifist a revenit colegului nostru de la Radio Reîntregirea, Dan Lungu, de obicei un bun țintaș, care și-a sărbătorit ieri ziua de naștere, "iertându-l" de această dată pe "inamic". Ocupanții podiumului de premiere au primit diplome, iar echipele câștigătoare au obținut și frumoase cupe personalizate din porțelan, care au fost înmânate de șeful de stat major al IJJ Alba, col. Ioan Capătă și purtătorul de cuvânt al instituției, mr. Teodor Po­pa. (R.G.)
În sfârșit: piața Cetate se modernizează
     După mai multe încercări nereușite de a trece prin Consiliul local Planul Urbanistic de Detaliu privind reamenajarea și modernizarea Pieței Cetate, la ultima ședință s-a primit aprobarea consilierilor. E­șecurile anterioare au venit ba din documentația incompletă, ba din reclamațiile vecinilor. Și, uite așa, mizeria numită pompos Piața A­gro­alimentară Cetate s-a perpetuat. Reamenajarea Pieței Cetate se face de către SC Oancea SRL în colaborare cu Primăria muni­ci­piului Alba Iulia. Planul Urbanistic de Detaliu aprobat include, la so­licitarea primăriei, realizarea unei hale închise cu șarpantă pentru produsele agroalimentare care se comercializează în actuala piață, hala urmând să dispună de toate dotările necesare. În apropierea ha­lei urmează să se construiască un supermarket Diskont. Acesta, spre deosebire de cele două funcționale deja, va avea trei niveluri: subsol - cu 12 locuri de parcare, spații de depozitare, vestiare, toalete; parterul - spații comerciale pentru produse agroalimentare și industriale și etaj - spații comerciale pentru produse industriale. Cele două construcții vor fi deservite de 130 de locuri de parcare. (A.D.)
În competiția pentru președinția PSD Alba
Avem nevoie de un lider nou, nu de șefi de găști
     Majoritatea membrilor PSD Alba doresc o schimbare totală față de modul în care a fost condus partidul până în prezent. Există nu­meroase semnale transmise de la toate nivelele de organizare ale partidului, prin care se dorește promovarea unui mesaj politic cu totul nou față de ceea ce a fost până acum. M-am hotărât să candidez la funcția de președinte al PSD Alba tocmai ca urmare a acestor semnale clare de schimbare radicală a partidului. Cred că numai un astfel de proces poate să readucă PSD la guvernare. Intenționez să promovez o relație total diferită cu membrii partidului. Aceștia s-au săturat ca partidul să fie folosit, de către cei care s-au aflat în funcții de conducere, doar în interes personal. Mă numesc Radu Coclici și am 34 de ani. Tinerețea mea garantează o relație corectă cu toți membrii partidului. Sunt membru PSD din anul 1996. Am pornit de jos, de la o simplă funcție de președinte al unei or­ganizații de secție de vot și am ajuns, prin multă muncă, vice­pre­ședinte al PSD Alba, președinte al organizației de tineret și membru în Consiliul Național. În perioada 2000-2002, am fost viceprimar al municipiului Alba Iulia, fiind schimbat din funcție pe criterii subiective și nestatutare, promovate de conducerea de atunci a organizației. Am ajutat Alba Iulia și județul să obțină fonduri financiare pentru de­rularea unor investiții importante, cum ar fi construcții de locuințe pentru tineri și modernizări de drumuri.
    Am fost și sunt om al partidului și un adept al competiției reale. De aceea propun delegaților la conferința județeană o echipă valo­roasă și echilibrată. Împreună cu Alexandru Retegan, pe care îl sus­țin pentru funcția de președinte executiv, dorim să constituim o echipă care să readucă PSD Alba la putere. În Delegația Perma­nen­tă vor fi cuprinși toți președinții organizațiilor municipale, un repre­zen­tant al organizațiilor din Munții Apuseni, un reprezentant al or­ga­nizației de tineret și un reprezentant al organizației de femei. De a­se­menea, în Biroul Executiv Județean vor fi incluși toți președinții de or­ganizații orășenești, cei mai reprezentativi lideri de la nivelul organizațiilor comunale, precum și alți lideri de marcă ai partidului. PSD Alba nu va mai fi o organizație, în care membrii să fie con­si­derați doar o masă de manevră pe care persoanele din conducere să o utilizeze aproape exclusiv în interes propriu. PSD va fi cu adevărat cel mai puternic partid politic din județul Alba.
Radu COCLICI,
candidat pentru funcția de președinte al PSD Alba

În județul Alba
Pagube de 31,3 miliarde de lei
     A fost definitivată valoarea totală a pagubelor înregistrate în pe­rioada 17-23 martie în județul Alba, ca urmare a inundațiilor. Cel mai afectat sector de activitate îl reprezintă cel al drumurilor jude­țene, iar cele mai afectate unități administrativ-teritoriale au fost ora­șul Zlatna și comunele Stremț, Întregalde și Pianu. Valoarea totală a pagubelor se ridică la 31,3 miliarde lei. (I.P.)
Alunecare de teren la Meteș
     Din cauza debitelor mari înregistrate ca urmare a căderii pre­cipitațiilor și topirii zăpezii, în comuna Meteș, satul Poiana Ampo­iului, s-a produs o alunecare de teren. Aceasta a avut loc pe o su­pra­față de circa 300 mp, fiind pusă în pericol structura de rezistență și stabilitatea a două locuințe. Având în vedere evoluția rapidă a fe­nomenului, precum și faptul că zidurile de sprijin exe­cutate anterior de proprietar au fost rupte de masa de alunecare, se impune exe­cutarea cât mai urgentă a unui zid de sprijin din beton, se mai arată în informarea amintită. Pentru construcția zidului de sprijin în scopul protecției celor două case de alunecările de teren este nevoie de 150 milioane lei, bani solicitați din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului. (I.P.)
Lobby pentru eliberarea ziariștilor români
     Șeful Delegației Parlamentare a României la NATO, deputatul li­beral de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, se află începând de astăzi la Rey­kjavik, în Islanda pentru a participa la întâlnirea anuală a preșe­din­ți­lor de delegații parlamentare din țările membre NATO. Pe lângă par­lamentari, la această reuniune sunt așteptați și înalți oficiali ai Ali­anței Nord-Atlantice, dar și ambasadori și lideri politici. "Mă voi fo­losi de acest prilej pentru a insista pe lângă partenerii noștri din NATO să colaborăm în vederea eliberării celor trei ziariști români, de la Pri­ma TV și "România Liberă" ținuți ostatici în Irak. Vă asigur că au­to­ritățile de la București depun toate eforturile pentru aducerea a­casă în bune condiții a gazetarilor și că nu suntem singuri în acest de­mers", a declarat deputatul liberal de Alba, Tiberiu Bărbulețiu.(F.R.)
Hoț la 15 ani
     Polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, în 30 martie, de către Ioan Dan Crișan, administratorul unei societăți de transport din Câmpeni că unitatea respectivă a fost prădată. În noaptea de 29/30 martie, persoane necunoscute au pătruns în curtea societății de unde au sustras 3 cofrage metalice în valoare de 4,5 milioane lei. În urma cer­cetărilor polițiștii au reușit identificarea autorului furtului în per­soa­na minorului Sergiu Cornel M. în vârstă de 15 ani, din Câmpeni. Pre­judiciul a fost recuperat și restituit unității păgubite. În cauză, po­liția efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiuni de furt ca­li­ficat și pentru stabilirea întregii activități infracționale a minorului.(L.I.)
A călcat pe... led din prima ședință
     În cursul zilei de ieri, avocatul Marcel Simion a fost validat în func­ția de consilier județean din partea PD, ca urmare a retragerii patronului SC Salprest Alba Iulia, Petru Constantinescu. Deși nu era încă validat consilier județean, Marcel Simion a votat electronic pen­tru aprobarea ordinii de zi, ceea ce nu a fost corect. Fiind începător, avocatul are circumstanțe atenuante: consilierii mai vechi votează și la aparatele celor care lipsesc, după modelul parlamentarilor.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.