Editorial
Cameleonii vechi și noi
     Plenul reunit al Parlamentului României a dezbătut prima moțiu­ne a acestei guvernări. Este vorba despre o moțiune simplă intro­dusă de Partidul Social Democrat, nemulțumit de presiunile pe care Puterea le face pentru a-și instala oamenii în funcțiile cheie din ad­ministrația publică locală. Moțiunea simplă nu duce la căderea gu­ver­nului, rolul său fiind crearea unui cadru de dezbatere asupra unei teme de interes. Și cât interes suscită tema schimbărilor șefilor din administrația publică, mai ales din cea locală, unde situația exis­tentă nu mulțumește nici PSD, nici partidele Coaliției Puterii. Primii, inițiatorii moțiunii, acuză presiunile și dorința Coaliției de politizare a administrației publice, în timp ce preopinenții cred dimpotrivă că po­litizarea în administrație este o fatalitate și pe cale de consecință sunt îndreptățiți a-i mazili pe șefii puși de PSD pentru mulțumirea propriei clientele politice. Sigur că și unii și alții au în argumentarea poziției adoptate puncte tari ori puncte slabe. Tocmai de aceea mo­țiunea, chiar dacă nu a schimbat datele problemei, a fost necesară. Păcat că dezbaterea s-a limitat doar la sala Parlamentului. Poate că ea trebuie extinsă și la nivelul cetățeanului.
    Nu vreau să mă opresc acum la jocurile de prin culisele Parla­mentului, care au făcut ca moțiunea simplă să nu fie susținută de Partidul Popular România Mare, unul dintre aliații tradiționali ai PSD atunci când a fost pe băncile Opoziției. Vreau să amintesc însă că Parlamentul cel nou, în care peste 60 la sută dintre parlamentari sunt "proaspeți", se comportă exact la fel cu cel vechi. Și nu mă re­fer la aspectele bune, ci la spectacolul dezgustător al "marilor dez­bateri". Cu prilejul primei moțiuni s-au descătușat toate ener­giile, iar cuvântul pe care combatanții și l-au aruncat unii altora este "de­ma­gogie". Cea mai interesantă întorsătură în aprecierea unei situații, cea a politizării administrației publice în speță, aparține oarecum fi­resc parlamentarilor Coaliției. N-am uitat cu câtă înverșunare în­fi­erau dumnealor pesedizarea administrației publice. Cum se mai re­voltau! Ce soluții de profesionalizare aveau! Cum n-au criticat în­fiin­țarea Agenției Funcționarilor Publici și nici legea privind statutul acestora! Dar asta se întâmpla pe când se aflau în Opoziție, pentru că acum a venit rândul lor să ofere sinecuri. N-am uitat nici că PSD într-adevăr a acaparat totul, dar asta și pentru că a acceptat să înregimenteze o mulțime de șefi și șefuleți care și-au păstrat astfel scaunele. Sub domnia PSD administrația publică a avut o singură și monotonă culoare.
    Ambele situații sunt negative. Ce a făcut PSD nu poate fi nici­de­cum îndreptat adoptând aceleași practici și scuzându-ți acțiunile prin greșeala predecesorilor. Rotirea din patru în patru ani a șefilor instituțiilor deconcentrate și păstrarea acestor posturi în zona politicului, așa cum vrea acum Alianța D.A., nu este de natură să contribuie la dorita profesionalizare a administrației publice locale. Ba dimpotrivă, este generatoare de corupție, pentru că noii instalați, având în față spectrul înspăimântător al eventualei schimbări, vor trage tare să-și asigure mijloacele necesare traiului pe termen me­diu și lung. E greu să creezi un corp funcționăresc nepolitizat și pro­fesionist. PSD, cu toate interesele sale ascunse, a creat un cadru legislativ și ceva instituții care, folosite cu discernământ, pot duce la realizarea acestui obiectiv. Mai trebuie ceva voință politică și eliminarea dorinței de răzbunare.
Anca DINICĂ