Curier județean
Ziua Jandarmeriei Române
     La 3 aprilie 2005 se împlinesc 155 de ani de când domnitorul Mol­dovei - Grigore Alexandru Ghica, a promulgat "Legiuirea pentru reforma corpului slujitorilor în jandarmi", act normativ ce consfințea apariția în spațiul militar românesc a unei Arme, organizată și pre­gătită să intervină atunci când rânduielile stabilite prin Lege erau tul­burate.
    Jandarmeria a apărut din nevoia societății de a avea un in­stru­ment de veghe asupra liniștii sale și ca garant al drepturilor și li­ber­tăților cetățenilor. În decursul a peste un veac și jumătate de exigență glorioasă, Jandarmeria a probat că reprezintă un corp de elită, aflat în slujba legii și a poporului, care a dat jertfa de sânge pentru apărarea țării.
    Astăzi, Jandarmeria se prezintă ca o forță de ordine publică cu structură militară sigură, credibilă, stabilă, echidistantă politic, în sluj­ba legii, în gestionarea eventualelor momente de criză care ar pu­tea aduce atingere valorilor supreme ale țării. Instituție puternică și stabilă, cu atribuții consfințite în legea organică, modernă și bine in­struită, reprezintă un puternic argument pentru aderarea României la structurile europene și euro-atlantice.
    Ca membră cu drepturi depline în Asociația Forțelor de Poliție și Jandarmerie Europene și Mediteraneene, Jandarmeria Română este recunoscută ca o instituție credibilă și apreciată ca atare, fiindu-i a­creditate misiuni peste hotare unde, ca urmare a misiunilor înde­pli­nite, nu o dată a fost apreciată de cele mai înalte foruri inter­na­ți­onale. Este tot mai mult cunoscut faptul că această recunoaștere înseamnă profesionalism, demnitate, dăruire și, nu în ultimul rând, sacrificiu, toate acestea pe fondul unei modestii caracteristice celor care îmbracă uniforma bleu-jandarm.
    "La ceas de sărbătoare, Jandarmeria se află, în continuare, într-un proces de reformă care vizează optimizarea și eficiența sis­te­mului, creșterea capacității de intervenție în scopul apărării ordinii de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, ale valorilor supreme ale democrației, toate acestea având la bază Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu aplicabilitate din 13 martie 2005.
    Cu ocazia aniversării Zilei Jandarmeriei Române, adresez mulțu­miri personalului unității, pentru eforturile depuse în activitate și re­zultatele obținute, multă sănătate și putere de muncă. Adresez, de asemenea, mulțumiri tuturor instituțiilor și persoanelor cu care uni­tatea cooperează sau colaborează, în îndeplinirea atribuțiilor. La mulți ani Jandarmeriei Române!", a declarat comandantul IJJ Alba, col. Onac Herța. (R.G.)
La Prefectura Alba
Operativitate în rezolvarea petițiilor
     De la petenții din județ s-au primit la Prefectura Alba, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2005, un număr de 350 de petiții. Dintre a­cestea au fost rezolvate 238 de petiții. La audiențe s-a prezentat un număr de 289 de cetățeni iar 28 de persoane au apelat Tel-Verde al Prefecturii. În perioada amintită, la Prefectura județului Alba a fost primit un număr de 39 petiții de la Președinție, Cancelaria primului-ministru, Ministerul Administrației Publice, Camera Deputaților, Avo­catul Poporului, Ministerul Agriculturii și de la Ministerul Justiției. Din­tre acestea, 26 de petiții au fost rezolvate în termenul legal de 30 de zile. (I.P.)
Benzină pentru polițiști
     Consiliul județean Alba a aprobat Convenția de cooperare cu IPJ Alba în vederea aplicării proiectului de interes public județean "Pen­tru siguranța cetățeanului". Ca urmare a acestui demers, cele 7 pos­turi de poliție Transporturi Feroviare, care acoperă o zonă de apro­ximativ 220 de km, vor primi 85 de milioane de lei lunar în vederea asigurării unei cote de 40 litri/lună de benzină pentru fiecare post. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că încheierea con­ven­ției amintite vine în sprijinul polițiștilor care depun eforturi pentru asigurarea unui climat de siguranță civică și creșterea capacității de intervenție.(F.R.)
Cu excepția unuia
Primarii din Apuseni sunt tari de urechi!
     În cadrul conferinței susținute la sfârșitul acestei săptămâni, pre­fectul Cosmin Covaciu și-a exprimat din nou nemulțumirea față de lip­sa de implicare și de preocupare a primarilor din zona Munților A­pu­seni în ceea ce privește soluționarea problemelor cu care se con­fruntă crescătorii de animale din această zonă. În urmă cu ceva timp, prefectul de Alba propunea primarilor din Apuseni să întoc­mească tabele cu crescătorii de vaci cu lapte din fiecare comună și cu cantitățile de lapte pe care aceștia preconizează să le livreze, în scopul colectării acestuia de către S.C. Albalact S.A. Măsura venea în sprijinul crescătorilor de animale din zonă care de multe ori, pen­tru a nu arunca surplusul de lapte din gospodărie, îl dădeau porcilor. Însă aleșii moților, cu excepția lui Mircea Liviu Macavei, primarul comunei Mogoș, nu au reușit să se mobilizeze și să întocmească respectivele evidențe. "Nu cred că este vorba de rea voință, ci doar de lipsă de implicare a primarilor din zona Munților Apuseni în ceea ce privește soluționarea problemelor cu care se confruntă crescătorii de animale din această zonă", a precizat Cosmin Covaciu. Deși prin implicarea Prefecturii se ajunsese la un acord cu S.C. Albalact S.A. iar în zonă nu mai ajunge nici o altă firmă care să colecteze laptele (deci nu poate fi vorba de concurență), aleșii moților au înțeles să ignore această inițiativă. Poate au ei motivele lor... (I.P.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.