Prima pagină Ediția din: 8.4.2005
Astăzi la Basilica Sf. Petru de la Vatican
Creștinii din lumea întreagă își iau rămas bun de la Papa Ioan Paul al II-lea
     Astăzi este o zi tristă pentru întreaga lume creștină. Papa Ioan Paul al II-lea va fi condus pe ultimul drum și va fi înmormântat, la ora 11,00 (ora României) în Basilica Sf. Petru, alături de alți papi ai bisericii catolice. Dorința sfântului părinte exprimată în testament a fost de a fi înhumat direct în pământ, iar corpul să nu-i fie depus în sarcofag. Deja circa 2 milioane de pelerini din întreaga lume s-au perindat pe la Basilica Sf. Petru pentru a-i aduce un ultim omagiu papei. La căpătâiul lui Ioan Paul al II-lea s-au recules și președintele american George W. Bush cu soția Laura, dar și foștii președinți Bill Clinton și George Bush senior. Deoarece, la Roma sunt așteptate peste 3 milioane de credincioși și pelerini, autoritățile italiene au dispus măsuri speciale de securitate asigurate de 15.000 de poli­țiști, carabinieri și militari, inclusiv închiderea spațiului aerian. În capitala Italiei și-au mai anunțat prezența peste 200 de delegații oficiale, printre care și cea a României, din care fac parte preșe­dintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, foștii președinți Emil Constantinescu și Ion Iliescu, dar și Regele Mihai și Prea Fericitul Patriarh Teoctist. Astăzi, la Vatican, va fi probabil cea mai mare densitate de VIP-uri pe metrul pătrat. Vor fi prezenți pre­ședintele Franței Jacques Chirac, cancelarul german Gerhard Schro­der, premierul Tony Blair și prințul Charles (care și-a amânat nunta cu Camila Parker Bowles), regele Spaniei, Juan Carlos, președintele Poloniei, Aleksandr Kwasniewski, secretarul general al ONU, Kofi Anan etc. Conclavul cardinalilor care-l vor desemna pe succesorul lui Ioan Paul al II-lea se va reuni luni, 18 aprilie. Dumnezeu să-l odih­nească în pace!
Florin ROMAN

Veghe de rugăciune la Blaj
     În data de 7 aprilie 2005, în Catedrala Greco-Catolică "Sfânta Treime" din Blaj are loc o veghe de rugăciune pentru comemorarea Sfântului Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea, la care sunt invitați să participe toți cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu. Programul va cuprinde: * ora 19.00 - Sfânta Liturghie; * ora 20.00 - Adorație; * ora 21.00 - Procesiune.
    Procesiunea va porni din fața Catedralei Sfânta Treime, se va a­junge la Biserica Romano-Catolică Blaj, apoi la Capela Arhiereilor, finalizându-se în catedrală. La această acțiune vor participa activ și copiii și tinerii din asociațiile greco-catolice de tineret din Blaj și din toate instituțiile greco-catolice din învățământul blăjean.
Banda lui Sibișan încătușată
•"Mafia" recuperatorilor și interlopilor din Alba Iu­lia a primit o grea lovitură *11 persoane au fost arestate, iar alte două sunt căutate încă de polițiști *Un întreg arsenal de arme albe, de foc, docu­mente contrafăcute și sume mari de bani au fost confiscate de la răufăcători
     Ieri dimineață, în jurul orei 4,00, circa 70 de polițiști de la De­tașamentul de Intervenție Rapidă, Centrul Zonal de Crimă Organizată și Antidrog, de pe raza județelor Alba, Sibiu și Hunedoara, însoțiți de procurori de pe raza Curții de Apel Alba Iulia, au efectuat mai multe descinderi în forță la imobilele unor cunoscute personaje din lumea interlopă albaiuliană. În aceste locuri a fost găsit un adevărat arsenal de arme, plecând de la bâte de baseball, pistolete, arme de vână­toare, arbalete, săbii, pumnale, cuțite etc. La percheziții au fost des­coperite acte false, în special buletine de identitate și mari sume de bani. În urma acestor acțiuni de amploare au fost reținuți 11 bărbați, bănuiți că fac parte din bande care au de-a face cu asocieri în ve­derea săvârșirii de infracțiuni extrem de grave. Din informațiile pe care le deținem au fost reținute următoarele persoane: Claudiu Si­bișan, Cosmin Sibișan, Ștefan Abraham, zis Ioji, Liviu Brici, zis Mo­canu, Adrian Budacă, Gheorghe Grosu, Marius Ciurar, Marius Pă­truț, Daniel Berki, Marius Năcreală și Radu Florin, zis Cronco. Alte două persoane sunt în vizorul anchetatorilor, iar numele lor sunt la fel de cunoscute, dar deocamdată identitățile lor nu au fost date pu­blicității. Oamenii legii îi au în colimator pe membrii acestei grupări încă din 1998, ei fiind puși sub supraveghere atentă. Procurorii au reținut în sarcina inculpaților un adevărat "record" infracțional, ple­când de la șantaj (aici includem și taxa de protecție), proxenetism, tentativă de omor (faptă reținută doar în sarcina unora dintre cei re­ținuți), vătămare corporală, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniștii publice, lipsire ilegală de libertate, falsificare de documente etc. Din informațiile noastre, în timpul acțiunii de ieri, în apartamentul unui bărbat au fost găsite două minore, care au declarat că au fost sechestrate și obligate să se prostitueze. Această informație nu a fost însă confirmată oficial de procurori. Procurorii au emis pe nu­mele celor reținuți mandate pentru 24 de ore. Ieri după-amiază, membrii găștii lui Sibișan au fost prezentați instanței cu propunere de arestare pentru 29 de zile. Dacă în urma procesului vor fi găsiți vinovați, ei riscă circa 20 de ani de pușcărie.
Florin ROMAN, Lavinia IONAȘ

Audiențe prefecturale la Ocna Mureș
     Azi, 8 aprilie 2005, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, se va afla la Ocna Mureș și va acorda audiențe cetățenilor din acest oraș. Cetățenii se pot înscrie la sediul Oficiului Prefectural, situat în incinta Primăriei Ocna Mureș. Audiențele vor începe la ora 12.00. (I.P.)
Comisarul-șef Ioan Căbulea a câștigat concursul pentru șefia IPJ Alba
     Surse bine informate ne-au precizat faptul că, în urma con­cursu­lui susținut la București pentru ocuparea postului de inspector șef al IPJ Alba, cea mai mare notă a fost obținută de Ioan Nicolae Căbu­lea. Astfel, domnia sa, care în prezent este comisar-șef al Poliției Trans­porturi Feroviare Alba, ar urma să ocupe scaunul lăsat liber de chestorul-șef Marin Aron. Din aceleași surse am aflat că, cel mai probabil, în zilele următoare va fi numit și instalat oficial dl. Căbulea. Dacă informațiile noastre se vor confirma nu ne rămâne decât să salutăm venirea în această funcție a unui conjudețean, fost conducă­tor al IPJ Alba, dar care are și experiența unor județe "grele" din punct de vedere al infracționalității, ca Hunedoara și Gorj și care a probat că percepe și cunoaște îndeaproape problemele cu care se con­fruntă Alba din acest punct de vedere. O alegere, deci, inspirată! (I.P.)
Conducere nouă la Inspectoratul în Construcții Alba
•Radu Cormoș - inspector șef și Mircea Abrudean - adjunct
     Surse din cadrul Alianței Alba ne-au declarat că noul inspector-șef al Inspectoratului în Construcții Alba este Radu Cormoș. El a fost desemnat să conducă interimar instituția amintită până la or­ganizarea concursului iar ca adjunct al său, în locul lui Doru Victor Cetean, a fost numit actualul consilier local, Mircea Abrudean. Po­trivit surselor amintite, fostul inspector-șef, Gheorghe Ignea, a trecut pe un post de execuție în cadrul aceleiași instituții. (I.P.)
Purtător de cuvânt nou la Prefectura Alba
     De astăzi Prefectura Alba are un nou purtător de cuvânt în per­soana d-nei Cosmina Horvath. Ea a ocupat până în prezent funcția de șef de cabinet al prefectului Cosmin Covaciu, fiind o mai veche colaboratoare a acestuia. Cosmina Horvath o va înlocui în funcție pe Diana Bolog. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.