Actualitate
Puterea din Sănătate s-a mutat pentru o zi la Alba Iulia
•Și la ceas aniversar, sindicaliștii au denunțat noul Cod al Muncii
     Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit ieri șe­dința comună a Federației Sindicale Sanitas și a Ordinului Asis­tentelor Medicale și Moașelor din România, pentru a marca Ziua Națională și Ziua Mondială a Sănătății. Au participat membrii Consi­liului Național al Sanitas, în frunte cu președintele Marius Petcu și liderul județean, Marius Sepi, membrii OAMMR, conduși de Liliana Iordache, cadre medicale și moașe din întreaga țară, directorul DSP Alba, dr. Ion Munteanu, directorul CAS Alba, Gheorghe Ștef și di­rec­torul adjunct al Spitalului județean de Urgență, dr. Diana Ciobotea. Autoritățile județene au fost reprezentate de prefectul Cosmin Cova­ciu, președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel și vicepre­șe­din­tele Florin Mărginean. Vorbitorii au arătat că sistemul sanitar nu be­neficiază de fonduri suficiente, dar există speranțe că situația se va îmbunătăți. De asemenea, s-a desprins ideea că în ultimii 15 ani toa­te partidele aflate la putere au încercat doar să câștige capital politic din "Sănătate", iar acest lucru trebuie schimbat. Reprezen­tan­ții autorităților județene au oferit asigurări că vor sprijini în conti­nuare domeniul sanitar, atât cât le vor permite competențele. Înainte ca fiecare din cele două organizații să înceapă discuțiile pe teme profesionale, Marius Petcu a accentuat că finanțarea sistemului sanitar nu este asigurată până la finele anului, având informații că există intenția disponibilizării de personal pentru a acoperi lipsa sumelor necesare. Mai mult, el a insistat ca reprezentanții auto­ri­tăților județene să transmită mai departe nemulțumirea sindicaliștilor legată de noul Cod al Muncii, amenințând că sindicaliștii vor re­acționa dacă nu se va ține seama de părerea lor. La plecare, pre­fectul Cosmin Covaciu s-a arătat vădit iritat de declarațiile preșe­dintelui Sanitas, în contextul în care acestea au fost făcute la ceas aniversar.
Robert GHERGU

La spitalele din județul Alba,
Al 13-lea salariu, înainte de Paști
     Personalul spitalelor își va primi cel de-al 13 salariu abia înainte de Paști. Anunțul a fost făcut ieri, în cadrul reuniunii de la Alba Iulia a Federației Sindicale Sanitas și Ordinului Asistentelor Medicale și Moașelor din România de către liderul sindical județean, Marius Sepi. Acest lucru va fi posibil cu sprijinul Consiliului Județean, in­stituție cu care și în calitate de consilier județean colaborează foarte bine, în ciuda schimbărilor politice produse. Totodată, liderul sindical a spus că are promisiuni din partea președintelui CJ Alba, Ion Du­mitrel, că fondurile aprobate pentru acest an pentru Spitalul județean de Urgență și alte 3-4 unități sanitare vor fi suplimentate.(R.G.)
Alegeri în PSD Alba
"Vreau să câștigăm Primăria Alba Iulia în 2008"
•afirmă Cornel Suciu - principalul pretendent la șe­fia PSD Alba Iulia
     Mâine va avea loc la Alba Iulia ultima conferință locală de alegeri în cadrul PSD Alba, după care, săptămâna viitoare se va desfășura marea conferință județeană. Conferința municipală, ce se va ține la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în prezența a 202 de­legați, se anunță a fi una deosebit de încinsă, având în vedere că există nu mai puțin de 4 candidați la președinția organizației. Este vorba despre Cornel Suciu, Doina Emilia Harda, Radu Soare și Dorin Dârloșan. Potrivit surselor noastre, primii doi au cele mai mari șanse să obțină victoria finală, de altfel și de rezultatul acestei conferințe urmând să depindă într-o mică sau mai mare măsură ceea ce se va întâmpla la județ.
    În legătură cu ședința de mâine a PSD Alba Iulia, Cornel Suciu ne-a declarat că își dorește o competiție dreaptă, cinstită, în care să primeze confruntările de idei și nu atacurile la persoană. "Vreau să rupem orice legătură cu trecutul și cu mentalitățile învechite. Avem nevoie de oameni tineri, cu idei novatoare, capabili să facă din PSD Alba Iulia o organizație model. Principalul meu obiectiv, în caz că voi obține victoria, este câștigarea mandatului de primar al municipiului Alba Iulia de către PSD. Atuurile mele față de ceilalți competitori sunt loialitatea față de partid și față de membrii acestuia, experiență atât în activitatea politică cât și în cea administrativă, precum și bunele relații de colaborare pe care le-am instituit cu sindicatele, patronatele, celelalte partide, și cu alți parteneri", ne-a declarat dl. Suciu.
    Fostul director al Finanțelor Publice ne-a mai declarat că vede în ceilalți contracandidați niște oameni serioși, bine pregătiți din toate punctele vedere și cu care s-ar putea forma o echipă de viitor foarte bună. Mai trebuie precizat că dl. Suciu are 39 de ani, este membru al PSD din anul 1994 și posedă atât doctoratul în economie - spe­cializarea finanțe - asigurări, cât și masteratul în drept penal și cri­minalistic.
Răzvan JURCĂ

Agresor... agresat
     Ana Avram, în vârstă de 42 de ani, din Henig, a fost agresată în fața locuinței, în 5 aprilie, în jurul orei 18.00, de către vecinul ei Ion Muntean (50 de ani). Pe fondul unei stări conflictuale spontane între cei doi a izbucnit o altercație, moment în care Muntean aflat într-o stare avansată de ebrietate a lovit-o pe femeie cu pumnul în zona feței. Pentru aplanarea conflictului a intervenit soțul acesteia, Nico­lae Avram (52 de ani), care l-a lovit în cap pe bărbatul care i-a atacat consoarta cu o sapă. Astfel agresorul s-a transformat din agresor... în agresat. Ion Muntean a fost transportat la Spitalul municipal Se­beș, fiind diagnosticat cu plagă tăiată parietală (6 cm). În cauză, poliția continuă cercetările pentru stabilirea vinovăției fiecăruia dintre cei implicați. (L.I.)
A plantat în grădina sa pomii altuia
     Poliția Cugir a fost sesizată, în 6 aprilie, la ora 11.00, de către Daniel Lahm, din Cugir, că în perioada 31 martie-6 aprilie, persoane necunoscute au pătruns în grădina sa situată în zona Pereț și au sustras 50 de pomi fructiferi. Pomii fuseseră plantați în 30 martie, pe un teren (1ha) împrejmuit cu gard din scânduri. A fost identificat autorul furtului în persoana numitului Daniel Moldovan (27 de ani), din Cugir. Acesta, în 31 martie, la ora 22.00, s-a strecurat printre scânduri, a intrat pe teren și a smuls 50 de pomi fructiferi, respectiv pruni și peri, pe care ulterior i-a plantat în grădina sa. Daniel Moldo­van este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
PSD Alba Iulia în conferință
     Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia găzduiește mâine, 9 aprilie 2005, de la ora 9.30, Conferința municipală Alba Iulia a Par­tidului Social Democrat. Președintele organizației, Moise Ioan A­chim, invită și pe această cale toți delegații aleși de organizațiile lo­cale să fie prezenți la conferință. (M.D.)
La Sălciua
Pădure mistuită de flăcări
     Miercuri, 6 aprilie, pe raza comunei Sălciua, în pădurea co­munei, în locul numit Harâng a izbucnit un incendiu. La fața locului s-au deplasat organele silvice din cadrul Ocolului Silvic Baia de Arieș. Au fost mobilizați un număr de 30 de cetățeni, care alături de silvicultori au acționat timp de trei ore pentru stingerea flăcărilor, astfel încât la sosirea pompierilor pericolul extinderii focului era trecut. Au fost mistuite 1,7 hectare lizieră de pădure. Se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui foc lăsat nesupravegheat în imediata apropiere a pădurii. (L.I.)
În sfârșit
Drumul groazei intră în modernizare
     Directorul Direcției tehnice din Consiliul Județean Alba, Dan Popescu, ne-a informat că instituția pe care o reprezintă va investi încă 38 de miliarde de lei în modernizarea drumului județean DJ 107F Unirea-Lunca Mureșului-limită cu județul Cluj, care până nu demult era denumit și "Drumul groazei". Trebuia să ai curaj, puțină nebunie și o mașină de care să nu-ți pară rău pentru a te aventura să circuli prin zonă. Până acum, în acest drum s-au "pompat" 120 de miliarde de lei. "Cu acești bani, lucrările vor începe la 1 mai și vom termina toată lucrarea la 1 septembrie a.c.", a spus Dan Po­pescu.(F.R.)
În județul Alba
2.600 de firme - în dizolvare judiciară
     În județul Alba există aproximativ 3200 de firme care nu și-au preschimbat certificatul de înmatriculare. Dintre acestea, 2600 au in­trat de drept în dizolvare judiciară, iar restul se află pe rolul in­stan­țelor de judecată. Astfel, în prezent, la nivelul județului Alba ar mai exista cca 13.000 societăți comerciale, dintr-un total care se ridica nu demult la peste 16.000. (R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.