Curier județean
Sfântul Ioan Scărarul
     Două sunt Scările celebre pe care s-a bătut multă monedă în is­toria mântuirii: una în Scriptura Vechiului Testament și alta în Sfânta Tradiție.
    Prima este legată de însurătoarea lui Iacov, viitorul mare patriarh al lui Israel, pe care Isac, tatăl său, îl sfătuiește: "Să nu-ți iei femeie din fetele cananeenilor; ci scoală și mergi în Mesopotamia în casa lui Batuel, tatăl mamei tale, și-ți ia femeie de acolo, din fetele lui Laban, fratele mamei tale". (Fac.XXVIII, 2-3).
    Drumul fiind lung, asfințitul soarelui îl prinde în loc străin, iar el, luând o piatră, a pus-o la căpătâi și s-a culcat alintat de vise: "parcă era o scară, sprijinită pe pământ, iar cu vârful atingea cerul; iar îngerii lui Dumnezeu se suiau și se coborau pe ea"(Fac. XXVIII,12). În vremea somnului, măreția Domnului se arată în poarta cerului pe care era rezemat vârful scării. Dumnezeu își descoperă identitatea: "Eu sunt Domnul, Dumnezeul lui Avraam, tatăl tău"...
    Deșteptându-se, Iacob s-a înspăimântat la vederea atâtor frumu­seți ireale, pe care, el robul, rezemat cu capul pe piatră, le-a admirat prin bunăvoința lui Dumnezeu și plin de uimire exclamă: "Cât de înfricoșător este locul acesta! Aceasta nu e alta fără numai casa lui Dum­nezeu, aceasta e poarta cerului!" (vers 17)
    Este o admirabilă imagine de incidență a razelor divine revărsate peste lume, sau a bucuriilor cerești împărtășite omului, căruia prin mijlocirea scării îi oferă privilegiul de a pătrunde și admira frumuseți ce se află dincolo de peretele azuriu al bolții, în Împărăția Sfintei Treimi. Este scara cu dublu sens pe treptele căreia îngerii lui Dum­nezeu urcă și coboară.
    A doua Scară care se înalță de pe pământ la cer este cartea scrisă de Sfântul Ioan de la Mănăstirea Sinai (579-649), la cererea Sf. Ioan de la Raith, care s-a dorit a fi "o regulă scrisă (pentru că­lugări, dar și pentru credincioșii obișnuiți), după care viețuind să urce spre cer ca pe o scară asemenea celei văzute de Patriarhul Iacob în vis". Lucrarea este realizată în 30 de capitole sau Cuvinte, echi­valând ca cifră cu cei 30 de ani de viață parcurși de către Iisus, de la staulul Betleemului până la ieșirea în marea arenă publică, la misiunea de răspândire a Evangheliei.
    Cele 30 de Cuvinte sunt 30 de trepte ale Scării, sau 30 de datorii pe care credinciosul trebuie să le cunoască și să le traducă în fapt pentru împlinirea rostului în acest vast câmp al muncii care este viața pe pământ. Chiar și sumar înșirate, aceste imperative au darul de a ne emoționa, gândindu-ne cât de multe și mari responsabilități ne sunt puse înainte și pe care va trebui să le onorăm cu prisosință.
    Iată câteva din aceste obligații: ascultarea (de Dumnezeu și de mai marii noștri), pocăința, necontenita gândire la moarte, plânsul neîncetat pentru păcat, neținerea de minte a răului, nemânierea, curăția, blândețea, smerita cugetare, gândirea curată, liniștirea sufle­tului, rugăciunea, etc. Cele înșirate sunt oferte cerești care ne ono­rează, dar ne și obligă, iar în cele din urmă ne propulsează spre vâr­ful Scării, de unde ochii noștri se desfată admirând cu încântare grădina fermecată a lui Dumnezeu și adulmecă cu nesaț parfumul îmbătător al paradisului regăsit.
Pr. Petru PINCA - Blaj

Romii din Alba își sărbătoresc Ziua Internațională
     Duminică, 10 aprilie 2005, începând cu ora 15.00, va avea loc la Casa de Cultură a Studenților (Centru) un eveniment ce marchează Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită pe 8 aprilie în fiecare an. În cadrul acestei manifestări vor fi prezentate recitaluri de muzică tradițională romani și dans. Evenimentul este organizat în colaborare cu Consiliul județean Alba, Centrul Județean de Conservare și Pro­movare a Culturii Tradiționale Alba, Prefectura Alba, Primăria Alba Iulia și Uniunea Democratică a Romilor Alba. Intrarea este liberă. (I.P.)
De ziua lor
Fiecare rom cu partida lui
     Președintele Filialei Județene Alba anunță toți romii din județ ce aparțin Partidei Romilor, în special lideri, că la data de 9 aprilie 2004 vor sărbători, la București, Ziua Internațională a romilor, iar la statuia lui Mihail Kogălniceanu se vor depune coroane de flori. Vor fi pre­zenți lideri județeni din țară, 40 de consilieri ai prefecților, mai puțin consilierul prefectului de Alba, care este propus nelegal de actuala putere. (Ilie PETRU, președintele Partidei Romilor Alba)
Deputatul Popa a obținut bani pentru drumul Ohaba-Berghin
     În cadrul unei conferințe de presă, deputatul PUR de Alba, Ni­colae Popa, a declarat că Ministerul Transporturilor a alocat suma de 45.000 de dolari pentru continuarea lucrărilor de pietruire la drumul comunal 205: Berghin (DJ 107)-Ohaba-Magherat, în lungime de 9,4 km. Lucrările pe acest drum au fost începute, dar din lipsa banilor necesari lucrarea nu a putut fi finalizată. Cu toate acestea, a fost găsită o soluție (parțială) a problemei prin cuprinderea lucrării în lista de finanțare pe anul curent din împrumutul extern contractat de MTCT. În funcție de evoluția execuției bugetare, ministerul va re­par­tiza și alte sume, a declarat deputatul Nicolae Popa. Valoarea totală a lucrărilor la acest drum este de 7 miliarde de lei. Deputatul Popa a ținut să-i mulțumească public președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, pentru că a sprijinit acest demers. "Deși lucrarea nu era trecută în programul de lucrări pe anul acesta, dl. președinte a ac­ceptat e­fectuarea lucrărilor respective", a mai spus liderul umanist.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.