Editorial
Picătura de otravă
     De câteva zile bune confuzia domnește în jurul dispariției celor trei jurnaliști români în Irak. În schimb bursa zvonurilor funcționează impecabil, intoxicarea presei și implicit a opiniei publice luând am­ploare. Arestarea lui Omar Hay­ssam a alimentat pe bună dreptate multe scenarii fanteziste, dar și mai multe speranțe, majoritatea ziariștilor, dar și a cetățenilor au crezut firesc, că reținerea anunțată chiar de Palatul Cotroceni reprezintă o rază de speranță. Spunem "firesc", deoarece, dacă se adeverește că omul de afaceri siriano-român este implicat în sechestrarea jurnaliștilor, arestarea lui ar fi constituit un semnal că cei trei se află în siguranță. Așa s-a ajuns la circul cu aterizarea lor pe aeroportul "Henri Coandă", devenit neîncăpător pentru sutele de reprezentanți ai mass-media, dornici să asiste "live" la întoarcerea eroilor.
    Acum că totul s-a dovedit un bluff, se conturează clar mai multe ipoteze. Prima este cea indusă de autoritățile statului. Omar Hay­ssam este un nebun, fapt atestat de numeroasele sale internări prin clinicile de psihiatrie, care apelează la sluga sa, Mohamad Munaf, scot din țară trei ziariști, chipurile pentru niște interviuri la cald în Irak, pe care-i răpesc, sperând că mediatizând excesiv cazul vor fi iertați de păcatele penale. Mai mult, apariția arabului pe post de negociator, pe care răpitorii l-ar fi contactat pentru a solicita 4 milioane de dolari în schimbul eliberării ostatecilor ar fi doar un pretext pentru ca Hayssam să scoată din țară o sumă importantă de bani.
    Al doilea scenariu emis în aceste zile acreditează versiunea că însuși președintele Traian Băsescu ar fi ținta unei acțiuni de com­promitere. Ca un făcut, chiar în ziua în care ziariștii au fost se­chestrați, CURS dădea publicității un sondaj, din care reiese că peste 55 la sută din populație se opune prezenței militare românești în Irak, iar șeful statului vizitează trupele din Bagdad, descindere neanunțată oficial, din motive de securitate. Răpirea este înscenată, dar cei trei sunt în siguranță. Marie-Jeanne Ion este fiică de senator și prietenă cu Munaf și Hayssam. În momentele de confuzie și panică, fata are destul timp să-l sune pe Dan Dumitru, directorul canalului de știri de la Prima TV și să expedieze două SMS-uri. Deși era pentru prima oară la Bagdad, iar afară era noapte, fata anunță că se află în mașină și se îndreaptă spre cartierul Hamiria. Mai mult, în secvențele filmate și fotografii, Marie-Jeanne este fardată, îngrijit pieptănată, iar băieții arată destul de bine. A doua zi, Mircea Geoană ne îndeamnă de la televiziunea Al-Jazeera să ne rugăm lui Dumnezeu pentru ca ziariștii să se întoarcă teferi acasă, iar Ion Iliescu afirma că retragerea trupelor din Irak s-ar putea lua în discuție chiar în această vară.
    O altă variantă ar fi compromiterea fostei puteri. Undeva s-a aflat că trei jurnaliști români urmează să întreprindă o călătorie la Bag­dad, iar Mohamad Munaf urmează să-i însoțească. La București se pune la cale răpirea, știut fiind că arabul este monitorizat, numele său apărând alături de cel al lui Omar Hayssam într-un dosar de spălare de bani. Se cunoștea de asemenea că Marie-Jeanne Ion este fiică de senator PSD și că Hayssam era membru al aceluiași partid. I s-a înscenat repede telefonul de la așa-zisul terorist, care condiționează eliberarea celor patru în schimbul a 4 milioane de dolari. Toată lumea a dedus că această convorbire a fost înscenată pentru a se debloca toate conturile sirianului. Vârtejul zvonurilor îi implică ulterior și pe senatorii pesediști Ristea Priboi și pe Viorel Hrebenciuc, tocmai în ideea de a înfunda și mai mult fostul partid de guvernământ.
    Și probabil lucrurile nu se vor opri aici. Scenariile se mai pot face la nesfârșit. Întrebarea este cine răspândește aceste zvonuri? Cui folosesc? Cine intoxică presa și opinia publică? Păi tocmai asta vrem să știm și noi...
Dumitru HENEGAR