Prima pagină Ediția din: 11.4.2005
Pesediștii din Alba Iulia i-au scos din "cărți" pe oamenii lui Mugurel Sârbu
•Doina Harda este noul președinte al organizației municipale a PSD Alba Iulia * Desemnarea dele­gaților pentru Conferința județeană sub semnul du­plicității și al... listei lui Ioan Rus * Insuccesele PSD puse pe seama lui Mircea Hava
     La finalul săptămânii trecute, Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia a găzduit lucrările Conferinței municipale a PSD. Lucrările s-au desfășurat într-o atmosferă glacială, făcându-se remarcată încă de la debut prezența a două tabere, susținători ai celor doi candidați la funcția de președinte: Doina Harda și Cornel Suciu.
    În luările de cuvânt s-au adus acuze de o parte și de alta, fostei și actualei conduceri a PSD Alba. Membrii marcanți și-au exprimat cu franchețe opinia. Spre exemplu Marius Rotar a subliniat că nu va mai candida pentru nici o funcție în partid, dar a ținut să demoleze acuzele ce i se aduc în ultimul timp în legătură cu presupusele ilegalități comise în derularea afacerilor personale. Dorin Dârloșan, fost consilier local a relevat faptul că PSD a fost timp de 15 ani într-o permanentă opoziție în Alba Iulia și că ar fi cazul ca această eta­pă, prin desemnarea noului președinte, să ia sfârșit. Lucian Docea a fost cel care a atras atenția celor prezenți că e ușor să vii acum să critici, după ce în perioada campaniei electorale nu ai contribuit cu nimic.
    Discursurile au derapat, ținta declarațiilor devenind actualul și fostul lider județean al PSD. În ceea ce-l privește pe Mugurel Sârbu, av. Ioan Rus i-a reproșat rezultatele alegerilor locale și parlamentare și rigiditate în a încheia alianțe pre și postelectorale cu alte partide de pe eșichierul politic. Ioan Popa, vicepreședinte al organizației ju­dețene, a subliniat faptul că în urma rezultatelor alegerilor locale nu se puteau realiza sub nici o formă alianțe postelectorale, altele decât cele care s-au încheiat la momentul respectiv. "Cei care nu au făcut nimic trimit acum săgeți otrăvitoare asupra celor care au fost în linia întâi. Cred că moral ar fi să vorbești de tine și rezultatele tale și nu să ataci irațional pe alții". Domnia sa a mai infirmat zvonurile că ar părăsi PSD pentru a se înscrie într-un alt partid. Senatorul Geor­ge Maior a reiterat necesitatea unei echipe puternice la cârma or­ganizației municipale, capabile să câștige alegeriile viitoare. Parla­mentarul a ținut să precizeze că una din principalele cauze care au dus la rezultatele nesatisfăcătoare la precedentele alegeri s-au datorat în mare parte așa-zișilor baroni locali, lideri compromiși fie prin afacerile pe care le-au derulat, fie prin conduita morală.
    Președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu a replicat acuzelor aduse și a lansat un atac virulent la adresa actualului primar Mircea Hava, afirmând că edilul șef al municipiului nostru nu este imbatabil și că PSD va găsi cu siguranță pentru viitoarele alegeri un candidat care să pună capăt lungii domnii a actualulului primar.
    Au impresionat discursurile celor doi candidați la președinția municipală, două personalități distincte, doamna Doina Harda și Cor­nel Suciu, primul prin eleganță, sensibilitate, celălalt prin vita­li­tate și energie. Practic s-au înfruntat experiența cu tinerețea, două tipuri de personalități capabile să reformeze și modernizeze partidul. Sorții au dat câștig de cauză doamnei Doina Harda care a obținut 91 de voturi, în timp ce lui Cornel Suciu i-au revenit 53 de voturi. În continuare, circa 150 membri PSD au desemnat delegații pentru Con­ferința județeană și membrii Consiliului municipal care vor alege componența viitorului Birou.
    Nu putem trece însă cu vederea un incident care aruncă o umbră de neîncredere asupra lucrărilor Conferinței municipale Alba Iulia. Marius Rotar a făcut un anunț incendiar și stupefiant, citind la microfon numele a 26 de membri PSD, care în viziunea domnului av. Ioan Rus sunt persona non grata, și nu trebuiau să primească cu nici un chip statutul de delegat la Conferința județeană. Lista a fost înmânată fidelilor săi, participanți la Conferința municipală, pentru ca nici unul din cei înscriși acolo să nu scape netăiat de pe buletinele de vot. Ceea ce s-a și întâmplat, astfel încât ei nu au obținut statutul de delegat. Lista este următoarea: Maier Ioan, Popa Ioan, Suciu Cor­nel, Alexandru Retegan, Rotar Marius, Coclici Radu, Docea Lucian, Ion Ileana, Mârza Traian, Vesa Iosif Ionel, Jurcă Georgiana, Ciorogar Ana Cristina, Canațuli Sorin, Caranagea Maria, Coșobea Sebastian, Leah Dan Andrei, Mărginean Ioan, Matiș Nicoleta Da­niela, Motora Nicoleta, Mihon Adriana, Pănăzan Ovidiu, Pauzetti Florin, Sasu Emil, Suciu Daniel, Virag Ioan, Zărnescu Teodora Flo­rina. După cum se poate observa, lista cuprinde o serie de nume importante, care s-au făcut remarcate prin activitatea desfășurată în cadrul organizației județene a PSD și a fostei administrații județene. Imediat după ce anunțul a fost citit, sala s-a umplut de rumoare, av. Ioan Rus a strigat în cel mai autentic stil caragialian, spre deliciul presei, "Trădare, trădare... Trădătorilor"
Răzvan JURCĂ

Corneliu Olar - cu jalba moților la ministrul Gheor­ghe Flutur
Pădurile private - la dispoziția proprietarilor, nu la cheremul afaceriștilor cu lemne
     Olar și FluturMandatat fiind de către un număr de 23 de primari de comune și orașe din Munții Apuseni, pre­cum și de Asociația Proprie­tarilor de Păduri Private din Ro­mâ­nia (APPPR) în ziua de 7 aprilie a.c., primarul comunei Ho­rea, Corneliu Olar, s-a depla­sat la București, la Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvol­tării Rurale, unde a fost primit de domnul ministru Gheorghe Flutur. Întâlnirea cu d-l ministru, care a durat timp de peste o oră, a avut ca temă principală de discuție un memoriu cu privire la "Revendicările proprietarilor de păduri și administrațiilor locale din Țara Moților" referitoare la ex­ploatarea și administrarea judicioasă a pădurilor private în folosul proprietarilor și nu în defavoarea lor.
    După studierea atentă a problemelor ridicate de către cei 24 de primari din Munții Apuseni, ministrul Gheorghe Flutur și-a exprimat acordul deplin cu privire la modalitățile de soluționare propuse. Dovedindu-și spiritul pragmatic de lucru, domnul ministru a trasat pe loc ca sarcină ministrului secretar de stat Vasile Lupu de a conlucra direct cu primarul Corneliu Olar, atât ca reprezentant al adminis­trațiilor locale din Munții Apuseni, cât și în calitate de membru al APPPR, în elaborarea uni Proiect de Hotărâre de Guvern care să soluționeze în mod favorabil cererile proprietarilor cuprinse în me­moriu.
    Cu această ocazie, primarul Olar i-a adresat invitația ministrului Gheorghe Flutur de a veni personal în Munții Apuseni, pentru a putea constata la fața locului dificultățile pe care le întâmpină locuitorii zonei în administrarea și exploatarea pădurilor private. Domnul ministru a promis că în termen de o lună de zile va scoate noul pachet legislativ și va veni în Țara Moților cu el în buzunar, nu doar cu promisiuni. Olar a declarat că a rămas plăcut impresionat de promptitudinea ministrului în soluționarea problemelor venite de "jos în sus", adică direct de la rădăcină, din teritoriu către minister. El crede că d-l ministru Flutur își va ține cuvântul și de această dată și va veni în Apuseni, așa cum a promis, cu legile în buzunar.
Tinu MATEȘ

Teodor Atanasiu sare în apărarea prefectului Cos­min Covaciu
"Potrivit legii nici un director nu poate fi schimbat în 24 de ore"
     Teodor Atanasiu, în calitate de om politic și președinte al PNL Alba, a răspuns președintelui Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, referitor la critica adusă prefectului Cosmin Covaciu de a nu fi luat atitudine față de ritmul lent cu care se produc schimbările directorilor PSD de la vârful deconcentratelor din județ. Reamintim că preșe­dintele Consiliului județean a declarat că dacă era prefect ar fi în­locuit directorii de servicii deconcentrate în 24 de ore. "Dacă era prefect citea legea cu atenție și vedea că oamenii care au ocupat posturile în urma unor concursuri nu pot fi schimbați în 24 de ore ci, dacă se respectă litera legii, în aproximativ 60 de zile", a precizat dl. Atanasiu. "Tind să cred că este vorba de o figură de stil și nu de o carență legislativă. Nici dl. Dumitrel nu a schimbat în Consiliul ju­dețean directorii PSD în 24 de ore", a mai declarat președintele PNL Alba. (I.P.)
Mircea Frențiu rămâne președintele PSD Blaj
     Vineri 8 aprilie, a.c. s-a desfășurat Conferința de alegeri a orga­nizației municipale a PSD Blaj. Mircea Frențiu a obținut un nou man­dat de președinte, domnia sa neavând contracandidat. Au fost aleși 29 delegați care vor desemna viitorul președinte al partidului cu ocazia Conferinței județene care va avea loc pe data de 19 aprilie, a.c. (R.J.)
Înghițit de apele Ampoiului
     Vineri, 8 aprilie, la ora 18.20, Mihai Ovidiu Picoș, medic la Serviciul de Ambulanță Alba i-a sesizat pe polițiști că în zona cartierului Bărăbanț din municipiul Alba Iulia, pe malul stâng al râului Ampoi, a fost văzut un băiat pe bicicletă căzând în apă, copilul nemaieșind la suprafață. La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare care a constatat, în dreptul străzii Gorunului, o dislocare a malului, fapt ce indică locul în care s-a produs incidentul. Au fost verificate ambele maluri, atât în aval cât și în amonte și a fost anunțat Inspectoratul pentru situații de urgență "Unirea" care con­tinuă să îl caute pe minor, identificat ca fiind Alexandru M. în vârstă de 6 ani, din Alba Iulia. (L.I.)
Incendiu la Poșaga
     Vineri, 7 aprilie, la ora 21.00, lucrătorii Postului de Poliție Poșaga au fost sesizați că pe versantul drept al Văii Poșaga, în liziera pădurii din satul Poșaga de Sus a izbucnit un incendiu. Au fost mobilizate 25 de persoane din comună care după câteva cea­suri bune, respectiv la ora 2.00, au reușit să stingă flăcările. Apro­ximativ două hectare de litieră au fost mistuite de foc. În urma cercetărilor a fost identificat cel vinovat, respectiv Vasile Pârțilă, care a dat foc unei pajiști pentru a o curăța și a scăpat focul de sub con­trol. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.