Editorial
Guvernul, banii și rectificarea
     Liniștiți acum că nu mai putem rata semnarea la 25 aprilie a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană (decât eventual prin demisia în bloc a guvernului, sau prin cine știe ce altă întâmplare extraordinară) și că jurnaliștii răpiți în Irak sunt bine sănătoși, chiar dacă nu sunt liberi (ne-a aspus-o chiar președintele Traian Bă­sescu) să ne întoarcem la ce ne doare cel mai mult: BANII. Ai noștri cei de buzunar, ai noștri cei din bugetul statului. De la in­troducerea cotei unice de impozitare la 1 ianuarie nici presa, nici analiștii economici nu mai contenesc a explica efectele acestui gest. Nici guvernul nu mai prididește să ia măsuri de contracarare a unora dintre aceste efecte, ne referim la cele care au dus la apariția unor goluri bugetare. Chiar dacă am fost adeseori admonestați să nu le spunem așa, totuși sintagma aceasta este cea potrivită pen­tru cele ce se întâmplă.
    Acum două luni Fondul Monetar Internațional a fost suficient de în­grijorat de efectele negative ale cotei unice asupra veniturilor bugetare încât să amâne luarea unei decizii privind încheierea unui nou acord. Argumentul guvernului român care a acceptat amânarea a fost că este nevoie de mai mult timp pentru a se putea face o evaluare corectă a acestor efecte. Amânarea se pare că a expirat, iar ministrul Finanțelor, Ionuț Popescu, a plecat la Washington pen­tru sesiunea de primăvară a FMI. De aici el speră să se întoarcă cu acceptarea de către FMI a unui deficit bugetar mai mare decât 0,7 la sută și desigur cu un OK în privința cheltuielilor bugetare. Abia apoi va urma rectificarea. O rectificare de buget în general negativă, chiar dacă s-au declarat trei sectoare care vor primi totuși ceva în plus: agricultura, infrastructura și administrația publică. Deja sindi­catele din învățământ au început să se agite, chiar dacă, așa cum declara unul dintre liderii la nivel național, ar fi trebuit să se obiș­nuiască deja cu promisiunile neonorate ale guvernelor.
    Vorbind acum despre banii noștri cei de buzunar să spunem că nu prea stăm pe roze și nici perspectivele nu sunt trandafirii. Deși programul de aliniere a prețurilor cu cele din Uniunea Europeană prevedea mărirea accizelor abia de la 1 iunie, guvernul în goană după bani a aplicat măsura mai repede, de la 1 aprilie. Efectele a­bia acum încep să se vadă, când din rafturi au dispărut produsele accizate la vechile niveluri și comercianții s-au aprovizionat cu cele accizate după sistemul nou. Pentru că românul oricât de sărac este, face eforturi mari pentru a avea o masă de Paște îmbelșugată care să respecte tradiția și deci febra cumpărăturilor va fi mare, bugetul are foarte mult de câștigat. Dar devansarea măririi accizelor nu este singurul semn al foamei bugetare. Ea este perfect ilustrată de modificarea, modificarea modificării, revenirea la modificare, răs­modificarea și remodificarea Codului Fiscal. De cinci ori a fost mo­dificat noul Cod Fiscal de la începutul anului. Nu cred că mai știe cineva exact care sunt ultimele prevederi. Cât despre venituri... Ehei, aici e altă poveste! Una tristă pentru că dacă aderarea la UE impune alinierea prețurilor pentru a nu avea un șoc la 1 ianuarie 2007, alinierea veniturilor (cele salariale) este lăsată la mila... pieței și a angajatorilor.
Anca DINICĂ