Actualitate
PSD Alba nu are de câștigat din dispute murdare
     Declarațiile "incendiare" ale domnului Mugurel Sârbu, președinte în exercițiu al Organizației județene Alba a PSD, precum și ale unui grup restrâns de susținători ai acestuia, evidențiază panica în care aceștia au intrat în preajma alegerilor din cadrul conferinței județene a partidului. Aceste reacții emoționale - rod mai degrabă al tinereții sale și al lipsei de experiență - scăpate de sub control, aduc grave prejudicii de imagine organizației: disputa de idei și programe poli­tice s-a transferat în planul atacurilor murdare la adresa mea și a al­tor colegi.
    Din anul 2003, când am fost suspendat nestatutar din funcția de președinte al PSD Alba și când am demisionat din toate funcțiile de­ținute în partid, am devenit un simplu membru de partid. Ca simplu membru nu mi-am putut manipula colegii în alegerile care au avut loc în organizațiile municipale, orășenești și comunale și nu pot ma­nipula delegații la Conferința județeană a PSD din 16 aprilie a.c.
    Nu cred că făcându-mi campanie în rândul colegilor de partid în per­spectiva alegerilor interne, potrivit unei strategii proprii, am încăl­cat vreo normă politică sau morală. Domnul Mugurel Sârbu a făcut același lucru împreună cu echipa care-l susține. Sunt relevante în acest sens câteva din măsurile pe care le-a luat: a stabilit delegații la conferința județeană nu în raport cu numărul de membri din orga­nizațiile locale, ci în raport cu potențialii săi susținători; a inițiat mă­suri de organizare nu în cadrul organelor executive ale partidului, ci în întâlniri secrete cu susținătorii săi la Alba Iulia, Sebeș, Oiejdea; a stabilit ca delegații la conferința județeană, înainte de introducerea buletinelor de vor, să le arate apropiaților săi. Aceasta este adevă­rata încercare de manipulare a delegaților!
    Ceea ce a fost, este și va fi relevant în alegerile din partid este votul secret, liber exprimat de membrii PSD!
    Atacurile murdare nu le-a îndreptat doar împotriva mea ci împo­triva domnului Dragosin Romi, a doamnei Doina Harda și a altor co­legi care nu-i împărtășesc stilul de conducere și comportamentul po­litic. Aceste atacuri sunt așadar fie mincinoase, fie exagerate.
    Vreau să se înțeleagă bine că nici acum, nici după alegeri nu es­te nevoie de tensiuni sau acțiuni vindicative. În ce mă privește, dacă voi fi ales, se va putea conta pe buna mea credință și înțelegere. Sunt bineveniți și vor fi susținuți toți cei care doresc să pună umărul la reconstruirea organizației. Alianța D.A. și-a demonstrat deja in­com­petența și lipsa de profesionalism iar țara reîncepe să fie con­fruntată cu probleme sociale și economice grave.
    De aceea PSD trebuie să fie pregătit pentru viitoarele alegeri, fie ele anticipate sau la termen. Și să le câștige!
av. Ioan RUS

Furtuna din PSD Alba își trăiește ultimele mo­men­te
Conferința județeană de mâine ar putea da tonul dezintegrării organizației
•Doctorul Mircea Frențiu a eșuat în tentativa de a-i împăca pe Mugurel Sârbu și Ioan Rus *De la liste ale rușinii, la scrisori de dragoste pentru delegați
     A mai rămas doar o zi până la Conferința județeană a PSD Alba, iar după aceea, această puternică organizație de partid a județului are toate șansele să se dezintegreze, indiferent de cine va fi la conducerea ei. Cele două modele privind conduita de viitor a PSD Alba, propuse de către cei doi principali candidați la șefie, Mugurel Sârbu și respectiv Ioan Rus, sunt practic incompatibile, cei doi ne­maiavând nimic în comun (dacă au avut vreodată), în afară de faptul că sunt membri ai aceluiași partid. Nu s-ar putea spune sub nici o formă că este vorba despre eterna confruntare dintre bine și rău, pentru că nimeni nu a descoperit până acum criteriile care să cu­antifice cele două noțiuni, aproape totul stând sub semnul subi­ectivismului, dar ea poate fi adusă în discuție și numai prin prisma faptului că victoria unuia ar însemna răul celuilat, dar și al grupului său de susținători. Având în vedere că între cele două tabere există acum o ruptură care cu siguranță nu va mai fi niciodată sudată, este de presupus că învinșii nu vor mai avea practic nici un cuvânt de spus în organizație, vor fi marginalizați cu totul sau chiar excluși. De altfel, Mugurel Sârbu a spus foarte răspicat că între el și Ioan Rus nu mai poate fi vorba de nici o colaborare, aceeași opinie împăr­tășind-o și alții. Este foarte clar că, cel puțin în PSD Alba, de­mo­crația autentică se va instaura cu foarte mare dificultate, iar cea prost înțeleasă se află acum la loc de mare cinste, numai dacă aducem în discuție celebrele liste ale "rușinii", cum le-a numit cineva. Ca urmare a acestora, asistăm acum la o premieră mon­di­a­lă, demnă de Guiness Book (Cartea Recordurilor) în organizația județeană. Atât președintele acesteia, Mugurel Sârbu, cât și alți mem­bri de marcă din conducerea ei, Ioan Popa, Ioan Maier, Ale­xandru Retegan, Ileana Ion, Cornel Suciu, Lucian Docea, Ionel Vesa, Traian Mârza, Adriana Mihon, Radu Coclici și atâția alții nu vor putea să-și exercite sâmbătă dreptul la vot, pentru că pur și simplu au fost tăiați "democratic" de pe lista cu delegați. Este vorba despre niște oameni care au făcut cu adevarăt ceva pentru partid, care au bătut județul în lung și în lat în cele două campanii elec­torale, iar acum soarta lor va fi decisă de către unii care nu au miș­cat nici un deget anul trecut, ba poate au făcut și ceva anti­cam­panie. Tot în acest sens există informații că și mâine vor circula liste cu cei care trebuie să ajungă în Consiliul județean al PSD Alba și pe lista cu delegații la Congresul de la București. Tot ca o informație de ultimă oră, dar neconfirmată încă oficial, se pare că sâm­bătă di­mineața, înaintea Conferinței, vor fi împărțite de către oamenii lui Ioan Rus așa-zise scrisori în care sunt nominalizați cei care l-au susținut pe acesta, dar și cei care l-au trădat. Dacă se va confirma acest lucru, nu ne rămâne decât să sperăm cu nu vom asista la un nou spectacol jalnic, de genul celor petrecute la Sebeș și Alba Iulia.
    În toată această parodie tragi-comică numită acum PSD Alba, este de apreciat poziția președintelui PSD Blaj, dl. doctor Mircea Fren­țiu, care a declarat în urmă cu două zile că a încercat din toate puterile o împăcare între Mugurel Sârbu și Ioan Rus. "Dacă la centru dl. Iliescu cu dl. Năstase au izbutit să-și dea mâna, am crezut că este posibil și la Alba. Din păcate nu s-a putut. Cred totuși că or­ganizația PSD Alba are nevoie de un președinte tânăr, energic, des­chis tuturor curentelor și opiniilor din partid și acesta nu poate fi decât domnul Mugurel Liviu Sârbu", a opinat medicul blăjean.
    În final, câteva date tehnice și despre Conferința de sâmbătă, 16 aprilie, a.c. Aceasta va începe de la ora 9.00 și se va desfășura la Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Sunt aș­teptați 653 de delegați din tot județul, iar de la centru, până la a­ceastă oră, există confirmarea participării vicepreședintelui Ioan Sa­su, un obișnuit al prezidiilor de la Alba. Pe cele 115 locuri din Con­siliul județan al PSD Alba s-au înscris 164 de candidați.
Răzvan JURCĂ

Taxa de licență a crescut
     Începând cu acest an studenții facultăților din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia pentru a putea intra în posesia diplomei de licență și a celorlalte acte eliberate la terminarea stu­diilor vor scoate mai mulți bani din buzunar. Astfel taxa de licență pentru cei care au terminat ciclul de studii universitare pe locurile subvenționate de la bugetul de stat este de 10 euro, iar pentru stu­denții care au fost în regim cu taxă este de 50 de euro. Pe lângă aceste sume studenții vor plăti și taxa de înscriere la licență care este de 10 euro. (L.I.)
O lucrare de referință despre Sebeș
     Astăzi, de la ora 11, la sala de ședințe „Radu Stanca" a Pri­măriei municipiului Sebeș va avea loc lansarea volumului „ATLAS ISTORIC AL ORAȘELOR DIN ROMÂNIA. SEBEȘ", realizat în ediție bilingvă de Academia Română, Comisia de Istorie a Orașelor din Ro­mânia, având ca autori pe Dan Dumitru Iacob, Paul Niedermaier și Judit Pál. Cuprinzând un text structurat pe 10 capitole, 11 hărți și stampe și o bogată bibliografie, volumul - al 3-lea, fascicula 2, dintr-o serie închegată, bine structurată - a apărut la Editura Enci­clo­pedică, în format mare, fiind realizat în condiții grafice de excepție la Tipografia Honterus din Sibiu. Prezentarea volumului va fi făcută de către Dorin Ovidiu Dan, în prezența autorilor, cu sprijinul și găzduirea autorităților locale. Cei interesați sunt invitați la eveniment. (D.O.D.)
Testele ADN
     Specialiștii Institutului de Medicină Legală "Mina Minovici" din București vor face teste ADN pentru instanțele europene, după ce laboratorul de genetică din instituție a fost acreditat pentru astfel de investigații de o organizație internațională de profil. Instanțele euro­pene i-au solicitat până acum pe legiștii români mai mult pentru prelevarea unor probe biologice și teste de paternitate. De acum, INML va face orice test ADN solicitat de instanțele europene. (M.F.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.