Prima pagină Ediția din: 15.4.2005
Pe când posturile de televiziune trâmbițau iminen­ta intrare a României în UE
Mii de albaiulieni au rămas în beznă ca în Epoca de Aur
     Ori de câte ori plouă mai bine sau doar adie vântul, abonații SC Electrica SA din carterul Cetate stau în beznă. Poate că exagerez, dar nici departe de adevăr nu sunt. An de an ni se spune de in­vestiții, de schimbări de linii, de rapiditatea cu care intervin echipele de la Electrica și, dacă ar fi să ne luăm după toate acestea, ar în­semna că totul este în regulă. Că lucrurile nu stau chiar așa, ne-am convins și miercuri, când albaiulienii din cartierul Cetate, și-au adus pentru o oră aminte de Epoca de Aur. Starea de nemulțumire a cres­cut întrucât la acea oră erau programate meciuri de fotbal ur­mărite de microbiști. Și cum a "căzut" alimentarea cu energie nici Astral Tv nu a mai reușit să emită. Așadar, cei care au avut curent au putut vedea pe televizor doar purici. Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala de Distribuție Alba Iulia, Mihaela Buda, defecțiunea la un cap de cablu din cartierul Cetate a intevenit la ora 18,36, iar realimentarea cu energie s-a făcut la 19,40. Să luăm de bune aceste informații, deși diverși cetățeni ne-au semnalat faptul că au văzut din nou "lumină" ceva mai târziu. De­fecțiunea a afectat aproape tot cartierul Cetate, cu zonele Tolstoi, Moților, Avântului, Horea, B-dul Victoriei, cinematograful Dacia, Schit etc. Fiind întrebată de ce realimentarea s-a făcut într-un timp relativ lung pentru o intervenție la un cap de cablu în municipiul re­ședință de județ și nu în vârful muntelui, explicația ing. Mihaela Buda a fost: "linia de medie tensiune afectată este lungă și a fost necesar să se facă mai multe manevre pentru depistarea defectului". Având în vedere că în Alba Iulia mai și plouă, dar și bate vântul, vă sugerăm dragi abonați să luați calmante nu numai când plătiți facturile, ci și când se ia curentul. Asta e, monopolul serviciilor e în floare!
Florin ROMAN

Premieră județeană: S-a constituit "Axa Unității"
Trei primari din partide diferite și-au unit comunele și forțele
     Gheorghe Wagner, Daniel Rusu și Lucian Bozoșan, adică pri­marii din Roșia de Secaș, Șpring și Cergău au creat în premieră, la nivel județean, o asociație care are drept scop susținerea reciprocă în probleme de interes local. Cei trei primari, de la partide diferite, PUR, PNL și PD au lăsat la o parte culoarea politică și au creat "A­xa Unității". Pentru ca noua asociație să fie unită și să acționeze în bloc, fiecare consiliu local din comunele amintite a adoptat un pro­iect de hotărâre în acest sens. "Axa Unității" și-a propus să cola­boreze în obținerea de fonduri județene și europene, să promoveze proiecte de dezvoltare locală. Cei trei primari s-au prezentat ieri la vicepreședintele CJ Alba, Florin Mărginean, cu jalba-n proțap, pentru a-și spune ofurile și pentru a cere sprijin la "județ". Problema numă­rul unu este calitatea dezastruoasă a drumurilor. De exemplu, la Cer­gău, operatorii locali evită să mai facă curse din cauza gropilor. Având în vedere că se intenționează anularea traseelor, profesorii și navetiștii de la schimburile II și III riscă să rămână fără mijloc de transport. Un alt exemplu este cel de la Roșia de Secaș. Localnicii au primit un transport cu ajutoare din partea Germaniei, numai că după ce au trecut pe drumurile groazei, oaspeții au anunțat că nu vor mai reveni, până când "craterele" nu vor fi astupate. Așadar sunt destule probleme de rezolvat, iar o astfel de asociere, care adună la un loc 10 sate și 7000 de oameni, nu poate fi decât binevenită.
Florin ROMAN

Liderul PD Alba Iulia toarnă gaz pe foc
"Îl preferăm pe Mugurel Sârbu la președinția PSD Alba"
     Președintele PD Alba Iulia, dr. Călin Potor, a ținut să comenteze ultimele evenimente politice apărute în presa locală, referitoare la lupta internă pentru conducerea organizației județene a PSD Alba. El a declarat, cu un sâmbure de ironie în glas, că democrații l-ar pre­fera pe actualul președinte al PSD Alba, Mugurel Sârbu, să-și pre­lungească mandatul la conducerea PSD Alba. "Nu vreau să-i fac campanie lui Ioan Rus, dar, din punctul de vedere al PD, Mugurel Sârbu ar fi bun de președinte, pentru că este un om slab și vom pu­tea face apoi ce dorim", susține Călin Potor.(R.G.)
Expoziție de pictură la Muzeul Unirii Alba Iulia
     La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va avea loc astăzi, la ora 12.00, vernisajul expoziției retrospective de pictură aparținând binecunoscutului pictor Eugen Patachi. Expoziția este organizată în colaborare cu Galeriile de Artă "Cristian" din Cluj-Napoca. Eugen Pa­tachi s-a născut la 16 iunie 1940 în Alba Iulia și este absolvent al Institutului de Arte Plastice "Ion Andreescu"-Cluj secția pictură. De­butul expozițional l-a avut în anul 1961, în prezent lucrările sale re­găsindu-se în colecții de stat și muzeale din România, Germania, Ungaria, Iugoslavia, SUA, Belgia, Anglia, etc. Iubitorii de frumos și culoare sunt așteptați la muzeul albaiulian pentru a vedea o parte din impresionantele sale lucrări. (L.I.)
Audiențe parlamentare
     Cetățenii din zona Munților Apuseni care doresc să solicite spri­jin parlamentar pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă se pot adresa sâmbătă, 16 aprilie a.c. deputatului PD de Alba, Ște­fan Bardan. El va acorda sâmbătă, 16 aprilie audiențe după urmă­torul program: *Abrud, la sediul Alianței D.A., între orele 9.00-11.00; *Cîmpeni, la sediul primăriei, între orele 11.30-13.30; *Roșia Mon­tană, la sediul primăriei, între orele 14.30-16.30. (A.D.)
La Vama Alba Iulia
170 de haine de piele au fost confiscate
     Autoritatea Națională a Vămilor ne-a informat că miercuri, 13 a­prilie a.c, la Biroul vamal Alba Iulia a fost depusă o declarație vamală de import cu intenția de a fi sustrase de la vămuire o serie de pro­duse. Bunurile găsite în plus, 170 de haine de piele, în valoare de circa 168 de milioane de lei, au fost reținute în vederea confiscării. Totodată s-a aplicat o amendă contravențională de 25 de milioane de lei. (F.R.)
Parastas în memoria tribunului Simion Balint
     La 16 aprilie 2005 se împlinesc 125 de ani de la moartea lui Simion Balint, tribun al lui Avram Iancu în timpul revoluției de la 1848 în Transilvania. Simion, cavaler de Balint, a fost preot și protopop al Bisericii Greco-Catolice din Roșia Montană. El își doarme somnul de veci în cimitirul greco-catolic din incinta acestei biserici. Tot aici, în memoria sa va avea loc duminică, 17 aprilie după Sfânta Li­tur­ghie, care începe la ora 10.30, un parastas. Consiliul Parohiei Gre­co-Catolice Roșia Montană invită la acest parastas toți enoriașii, din toate cultele de pe raza comunei Roșia Montană și din localitățile în­vecinate. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.