Prima pagină Ediția din: 21.4.2005
Autogara din Alba Iulia - un focar generator de nemulțumiri pentru călători și transportatori
     Deși s-a schimbat de curând conducerea de la Autoritatea Rutieră Română, problemele au rămas aceleași. Cu alte cuvinte, dl. Ioan Moldovan a preluat, odată cu noua funcție, și problemele pe care le reclamă pe de o parte beneficiarii, iar pe de alta firmele furnizoare de transport în comun de pe raza județului Alba. Dacă despre condițiile în care călătoresc oamenii din județ și prețurile pipărate practicate de transportatori, care de cele mai multe ori nu se justifică, s-a mai scris, trebuie precizat că și furnizorii de servicii de transport în comun au nemulțumirile lor. De exemplu, o firmă privată din județ - Boian Trans (și se pare că nu e singura) - s-a plâns subprefectului Clement Negruț că nu i se permite accesul în Autogara Alba pentru a-și prelua pasagerii. Trebuie precizat că Autogara Alba aparține firmei Autotrans, deci d-lui Marius Rotar, fiind privatizată în urmă cu 6 ani. Astfel că dl. Rotar este acuzat de către Boian Trans că nu permite accesul în autogară decât ma­și­nilor aparținând firmei proprii, aceștia din urmă depunând o plângere și la ARR Alba. Contactat telefonic, șeful Agenției ARR Alba, dl. Moldovan a precizat că licențele de transport se acordă firmelor în baza unui contract cu Autogara care, în limita spațiilor disponibile, este obligată să acorde, contra unei taxe, spații transportatorilor respectivi. Totodată, dl. Moldovan și-a exprimat speranța ca cele două părți, Boian Trans și Autotrans, să ajungă la o înțelegere. În viziunea subprefectului însă "cei vinovați sunt cei ce au înstrăinat autogara în '99-2000" și și-a exprimat de asemenea speranța ca această situație să se rezolve pe cale amiabilă. Tot el a precizat că sesizări cu privire la modul de acordare a licențelor de transport pe drumurile județene, prețurile practicate de anumite firme de trans­port, condițiile de transport, precum și respectarea traseelor și sta­țiilor, s-au primit și se mai primesc la ARR Alba. "În viitorul apro­piat, împreună cu ARR, vom efectua un control în ceea ce privește transportul local de călători și de mărfuri, pentru a-i identifica și sancționa pe cei care greșesc și încalcă legea", a adăugat Clement Negruț.
Ioana PITICARIU

Prea mulți "Garcea" pentru Poliția Comunitară Blaj
•Un singur candidat din 19 pretendenți a luat no­tă de trecere
     Concursul pentru angajarea celor 8 persoane care vor face parte din Serviciul Public de Poliție Comunitară din cadrul Primăriei Blaj va fi reluat peste o lună, a anunțat secretarul municipiului, Sergiu Ștefănescu. El a precizat că decizia a fost luată de președintele comisiei de examinare, viceprimarul Blajului, Gheorghe Rotar, întrucât numai unul din cei 19 candidați a promovat concursul organizat în acest sens. Trist este faptul că una dintre condițiile de prezentare la examen era ca participanții să aibă studii medii, cu diplomă de bacalaureat.(R.G.)
Biserica catolică - strunită de tradiția și disciplina germană
•Cardinalul Joseph Ratzinger este Papa Benedict al XVI-lea
     Papa RatzingerCardinalul german Joseph Ratzinger a fost ales marți ca Papă de către cei 115 cardinali electori în­tru­niți de luni seara în conclav. Acest lucru a fost anunțat, conform tradiției, cu fu­mul alb și cu trasul clopotelor la Vati­can. Numele noului Suveran Pontif este Benedict al XVI-lea. Eminența Sa Joseph Ratzinger s-a născut la 16 apri­lie 1927, la Marktl am Inn, în Bavaria, este cardinal al Bisericii Romano-Ca­to­lice și este cel de-al 265-lea Papă. În 1945 intră la Seminarul catolic, iar la 29 iunie 1951 este hirotonisit de cardinalul de München Faulhaber. A fost profesor la Universitatea din Bonn între 1959-1963, când s-a mutat la Uni­versitatea din Tubingen. În cadrul celui de-al doilea Consiliu al Vati­canului (1962-1965) a servit ca expert șef teologic pentru cardinalul de Koln Joseph Frings. În 1972 a fondat jurnalul teologic "Commu­nio". În martie 1977, a fost numit arhiepiscop de München, iar în iunie 1977 a fost numit de Papa Paul al VI-lea cardinal. Joseph Ra­tzinger a participat la 16 octombrie 1978 la alegerea lui Karol Josef Wojtyla ca Papa Ioan Paul al II-lea. La 25 noiembrie 1981, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit prefect al Congregației pentru doctrina credinței. În 2002 a fost ales decan al Colegiului Cardinalilor, de­venind episcop titular de Ostia. Cardinalul Ratzinger este un adept al aripii conservatoare, a fost considerat mâna dreaptă a lui Papa Ioan Paul al II-lea, vorbește zece limbi straine și are publicate numeroase lucrări de specialitate. Imediat după anunțul Habemus Papam (Avem Papă), noul suveran Pontif, Benedict al XVI-lea și-a făcut apariția la balconul Vaticanului, a salutat și a binecuvântat pe­lerinii adunați din nou în număr impresionant în piața San Pietro.
Florin ROMAN

Liberalul Ion Lazăr numit director tehnic la Protocolul de Stat
     În cursul zilei de ieri, liberalul Ion Lazăr, patronul firmei "Satex" Alba Iulia a fost numit în funcția de director tehnic al Regiei Admi­nistrația Patrimoniului Protocolului de Stat. Cunoscutul om de afa­ceri albaiulian, care este în prezent și consilier local al PNL, va de­misiona din funcția de ales local, locul său urmând a fi luat de un alt om de afaceri, tânărul Gabriel Pleșa. Ion Lazăr este unul din cei mai vechi liberali din Alba, derulând mai multe afaceri, printre altele fiind și proprietarul ziarului "Informația de Alba".(F.R.)
Demisie la PISA
     Directorul Parcului industrial Sebeș-Alba, Lucian Docea și-a îna­intat demisia din funcție. Tânărul director consideră că și-a ter­minat mandatul în fruntea acestei societăți și că ar fi trebuit să de­misioneze odată cu obținerea statutului de parc industrial pentru PISA.(F.R.)
Ioan Rus susține tandemul Iliescu-Năstase
     Prezent la Congresul PSD, liderul PSD Alba, Ioan Rus, a de­clarat că va susține pentru conducerea centrală a partidului tan­demul Iliescu (președinte)-Năstase (președinte executiv). De ase­menea, fără a da însă nume, el a precizat că va susține și garnitura de vicepreședinți din Ardeal. "Consider că este nevoie de oameni tineri pentru o revigorare a partidului, la fel cum s-a întâmplat, de altfel, și la Alba", a mai precizat dl. Rus. (I.P.)
Primăvara debutează cu proteste
Grevă de avertisment la CFR
     Reprezentanții CFR au anunțat ca vor opri circulația, vineri, de la 7 la 9. Ceferiștii intră în grevă de avertisment. Sindicaliștii cer mă­rirea salariilor cu 10,8 la sută și 20 de tichete de masă pentru fie­care angajat CFR. Ei susțin că teroretic ar trebui să existe destui bani pentru a le fi onorate cererile. Cât despre negocieri, sin­di­ca­liștii spun că nu au primit propuneri de la Ministerul Transporturilor. Vineri, între 7 și 9, peste 400 de trenuri de călători vor opri în prima gară sau nu vor pleca în cursă și alte 200 de marfă vor rămâne pe loc. Se estimează că peste 300 de mii de călători vor avea de su­ferit din cauza grevei.(F.R.)
Alba (Italia) - un nou prieten pentru Alba Iulia?
     Mai multe semnale venind de la cetățeni români, albaiulieni chiar, care locuiesc în prezent în orașul Alba din Italia, autoritățile locale au ajuns la concluzia că între Alba (Italia) și Alba Iulia există numeroase similitudini de ordin turistic, cultural, dar și agricol ori viticol. De aceea autoritățile din Alba au decis să-i invite pe omo­logii lor de la Alba Iulia pentru a se cunoaște mai bine. Întâlnirea va avea loc în perioada 23 aprilie - 1 mai în orașul Alba unde se des­fășoară o importantă manifestare locală și regională. Cu acest prilej primarul orașului Alba dl. Giuseppe Rossetto a invitat o delegație a municipiului Alba Iulia. (A.D.)
Audiențe parlamentare
     Cetățenii din orașul Cugir, dar și cei din localitățile din îm­pre­jurimi care doresc sprijin parlamentar în rezolvarea problemelor cu care se confruntă o pot face adresându-se deputatului PD de Al­ba Ștefan Bardan. Domnia-sa va acorda audiențe vineri 22 aprilie, de la ora 15.00 la sediul Primăriei orașului Cugir. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.