Curier județean
De ziua lor,
Tinerii provocați la concursuri și distracție
     De astăzi, tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani din județul Alba se pot înscrie la un concurs de creație literară cu tema "Tinere, descrie-ți tinerețea ta!", a anunțat Claudia Păcurar, repre­zentantul Compartimentului pentru Tineret Alba. Acțiunea este or­ganizată de Autoritatea Națională pentru Tineret, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Asociația județeană "Sportul pentru toți", pen­tru a sărbători Ziua Tineretului. Până în data de 29 aprilie, tinerii trebuie să trimită un eseu sau o poezie de maximum două pagini pe adresa IȘJ Alba, str. Gabriel Bethlen nr. 7 sau la căsuțele de e-mail:
claudia pacurar2003@yahoo.com sau malindumi@yahoo.com.
    Lucrările vor fi jurizate în data de 30 aprilie, iar creațiile clasate pe primele 3 locuri vor fi premiate și mediatizate. De asemenea, în data de 2 mai, chiar de Ziua Ti­neretului, la sediul Fundației pentru Tineret, de la ora 20.00, tinerii vor putea participa, pe baza invitației ridicate de la liceu, la un carnaval unde vor fi premiate cele mai frumoase măști, dar se vor desfășura și concursuri de dans sau de bancuri, urmate de dis­cotecă.(R.G.)
Sesiune de instruire a Poliției de Proximitate
     Prefectura Alba a găzduit recent sesiunea de instruire a Poliției de Proximitate Alba. Deschiderea sesiunii a fost făcută de sub­prefectul Clement Negruț, având ca formatori consilierul prefectului Cosmin Covaciu pe problema rromilor, Gruia Bumbu, și ofițer coor­donator, subinspector Mihai Contor. Scopul acestei misiuni a fost pregătirea agenților Poliției de Proximitate pe complexitatea pro­blematicii discriminării, tipuri de discriminare, diseminarea legis­lației românești antidiscriminare în vederea ameliorării situației co­munității rrome din județul Alba, îmbunătățirea comunicării inter­umane în relația cu cetățeanul, prevenirea conflictelor generate de cazuri de discriminare. (I.P.)
Primarul Cugirului promite
Colectarea gunoiului la standarde europene
     Primarul Cugirului, Adrian Teban, ne-a informat că prin Hotă­rârea Consiliului Local nr. 68/2005 a fost aprobat contractul de asociere în participațiune, încheiat între S.C. Cugireana S.A., S.C. ARW Recycling Cugir și S.C. ARARO Deva, având ca obiect activitatea de colectare, depozitare, transport și reciclare a gu­no­iului menajer, pe raza orașului Cugir. Firma ARW Recycling va asi­gura euro-pubele pentru gospodăriile individuale și euro-containere pentru locuințele colective. Pentru locuințele individuale din Cugir și Vinerea, sistemul este prevăzut a fi funcțional începând cu data de 1 iulie 2005. "Pentru zona blocurilor de locuit se va merge în paralel cu vechiul sistem, noul sistem aplicându-se pe măsură ce se vor încheia contracte cu fiecare bloc sau scară de bloc. De aceea este foarte important ca asociațiile de proprietari să fie înființate pentru un număr mic de apartamente (bloc sau scară de bloc)", a mai precizat dl. Teban. (I.P.)
Arhivele Naționale nu percep taxe
     În conformitate cu Legea nr.78/ 2005 pentru aprobarea OUG nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, persoanele care solicită eliberarea documentelor necesare pentru constituirea dosa­relor de recalculare a pensiilor trebuie să facă dovada faptului că sunt îndreptățite la scutirea de la plata taxelor de eliberare a acestui gen de documente. Dovada se face în baza unei declarații pe propria răspundere, respectiv, că se încadrează în prevederile OUG nr.4/ 2005, însoțită de talonul de pensie. La solicitarea cetă­țenilor, documentele pot fi transmise și prin poștă, în termenul le­gal.(F.R.)
Reorganizarea cabinetelor medicale din Policlinica Alba Iulia
     Directorul Spitalului județean de Urgență, dr. Călin Potor, a de­clarat că în urma discuțiilor purtate cu dr. Diana Ciobotea, directorul medical al spitalului, a fost luată decizia reorganizării cabinetelor Policlinicii Alba Iulia. El a precizat că mai trebuie identificată soluția necesară mutării într-un alt spațiu a celor două cabinete de ex­pertizare a capacității de muncă ale Casei de Pensii Alba, astfel încât să existe condiții umane atât pentru personalul medical, cât și pentru oameni, urmând să discute în acest sens cu directorul Ioan Mihăilă. Dr. Potor a spus că încăperile eliberate în acest mod vor fi redistribuite cabinetelor medicale care vor putea aduce venituri suplimentare unității sanitare. El a estimat că suma încasată în plus prin analizele de laborator care vor fi efectuate datorită acestor servicii medicale să ajungă la 200 de milioane de lei pe lună. "Dacă nu putem realiza analize de laborator gratuite pentru că nu avem contract cu CAS Alba, măcar să oferim oamenilor posibilitatea să achite un preț mai mic decât cel practicat de celelalte laboratoare, pentru a crește veniturile la bugetul spitalului", a conchis dr. Călin Potor.(R.G.)
Spărgători de mașini arestați
     Gabriel Petru Bumbu în vârstă de 19 ani și Sorin Varga în vârstă de 20 de ani, ambii din Alba Iulia, fără ocupație, au fost "cazați" în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Tinerii, în cursul zilei de 16 aprilie, au plecat la... furat. Au escaladat gardul unei so­cietăți din municipiu și profitând de faptul că portierele a 5 auto­tu­risme parcate în incinta unității nu erau asigurate au trecut la fapte. Cei doi au sustras mai multe bunuri, respectiv 5 radio-casetofoane, un computer de bord și 3 chei de contact. Valoarea totală a pre­judiciului este de 900 de euro, polițiștii reușind să recupereze doar cele 5 radio-casetofoane. Făptașii sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
De Ziua Pământului,
Ecologizări și plantări de pomi
     Școlarii din ciclul gimnazial al Colegiului Tehnic "Dorin Pavel" din Alba Iulia au fost implicați într-o serie de acțiuni desfășurate pentru a marca Ziua Pământului, a anunțat directorul unității șco­lare, prof. Oliviu Iacob. În această săptămână au fost programate dezbateri pe teme informative despre rezervațiile naturale, plante și animale ocrotite sau cu subiecte despre poluare, expoziții de de­sene, sesiuni de referate cu lucrări publicate în revista "Ziua Pă­mân­tului". Proiectul educativ, coordonat de prof. Maria Ghiban, mai cuprinde igienizarea curții și parcului școlii, a împrejurimilor, pre­cum și ecologizarea zonei de agrement de la Schit, elevii fiind în­drumați de diriginți. Tot cu această ocazie, liceenii Colegiului Na­țional "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia au plantat în curtea unității 30 de puieți de larice (zadă), arbore de esență rășinoasă cu lemn de calitate excelentă, întrebuințat la fabricarea mobilei fine.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.