Actualitate
Infuzie de capital italian în județul Alba
•Patru firme specializate în producția de mobilier doresc să-și deschidă fabrici
     În cursul zilei de ieri, o delegație italiană din regiunea Basilicata, condusă de domnul Gian Franco Fraccarollo, s-a întâlnit cu condu­cerea Consiliului Județean Alba pentru a prezenta un plan de parte­neriat în domeniul afacerilor și al gestionării fondurilor europene. Ul­terior, delegația europeană a fost primită și de directorul CCIA Alba, Corneliu Orzea. Din partea italiană a luat parte la discuții și re­pre­zentantul administrației publice din Regiunea Basilicata. Din partea CJ Al­ba au participat la întâlnire președintele CJ - Ion Dumitrel, vi­cepreședintele CJ - Florin Mărginean și directorii din cadrul CJ Alba. Oamenii de afaceri italieni, reprezentanții a 4 firme specializate în producția de mobilier, se află în căutarea unor locații pentru deschi­derea de fabrici, iar județul Alba i-a atras datorită resurselor mate­riale și umane de care dispune, fiindu-le cunoscut ca un județ cu tradiție în pro­ducția de mobilă. Investiția presupune costuri minime pentru partea română și urmează să genereze circa 500 de locuri de muncă, în prima fază. Regiunea Basilicata are, de asemenea, o experiență bogată în utilizarea fondurilor europene, fiind premiată de Uniunea Europeană pentru modul în care a implementat acești bani. Pornind de la această premisă, reprezentantul administrației din re­giunea italiană, s-a oferit deschis pentru realizarea unui parteneriat între CJ Alba și Regiunea Basilicata, parteneriat prin care să se rea­lizeze atât schimbul de expertiză cât și programe de instruire a personalului din cele două organisme. "Consiliul Județean Alba este interesat de astfel de oferte și sunt sigur că vom găsi locația co­res­punzătoare pentru acest proiect. Între consiliu și administrațiile lo­cale există o comunicare foarte bună, pentru că ne sprijinim re­ciproc în astfel de demersuri. În scurt timp vom transmite părții ita­liene oferta noastră. Căutăm cea mai bună locație, care trebuie nu doar să corespundă cerințelor investitorilor, ci în primul rând să răs­pundă nevoilor cetățenilor, pentru a asigura o dezvoltare unitară și durabilă a județului Alba", a declarat președintele CJ Alba, Ion Du­mitrel.
Florin ROMAN

Președintele CJ Alba tună și fulgeră
     Ieri s-a desfășurat prima ședință a Comisiei Județene Anti-Sără­cie și Promovarea Incluziunii Sociale, întrunită în noua formulă. Pre­ședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, s-a declarat ne­mul­țumit de activitatea de până acum a Comisiei și a spus că aș­teaptă rezultate concrete din partea acestui organism, nu doar ra­poarte care, de multe ori, nu au legătură cu eradicarea sărăciei sau cu incluziunea socială. "Acest organism nu și-a făcut datoria și dacă va continua să funcționeze în aceeași manieră îl vom desființa. Am discutat acest subiect în cadrul ședințelor din Consiliul Județean și consilierii au avut același punct de vedere. Din Comisie fac parte oricum reprezentanți ai unor autorități care prin natura activității lor trebuie să vegheze la rezolvarea problemelor sociale", a mai adău­gat Ion Dumitrel. Consilierul județean Viorel Huțuleac a spus și el că activitatea comisiei ar trebui să se concretizeze în elaborarea de pro­puneri de modificare a unor acte normative sau în realizarea unei acti­vități de consiliere, care să sprijine Consiliul Județean în adop­tarea hotarârilor. În schimb, comisia elaborează doar rapoarte.(F.R.)
Paul Voicu este noul viceprimar al municipiului Alba Iulia
     Voicu PaulConsiliul local Alba Iulia a desemnat ieri prin vot secret noul viceprimar al municipiului Alba Iulia în per­soana domnului Paul Voi­cu. Paul Voi­cu a întrunit unanimitatea celor 18 consi­lieri locali prezenți la ședință. El este năs­cut în anul 1962 la Șandra în județul Timiș. A absolvit Institutul Politehnic "Tra­ian Vuia" Timișoara. A lucrat ca ingi­ner mecanic la întreprinderi din Alba și Hunedoara, iar în perioada 1993-1996 a fost directorul Centralei de Zonă Alba Iu­lia. Paul Voicu a mai fost viceprimar al mu­nicipiului Alba Iulia în legislatura 1996-2000. Din anul 2000 până acum a fost consilier local al municipiului Alba Iulia din partea Partidului De­mo­crat, desfășurându-și activitatea la mai multe firme private. Este că­sătorit și are doi copii. El a fost ales viceprimar ca urmare a va­can­tării postului prin numirea domnului Călin Potor ca director al Spi­talului Județean de Urgență Alba. Locul de consilier local pe care Paul Voicu l-a lăsat liber a fost ocupat, conform prevederilor legii electorale, de următorul candidat al PD Alba Iulia pentru funcția de consilier local la alegerile din anul 2004. Este vorba despre domnul Avram Iancu. El s-a născut în 1961 în localitatea Galda de Sus. În a­nul 1986 a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Institutului Poli­tehnic Cluj Napoca, iar în anul 2003 secția de Termotehnică a ace­leiași instituții de învățământ superior. Este căsătorit și are trei copii.
Anca DINICĂ

Numărul infracțiunilor a crescut
     Pe raza județului Alba în lunile ianuarie, februarie și martie a anului în curs au fost constatate de către organele de poliție un nu­măr mult mai mare de infracțiuni comparativ cu aceeași perioadă a anului 2004. Astfel, la nivelul IPJ Alba, au fost înregistrate 956 de infracțiuni, din care 291 infracțiuni de natură economico-fi­nanciară, 455 de natură judiciară și 210 de altă natură. Au fost soluționate 1.739 infracțiuni, din care 736 au fost de natură economico-financiară, 392 de natură judiciară și 611 de altă natură și au fost înaintate către parchetele de pe lângă instanțele de judecată 741 cauze penale. În aceeași perioadă s-au înregistrat 8 lucrări și cauze complexe, cu un prejudiciu ce depășește suma de 2 miliarde de lei. În ceea ce privește actele de corupție (mită, trafic de influență) au fost depuse 9 sesizări, în toate situațiile propunându-se declinarea competenței în favoarea organelor de procuratură. Au fost rezolvate 346 de dosare penale rămase inițial cu autori necunoscuți, din care 311 prin identificarea autorilor. Dintre persoanele cercetate pentru comiterea diferitelor infracțiuni, respectiv 908, s-au făcut propuneri de trimitere în judecată pentru 633 de învinuiți și inculpați, iar 44 au fost cercetați în stare de libertate sau arest preventiv. (L.I.)
Întorcându-se de la un priveghi,
Un bărbat a căzut de pe o punte și s-a înecat
     Vasile Groza, în vârstă de 57 de ani, din Aiud, a fost găsit mort în Valea Aiudului, după ce a căzut de pe o punte, au declarat surse polițienești. În urma primelor cercetări, polițiștii au stabilit că băr­ba­tul se întorcea marți de la un priveghi, unde este posibil să fi con­sumat băuturi alcoolice, iar în drum spre casă a fost nevoit să tra­verseze puntea de peste vale. La un moment dat, el s-a dez­echi­librat și a căzut în apă, fiind găsit înecat. Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului județean de Urgență Alba, cauza exactă a de­cesului urmând să fie stabilită de medicii legiști.(R.G.)
Tentativă de sinucidere la doar 16 ani
     Mihaela N., din Galda de Jos, a fost transportată miercuri, 20 aprilie, în jurul orei 4.00, la Spitalul județean de Urgență, cu o am­bulanță, după ce a încercat să se sinucidă la vârsta de numai 16 ani, din motive necunoscute. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacienta a ingerat 6 tablete de Diazepam, somnifer care ar fi putut să-i creeze mari probleme de sănătate, având în vedere vârsta tinerei. După ce a fost supusă unor spălături gastrice, paci­enta a fost trimisă la secția psihiatrie, pentru un consult de spe­cialitate, așa cum se întâmplă cu toate persoanele care încearcă să-și pună capăt zilelor.(R.G.)
Bușteni confiscați
     Cadre ale Poliției Rutiere împreună cu silvicultorii Ocolului Silvic Câmpeni au depistat în trafic pe Virgil Potinteu (29 de ani), din Câmpeni, pe raza localității Abrud, pe DN 74A, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 8,6 metri cubi buștean de esență răși­noasă. Bărbatul nu poseda documente legale de proveniență și transport pentru materialul în valoare de 10 milioane de lei. Lemnul a fost reținut în vederea confiscării și lăsat în custodia Ocolului Silvic Câmpeni. Virgil Potinteu a fost sancționat contravențional cu suma de 10 milioane de lei. (L.I.)
Un blăjean a locuit în casă cu mama sa moartă de câteva zile
     Elena Coman, o bătrână în vârstă de 72 de ani, din Blaj, a fost găsită decedată în apartamentul său de pe str. Tudor Vladimirescu din municipiul de pe Târnave, unde locuia cu unul dintre fiii săi, care, se pare, suferă de afecțiuni psihice, au declarat surse polițienești. Vecinii au remarcat lipsa femeii, dar nu au anunțat autoritățile, pen­tru că au știut că femeia locuiește cu unul dintre băieți, care ar fi putut alerta poliția. Abia când nu au mai putut suporta mirosul greu care se degaja din locuința femeii, ei s-au gândit să sesizeze or­ganele de poliție. La fața locului s-a deplasat imediat o echipă ope­rativă, formată din polițiști, procurori și medici legiști, așa cum se întâmplă în cazurile de moarte suspectă. Cadavrul femeii intrase deja în procesul de putrefacție. În urma primelor cercetări, anche­tatorii au stabilit că bătrâna nu mai fusese văzută de aproximativ o săptămână, dar ei susțin că moartea femeii ar fi putut surveni cu mai mult timp în urmă. Potrivit polițiștilor, dacă trupul neînsuflețit ar fi fost descoperit mai repede, înainte de a se instala fenomenul de putre­zire, atunci anchetatorii ar fi putut observa dacă victima prezintă sau nu urme de violență, însă starea în care a fost găsită femeia a făcut ca decizia eliminării suspiciunilor de omor să fie ușor amânată. În cele din urmă, rezultatul investigațiilor a relevat faptul că nu există suspiciuni de omor, chiar dacă ar fi putut plana astfel de bănuieli, având în vedere boala psihică de care se pare că suferă fiul bătrânei. Data aproximativă a decesului și cauza exactă a morții urmează să fie stabilite de medicii legiști din cadrul Laboratorului de Medicină Legală Alba.(R.G.)
Delegație canadiană la Blaj
     O delegație canadiană din Toronto, condusă de Tom Evans, a vizitat ieri municipiul Blaj, în vederea identificării posibilităților de în­ființare a unui Centru Regional de Ocupare a Forței de Muncă în lo­calitatea de pe Târnave. Secretarul municipiului, Sergiu Ștefănescu, a declarat că partea canadiană finanțează lucrările de amenajare și dotare a sediului, împreună cu Banca Mondială, costurile realizării acestui obiectiv fiind estimate la 15 miliarde de lei. Membrii de­le­gației au vizitat agenții economici din municipiu unde va fi efectuată pregătirea forței de muncă și au purtat discuții cu conducerea Pri­măriei Blaj și Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Alba.(R.G.)
Astăzi, BNR va prezenta noile bancnote
     Banca Națională a României va prezenta astăzi bancnotele și monedele care vor intra în circulație de la 1 iulie. Denominarea mo­nedei naționale presupune tăierea a patru zerouri din actualele cu­piuri, astfel că bancnota de 10.000 de lei va deveni noua unitate monetară, adică un leu nou. Structura cupiurilor va fi formată din șa­se bancnote - 1 leu și cinci multipli, precum și din patru monede. Bancnotele în lei noi vor exprima valori de 5 lei (50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) si 500 de lei (5.000.000 lei). Divizorii leului greu vor fi un ban nou (100 lei vechi), cinci bani (500 lei vechi), 10 bani (1.000 de lei vechi) și 50 de bani (5.000 lei vechi), sub formă de monede. Prima etapă a procesului de denominare, afișarea dublă (în monedă nouă și veche) a prețurilor la comercianți și a cursului de schimb a fost implementată la 1 martie. Banii vechi și banii noi vor circula în paralel până la sfârșitul anului viitor. (F.R.)
Președintele TSD Alba, Flaviu Predescu, vrea să colaboreze cu Ioan Rus
     În cursul zilei de ieri, președintele interimar al TSD Alba, Flaviu Predescu ne-a declarat că își dorește o strânsă colaborare cu noul președinte al PSD Alba Ioan Rus "cu care am avut bune relații mai ales pe linia studenților din partid". De asemenea Flaviu Predescu a mai precizat că dorește să aibă relații firești și cu Ovidiu Jidveian și Sergiu Șolea "cei doi tineri de sub 35 de ani din cadrul actualei De­legații Permanente a PSD Alba".(R.J.)
Din 1 iulie
Situațiile financiare ale instituțiilor publice vor fi întocmite numai în lei grei
     Instituțiile publice și instituțiile de credit vor putea întocmi situ­ațiile financiare valabile după 1 iulie numai în moneda nouă, se arată într-un proiect de modificare a Legii 348/2000 privind denominarea monedei naționale, aprobat în plenul Camerei Deputaților. Potrivit tex­tului inițial al legii, instituțiile publice și instituțiile de credit erau nevoite să întocmească un raport de activitate până la 30 sep­tem­brie atât în moneda nouă, cât și în moneda veche. Noul proiect legislativ adoptat cu 173 de voturi "pentru" prevede reformularea pri­mului aliniat al Legii 348/2000 privind denominarea monedei națio­nale, astfel încât instituțiile publice și cele de credit să întocmească situațiile financiare după 1 iulie numai în moneda nouă. Proiectul de lege introduce și un termen nelimitat în locul celui de trei ani pre­vă­zut inițial pentru schimbarea monedei naționale. (M.F.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.