Editorial
Adevărata miză
     Scriu aceste rânduri cu două ore înaintea expirării celui de-al doilea ultimatum dat autorităților române de teroriștii răpitori și sunt, ca toată lumea, sub impresia casetei cu jurnaliștii noștri răpiți implorându-ne să cerem retragerea trupelor din Irak. Orice aș face, îmi vin tot timpul în minte figurile îngrozite ale colegilor noștri și chipurile desfigurate de oboseală, tristețe și revoltă neputincioasă ale părinților și ale altor rude ale lor. În ultimele ore nici inundațiile din Banat, nici alte nenorociri căzute pe capul oamenilor la noi sau aiurea n-au reușit să capteze atenția mass-media și, implicit, a publicului în măsura în care a făcut-o tragedia jurnaliștilor aflați în pericol de moarte în Irak. Orice buton al telecomandei ai apăsa și orice ziar ai deschide nu poți scăpa de imaginea disperării întipărite pe fețele tinerilor Marie-Jeanne, Sorin și Ovidiu. În plus, e Săp­tămâna Mare și e foarte greu să nu te întrebi ce Dumnezeu căutăm noi, blândul, pașnicul popor român în Irak, în condițiile în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a cerut ca, înainte de toate, să ne iubim semenii și să nu le dorim răul iar, dacă ei ne sunt cumva dușmani și ne-au scuipat ori ne-au bătut, noi să întoarcem și obrazul celălalt. Sunt sigură că trei sferturi dintre români gândesc în felul acesta, după cum a arătat-o și sondajul Antenei 1, iar ar­gumentele lor sunt, fără îndoială, greu de combătut.
    Pe de altă parte, sunt foarte puțini cei dispuși să le combată, mai ales în mass-media, unde dă bine să-ți arăți compasiunea față de drama tinerilor răpiți și chiar să somezi autoritățile să te propună pe tine în locul lor. Așa cum a făcut-o dl. Dan Voiculescu, șeful unui partid aflat la guvernare, cu toate că, după sondaje, PUR-ul este sub pragul de 5 la sută necesar intrării în Parlament. Deși ni­meni nu l-a luat în serios pe dl. Voiculescu, se pare că pentru cel suspectat de a fi moștenitorul conturilor lui Ceaușescu propria cri­ză de popularitate este mai serioasă decât criza ostaticilor iar teama de ridicol pur și simplu nu există sau nu rezistă tentației de a scoate capital electoral din orice, indiferent cât de cinic, de imo­ral și de iresponsabil ar fi acel lucru.
    Sigur că, așa cum au cerut-o și PUR-ul și PPRM-ul, se poate vorbi despre rolul trupelor românești în Irak și chiar despre retra­gerea acestora înaintea termenului stabilit inițial dar, judecând lu­crurile la rece, trebuie să spunem că această opțiune nu poate fi discutată sub ultimatumul terorii întrucât asta ar face jocul unor criminali având drept scop bulversarea opiniei publice și încovoierea guvernelor europene. Ar fi o greșeală să se creadă că cei trei jur­naliști au fost răpiți pentru că România are trupe în Irak sau pentru că președintele Băsescu a zis că va promova o politică preventivă în privința terorismului. Să nu uităm că, deși Franța nu are trupe în Irak și a criticat dur politica americană față de această țară, Flo­rence Aubenas se află de luni de zile în mâinile unui grup de te­roriști. Să ne amintim și că a fost răpită Giuliana Sgrena, care cri­ticase politica Italiei față de ocuparea Irakului. Se știe de ase­me­nea că au fost răpiți sau uciși foarte mulți oameni fără nici o legă­tură cu invazia pentru simplul motiv că erau europeni sau creștini, logica fiind aceea a războiului total în stil nazist și, de ce nu, stalinist. Celebra jurnalistă italiană Oriana Fallaci, citată de Ale­xan­dru Lăzescu în revista "22", a vorbit despre un război declanșat împotriva civilizației occidentale care țintește "sufletul" mai degrabă decât "trupul" acesteia, "modul nostru de viață, modul nostru de a gândi, de a acționa și de a iubi, libertatea noastră". "Nu vă lăsați pă­căliți de explozivele lor. Este doar o strategie. Ei nu ne ucid doar din dorința de a ne ucide. Ei ne ucid pentru a ne înlănțui. Pentru a ne intimida, a ne obosi, demoraliza și șantaja".
    Cred că, într-adevăr, aceasta este marea miză a conflictului din Irak dar, din păcate, tema războiului împotriva terorismului lipsește aproape cu desăvârșire din numeroasele emisiuni consacrate crizei ostaticilor.
Maria Lucia MUNTEANU