Actualitate
Prefectura Alba în sprijinul populației sinistrate din județele Timiș și Caraș-Severin
     În cadrul ședințelor Comisiei Consultative a județului Alba și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba s-a stabilit organizarea la nivelul unităților administrativ-teritoriale a unor centre de colectare de bunuri, materiale de construcții, produse alimentare neperisabile, mobilier, etc., care să fie transportate cât mai urgent posibil populației afectate de inundațiile din această perioadă din județele Timiș și Caraș-Severin. De asemenea, Crucea Roșie Română - Filiala Alba a inițiat o acțiune de colectare de produse alimentare neperisabile și de fonduri bănești. Prin Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba vor fi identificate și contactate oficialitățile din localitățile cele mai afectate din județele Timiș și Caraș-Severin, iar cu sprijinul Consiliului Județean Alba se vor transporta ajutoarele strânse de la punctele de colectare la sinistrați. Prefectul Cosmin Covaciu face apel către întreg personalul Ministerului Administrației și Internelor din județul Alba, să contribuie cu sume de bani și îmbrăcăminte care pot ajuta și alina suferința celor afectați. (I.P.)
În județul Alba
Recalcularea pensiilor se află în grafic
     Subprefectul Clement Negruț a declarat că situația recalculărilor pensiilor se află în grafic, deși la un moment dat județul Alba se afla printre codașe la acest capitol. La nivelul județului Alba vor fi verificate un număr de 66.852 de dosare după cum urmează: etapa I (cei pensionați până în 1980) - 4.330 dosare, etapa a II-a (anii 1981 - 1990) - 21.660 dosare, etapa a III-a (anii 1991 - 1995) - 15.840 dosare și etapa a IV-a (anii 1996 - 2001) - 25.022 dosare. Prima etapă s-a încheiat și s-a intrat în cea de-a doua, care trebuie finalizată până la sfârșitul lui mai. În urma acestor recalculări, s-a constatat că în general creșterea punctajului se situează ca valoare medie la suma de 535.276 de lei, în condițiile în care sunt pensionari cu creșteri de la 50.000 de lei până la 1.000.000 lei. Categoria care este avantajată în aceste cazuri este cea a celor pensionați de limită de vârstă cu vechime completă și invaliditate. "A fost rezolvată problema personalului și a spațiului la Casa Județeană de Pensii și acum nu mai sunt scuze să se întârzie. Știu că se lucrează pe schimburi, se lucrează și sâmbăta, iar în cazul în care se vor înregistra ieșiri din grafic voi fi primul care voi propune măsuri dure", a mai adăugat subprefectul de Alba. (I.P.)
PD Alba ajută sinistrații din Timiș
     În aceste zile, la inițiativa organizației de femei a PD Alba, la sediul din Alba Iulia al Partidului Democrat se derulează o acțiune de strângere de ajutoare pentru sinistrații inundațiilor din județul Timiș.
    Este vorba, în principal, de haine și încălțăminte, dar se vor face și donații în bani pentru cumpărarea de alimente de bază. În plus, deputatul PD de Alba, Ștefan Bardan, ne-a informat că toți membrii grupului PD din Camera Deputaților au donat deja câte trei milioane de lei fiecare, tot în același scop. Cei care doresc să se alăture acestei acțiuni sunt așteptați la sediul PD din Alba Iulia. (A.D.)
Majorarea impozitelor amânată pentru 1 iunie
     Guvernul intenționează să amâne cu o lună data de intrare în vigoare a majorării impozitelor aferente câștigurilor obținute din operațiunile derulate pe piața de capital, din tranzacțiile imobiliare și dobânzi, noile cote de impunere urmând să fie aplicate de la 1 iunie, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. "Amânarea termenului de 1 mai se impune având în vedere că plenul Senatului a votat actul normativ cu o serie de amendamente aduse în textul inițial de către Comisia buget-finanțe. Modificările vizează în special modalitatea de aplicare a acestor impozite", menționează sursa citată. (M.I.)
La Alba Iulia
Sărbătoarea Paștelui în inimile copiilor
     Marți, 26 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a fost inaugurată expoziția copiilor din județele Alba, Hunedoara și Suceava, organizată de Asociația "Sprijiniți copiii", la împlinirea a 10 ani de existență. Au expus elevi din 29 de unități de învățământ, între care 13 școli din Orăștie, Simeria, Geoagiu, Călan și Hunedoara și una din comuna suceveană Frumosu, ceilalți fiind elevi din Alba Iulia, Abrud, Cugir, Zlatna, Aiud și Pianu de Jos. Au fost prezentate de la diverse obiecte pascale confecționate de copii din diferite materiale, articole meșteșugărești și de artizanat sau icoane, la desene, ouă încondeiate, preparate culinare de Paști sau chiar miei. Și elevii clasei step-by-step din cadrul Școlii generale "Vasile Goldiș" din Alba Iulia, pregătiți de învățătoarele Mioara Drăguș Pop și Otilia Barabaș, au prezentat ieri, la secția de etnografie a Muzeului Național al Unirii o șezătoare literară cu tema "Obiceiuri și tradiții de Paști", a anunțat directorul școlii, prof. Aurelia Florea. Au participat părinții și bunicii copiilor, invitatul special fiind prof. Avram Cristea, un mare iubitor de etnografie și folclor din județul Alba. (R.G.; R.J.)
Încep lucrările de primăvară pe drumurile județului
     Odată cu sosirea primelor zile cu timp favorabil, au fost reluate și lucrările pentru reabilitarea drumurilor. Vicepreședintele CJ Alba, Florin Mărginean, a declarat că deja au fost înaintate ordinele de începere a lucrărilor pentru cinci obiective de pe raza județului Alba. În ordine cronologică, lucrările se referă la următoarele obiective: pietruire/reabilitare drum comunal DC 79: Gârbova de Jos - Gârbovița - Gârbova de Sus, reabilitare drum comunal DC 49: Câlnic-Deal, reabilitare drum comunal DC 50: Gârbova - Cărpiniș, reabilitare pod pe drumul județean DJ 107 B - localitatea Galtiu, pietruire drum comunal DC 25: DJ107 - Bălcaciu - Valea Lungă. Data înaintării ordinului coincide practic cu data începerii lucrărilor, astfel că în scurt timp activitatea drumarilor se va face simțită.(F.R.)
Studenții români pot călători și munci în Statele Unite ale Americii pentru salarii de 1200 - 1600 dolari pe lună
     Prin programul Work and Travel U.S.A. oferit de Student Adventure România, studenții cu o situație școlară bună și cu un nivel de engleză mediu pot munci legal în SUA pe o perioadă de până la 4 luni. Programul este destinat studenților din învățământul la zi de stat sau privat acreditat și este desfășurat sub supravegherea Departamentului de Stat american. Programul oferit de Student Adventure asigură asistență pentru viză, asigurare medicală, loc de muncă și bilet de avion dus-întors. Student Adventure are disponibile locuri de muncă atractive în industria hotelieră, cazinouri, parcuri de distracții etc. Înscrierile se pot face la biroul din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 35 ap. 1 (lângă magazinul Kenvelo), la tel. 3125977 (78) sau la infoâstudentadventure.ro. Pentru mai multe detalii vizitați www.studentadventure.ro. (M.F.)
Pistol descoperit în tavanul casei
     Marius Alexa, administratorul unei societăți de construcții din Alba Iulia, a găsit, în 26 aprilie, ora 15.30, în timp ce efectua lucrări de demolare la imobilul situat pe strada Primăverii din municipiu, un pistol. Bărbatul i-a anunțat pe lucrătorii Biroului Arme Explozibili Substanțe Toxice, care s-au deplasat la fața locului. Pistolul cu butoiaș, marca Rastgasser și calibru de 8 milimetri, a fost descoperit în tavanul imobilului. Locuința respectivă a avut mai mulți proprietari și a fost achiziționată în anul 2004 de către cetățeanul de origine italiană Luciano Pifer. Arma a fost ridicată de către organele de poliție în vederea continuării cercetărilor pentru depistarea aparținătorului. (L.I.)
Secretarul de stat de la Culte, în județul Alba
     În cursul zilei de ieri, secretarul de stat de la Culte, conjudețeanul nostru Adrian Lemeni, a vizitat județul Alba, la invitația deputatului umanist Nicolae Popa. De la ora 14,00, dl. Lemeni, originar din Cugir, s-a întâlnit cu prefectul Cosmin Covaciu, cu ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, iar trei ore mai târziu, secretarul de stat s-a întâlnit cu mitropolitul Lucian de la Blaj. Deputatul Nicolae Popa îl va însoți pe dl. Lemeni în deplasările de la Mihalț și Ocna Mureș, unde au existat conflicte deschise între ortodocși și greco-catolici.(F.R.)
"Falsor" băgat la zdup
     Cadre ale Poliției municipiului Alba Iulia l-au identificat, în cursul zilei de 26 aprilie, în timp ce se afla pe Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pe numitul Dumitru Zoltan, în vârstă de 41 de ani, din Alba Iulia. Pe numele său a fost emis de către Judecătoria Aiud, în data de 1 aprilie, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru comiterea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice fără a deține permis auto și fals privind identitatea. Bărbatul va sta la "răcoare" o perioadă de 1,2 ani. El a fost introdus în arestul IPJ Alba, de unde urmează să fie transferat la un penitenciar pentru ispășirea pedepsei. (L.I.)
Mugurel Sârbu - cetățean de onoare al orașului Komarom (Ungaria)
     La începutul săptămânii viitoare, deputatul de Alba, Liviu Mugurel Sârbu se va deplasa în Ungaria, pentru a participa la sărbătoarea "Zilele orașului Komarom". Această localitate este înfrățită cu municipiul Sebeș de pe vremea când Mugurel Sârbu era primar. Cu acest prilej, dl. Sârbu va fi declarat cetățean de onoare al orașului Komarom, el urmând să participe și la sărbătoarea orașului. La aceste manifestări a fost invitat și primarul din Sebeș, Alexandru Dăncilă, care, vrând - nevrând, va trebui să-l aplaude de această dată pe Mugurel Sârbu, după ce l-a "șuntat" pe linie politică de câte ori a putut.(R.J.)
Cadou special de Paști pentru Spitalul Municipal Blaj
Aparat de radiologie performant
     Datorită bunelor relații de colaborare cu conducerea Ministerului Sănătății, Spitalul Municipal Blaj a primit zilele trecute un aparat de radiologie automatic tip MRF, fabricat în Germania, în valoare de 8 miliarde de lei. Aparatul are o precizie ridicată în depistarea și diagnosticarea afecțiunilor pulmonare (TBC, cancer pulmonar etc.) și poate efectua între 300 și 500 de microradiografii pe zi. Acesta va fi pus în funcțiune săptămâna viitoare, înlocuind vechiul aparat MRF, montat acum 20 de ani, care a fost casat, a declarat dr. Mircea Frențiu, directorul Spitalului Municipal Blaj.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.