Editorial
Credință, solidaritate, speranță
     Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a adus în aceste zile lumină și multă bucurie în casele românilor, însă nu a putut înlătura tristețea din sufletele lor. Bucuria marelui Praznic nu a putut fi deplină, deoarece inundațiile catastrofale din vestul țării au lăsat fără acoperiș deasupra capului mii de oameni. Potopul a măturat pur și simplu în câteva clipe agoniseala de o viață a nenu­mărate familii. În localități precum Foeni, Otelec, Gătaia sau Cru­ceni apa a pătruns până și în biserici, astfel că oamenilor nu le-a mai rămas la dispoziție nici măcar locul sacru de rugăciune. Peste tot s-a înstăpânit apa, din mâlul căreia răzbate în prezent la su­pra­față doar miros urât, suferință și durere.
    Îmbucurător este totuși faptul că solidaritatea umană a renăscut și acum, la fel ca în toate momentele de mare cumpănă. În toată Săptămâna Patimilor și în zilele Sfintelor Paști, poate cel mai mult au stăruit pe buzele românilor cuvinte precum CREDINȚĂ, SOLI­DARITATE, SPERANȚĂ. Poporul român, popor creștin greu încer­cat de-a lungul secolelor, s-a unit în credință și s-a solidarizat mereu atunci când soarta sa a fost pusă la grea încercare. Aceas­ta, deoarece, așa după cum spune și Sfânta Scriptură - "Credința grăiește prin faptele ei. Nu există credință adevărată fără roadele faptelor bune și nici roade de fapte bune fără pomul credinței". Iar faptele bune a mii, zeci sau chiar sute de mii de români nu au întârziat să apară. Mobilizați de imaginile și apelurile repetate ale mass-media, de slujitorii bisericilor, care până și în cadrul Slujbei Învierii au îndemnat credincioșii de pretutindeni să sară în ajutorul semenilor lor cu tot ce le stă în putință, românii au răspuns și de această dată PREZENT. Peste tot în centrele marilor orașe, în comune, în biserici și în școli s-au înființat puncte de colectare a ajutoarelor pentru sinistrați. Fiecare după posibilități a donat alimente, articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și chiar bani. Une­le televiziuni naționale au organizat emisiuni gen "Teledon", în ca­drul cărora au reușit să adune de la oameni cu suflet și cu dare de mână zeci de miliarde de lei, care vor ajunge cât mai grabnic la cei în suferință. Guvernul României nu a rămas insensibil și a aprobat, în regim de urgență, alocarea a 60 de milioane de euro din banii primiți de la Uniunea Europeană.
    Acestea au fost, am putea spune, primele impulsuri de soli­da­ritate ale românilor. De aici încolo însă credem că este nevoie de ceva mai mult. Miile de sinistrați au primit deja hrană, apă de băut, îmbrăcăminte, însă cei mai mulți au rămas tot sub cerul liber. Așa după cum se subliniază și în buletinele de știri, convoaiele cu aju­toare constând în alimente și haine care au ajuns în zonele ca­lamitate sunt suficiente pentru o bună perioadă de timp. De acum, administrațiile locale și toți cei care doresc să ajute în continuare cu ceva ar fi bine să-și canalizeze eforturile în colectarea fie de materiale de construcție, fie de bani, care să fie folosiți pentru pro­curarea celor necesare în vederea ridicării unor case noi celor rămași fără adăpost. Această idee s-a înfiripat deja și în mintea unor demnitari și conducători din județul nostru, primarul Mircea Hava declarându-ne că va acționa, împreună cu cei din Primăria Alba Iulia și din PD Alba, pentru a aduna bani și materiale cu care să construiască una sau mai multe case noi pentru sinistrați. Cre­dem că și alți demnitari, șefi de partide, primari vor face la fel. Pen­tru că toți cei aflați acum în suferință vor avea liniște deplină doar atunci când vor fi din nou la adăpost în casele lor. De asemenea, cel puțin de această dată se impune ca Guvernul să urmărească îndeaproape efectuarea lucrărilor de îndiguire și destinația banilor alocați, pentru ca aceștia să nu mai contribuie din nou la ridicarea unor vilișoare pentru diferiți ștabi locali sau centrali.
Tinu MATEȘ