Curier județean
În județul Alba
Sărbătorile Pascale au adus și nenorociri
     Din nefericire, evenimentele tragice nu au ocolit județul Alba nici în zilele de sărbătoare închinate Învierii Domnului. *Astfel, în 30 aprilie, la Spitalul municipal Blaj a fost adusă decedată minora Bi­anca R. de doar 3 ani și 6 luni, din localitatea Ungheni, județul Mureș. Fetița călătorea cu autobuzul împreună cu bunica sa Ileana Covaci (52 de ani) pe ruta Târgu Mureș-Alba Iulia. În dreptul lo­calității Lunca Târnavei micuței i s-a făcut rău și a început să vo­mite. Bunica ei a încercat să o ajute, dar fetița s-a asfixiat. Ca­davrul a fost transportat la morgă, unde în urma efectuării ne­cropsiei medicii legiști au stabilit cauza morții: pneumonie virotică supraacută și miocardită. *În aceeași zi, în jurul orei 10.00, Vasile Cicioc din Oarda de Jos a anunțat poliția că i-a fost furată, din locuință, suma de 6,5 milioane de lei. Autorul a fost identificat în persoana numitului Constantin G. (15 ani), din Alba Iulia. Băiatul a pătruns, prin efracție, în interiorul imobilului și a sustras banii ce fuseseră "pitiți" de proprietar într-o carte lăsată pe lada de lemne. Prejudiciul a fost recuperat, iar minorul este cercetat pentru co­miterea infracțiunii de furt calificat. *În 1 mai, Nicolae Donea din Cugir l-a găsit pe vecinul său Valentin Ghioc decedat. Cadavrul bărbatului se afla în garsoniera proprietate personală, întins pe pat și nu prezenta urme de violență. Valentin Ghioc locuia singur și era cunoscut ca fiind un mare consumator de băuturi alcoolice. Cauza decesului a fost tuberculoză pulmonară. *Un bărbat din satul Bă­lești - Cătun (comuna Bistra), respectiv Nicolae Donea, în vârstă de 40 de ani, pe fondul consumului de alcool și-a autoincendiat, în prima zi de Paște, grajdul de animale. Donea figura în evidențele medicale cu schizofrenie paranoidă și stare de agitație psiho­mo­to­rie. Deoarece nu exista în apropiere o sursă de apă, grajdul, con­struit din lemn, a ars în totalitate, pagubele fiind estimate la 20 de milioane de lei. Nicolae Donea a fost transportat și internat la Spi­talul de Psihiatrie Baia de Arieș. (L.I.)
Consumuri ponderate
     *Pe perioada sărbătorilor pascale, numărul persoanelor care s-au adresat Serviciului de Urgențe al Spitalului Județean Alba s-a încadrat în limite normale, deși medicii s-au așteptat la o afluență mai mare de pacienți. Surse medicale au declarat că au fost înre­gistrate totuși 17 cazuri de abuzuri alimentare, majoritatea dintre bolnavi suferind colici biliare sau renale ori colecistite. De ase­menea, mai mulți bărbați au fost aduși în stare de ebrietate la spital, fără să fie necesară însă internarea lor.
    *De Paști, Oficiul județean pentru Protecția Consumatorilor Alba a asigurat permanență la sediul instituției, pentru a se putea reac­ționa rapid în caz de evenimente neplăcute. Ei bine, pentru prima dată în ultimii ani, OJPC Alba nu a avut parte de nici măcar de o sesizare, semn că treptat lucrurile încep să intre pe făgașul lor firesc. "Remarc felul în care s-au pregătit comercianții și pro­ducă­torii pentru aceste sărbători. Apropierea termenului de integrare în UE face ca majoritatea acestora să respecte prevederile legale în­trutotul, conștienți fiind că este singura cale de urmat într-o țară ci­vi­lizată", ne-a declarat șeful OJPC Alba, ing. Ioan Pleșa. (R.J., R.G.)
Fântâna omeniei
     troițăCea de-a treia zi a sărbătorilor pascale are o dublă semnificație pentru locuitorii localității Trâm­poiele, aparținătoare orașului Zlat­na. Momentul de bucurie pen­tru toată suflarea locală a fost prilejuit de sfințirea unei tro­ițe - fântână oferită în dar de primarul comunei Horea, Cor­ne­liu Olar. Este o frumoasă lu­crare executată în lemn sim­bo­lizând frățietatea dintre cele do­uă localități din Țara Moților.
    La ceremonialul religios a luat parte un sobor de preoți: Ioan Stan, părintele protopop Viorel Purcar din Zlatna și alți preoți din vecinătate. În mod simbolic, primarul comunei Horea și primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, au băut primii apă din fântâna sfin­țită. Evenimentul a strâns în jurul troiței toată suflarea din Trâm­poiele, care a mulțumit pentru darul oferit de moții din Horea. Cei din Trâmpoiele au spus că de acum înainte îi vor spune darului pri­mit: Fântâna omeniei! În continuare taraful de muzică populară din Horea a înveselit asistența ce s-a încins la joc cu mic cu mare. (S.T.)
Fiat Ducato pentru transportul bolnavilor de TBC
     Direcția de Sănătate Publică Alba a primit un microbuz Fiat Ducato din partea Ministerului Sănătății, în baza Programului na­țional de combatere a tuberculozei, a declarat directorul DSP Alba, dr. Ion Munteanu. El a precizat că autovehiculul are 9 locuri și va fi utilizat pentru transportul bolnavilor de tuberculoză din focare spre unitățile sanitare din județ unde urmează să beneficieze de tra­tament. Numai în ultimele zile 3 persoane au fost trimise la secția TBC a Spitalului Județean de Urgență fiind suspecte de tuber­cu­lo­ză, au declarat surse medicale oficiale.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.