Editorial
Buluc pe noul look
     După ce toată lumea prezentă la Strasburg și-a prelungit în climatul cordial, atât de convenabil nouă și bulgarilor, schimbul de opinii, la sugestia de după festivitate a creștin-democraților germani au apărut temerile și reținerile. Unele vehement exprimate, fără e­chivoc, altele cu subînțelesuri subtile ca să pricepem că totuși ar putea exista un "dacă" cu sensuri care ne întorc în timpuri vechi, spartane. Ambiguitățile în care ne scăldăm, deopotrivă la propriu și la figurat, au îndemnat elitele politice autohtone să-și iasă din sta­rea latentă de după alegeri și Tratat, să străbată viguros mai în față spre o nouă geometrie conceptuală și de formulă politică, mai a­greabilă viitorilor confrați europeni. Și cum fiecare are în sine por­nirea să vadă și să învețe, partidele noastre au și iuțit, după chipul și interesele proprii, să studieze mai cu seamă mijloacele rapide, moderne de schimbare a look-ului, de cele mai multe ori prin titlu, nu prin doctrină. Un sondaj de opinie realizat de Data Media spre a evidenția redirecționarea simpatiei conaționalilor este menit să slu­jească și unor viitoare cosmetizări de natură politică. Cu cifrele sta­tistice solidificate procentual au reînceput manevrele de curtoazie dintre PNL și PD în intenția fuzionării. Alunecările democraților spre mișcarea creștin-democrată și populară care tutelează Europa, su­ge­rate de Consiliul Național de Coordonare de la sfârșitul săptă­mânii trecute, nu i-au lăsat indiferenți pe colegii lor liberali de ali­anță. Apropiata Convenție Națională a pediștilor și metamorfozarea doctrinară a acestora în creștin-democrați cu "popularitate" i-ar izola pe liberali tocmai de cei cu care alcătuiesc necesarul tandem. O fuziune între două partide de structuri și viziuni atât de diferite nu este ușor de realizat îndeobște când se rearanjează și pozițiile în fotoliile de conducere. Cu conceptele, ideile, programele și ce mai există e simplu, dar avantajele personale nu pot fi ignorate. De aici și diversitatea de poziții în opoziții ale politicienilor cu nume sonore în formațiuni. Președintele liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu aș­teaptă să se limpezească apele la convenția PD și apoi demarează negocierile cu cei care vor rămâne în structurile renovatului partid democrat. Partidul Umanist Român a mirosit și el că schimbarea poa­te face bine și dintr-o dată, mai alaltăieri, umaniștii au devenit conservatori. Și-au creat astfel condițiile ca la un "adică", să schim­be cârma, așa cum ne-au obișnuit, în partea care le convine mai mult, poate să ajungă chiar într-un loc de unde au mai plecat când­va.
    Nu întotdeauna magia manevrelor a reușit însă să-i păcălească pe observatori. Exemplul cel mai potrivit este PPRM-ul lui Vadim Tudor, care și-a schimbat look-ul dar năravul ba, de unde și căderea din grațiile electoratului la o cotă procentuală alarmantă pentru for­mațiunea vadimistă. PSD-ul, ca un lup singuratic rămâne singur și confortabil în fotoliile Internaționalei Socialiste privind cu ochi uimiți, încă buimaci, la peregrinările de forțe, care încearcă din răsputeri să ajungă în grațiile europenilor cu statut imbatabil. Câtă cheltuială de energie, de idei, câtă concentrare! Pe ce, în fond și la urma urmei? ar părea să spună impasibili cei trei (uneori patru) corifei pesediști care însă nu-și găsesc locul și rosturile după căderea liberă a uri­așului lor partid și se complac într-o contemplație confuză a noilor di­namici din partid(e).
    Pierderea rădăcinilor a născut o replică la înțelesurile generale pe care le exprimă vânzoleala toată de statute, doctrine și haine ale partidelor noastre cărora le place să creadă că a schimba face mu­sai pe plac electorilor și altora din lumea mare.
Mariana IONAȘ