Curier județean
Ioan Muraru - Doctor Honoris Causa al Universității albaiuliene
     Aula Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia a fost ne­încăpătoare în 6 mai cu ocazia acordării titlului academic de Doctor Honoris Causa profesorului univ. dr. Ioan Muraru. Profesor de drept constituțional la Facultatea de Drept a Universității de stat din Bu­curești, Ioan Muraru a desfășurat o extraordinară activitate științifică și publicistică, fiind autor și coautor a 44 de manuale, cursuri, mo­nografii și lucrări de specialitate, publicând peste 200 de articole în cele mai cunoscute reviste, mare parte dintre ele fiind premiate. A susținut în țară și străinătate numeroase conferințe și comunicări științifice. Ioan Muraru s-a născut în 2 septembrie 1938 în Fălticeni, județul Suceava, a absolvit Facultatea de Drept a Universității din Bu­curești și a obținut titlul de doctor în drept al Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca. De-a lungul carierei universitare a îndeplinit sarcini administrative și științifice în cadrul Universității din Bu­cu­rești și în Ministerul Învățământului. De asemenea a îndeplinit și funcții publice precum cea de avocat pledant, procuror, judecător și președinte al Curții Constituționale. Domnia sa a făcut parte din comisiile de specialitate ale Adunării Constituante din anii 1990-1991 și 2003-2004. Printre distincțiile și premiile primite de-a lungul carierei se numără și Medalia Justiției române din partea ministrului de justiție(1995), ordinul național "Pentru merit în grad de Mare Cruce" din partea președintelui României (2000), premiul M. Ma­nolescu pentru activitatea științifică (1994), etc.În prezent este Avocatul Poporului, fiind și printre cei care au creat prestigioasa instituție publică. Titlul academic Honoris Doctor Causa reprezintă recunoașterea întregii cariere științifice.
Lavinia IONAȘ

Ploile întârzie însămânțarea porumbului
     Din cauza precipitațiilor înregistrate în ultima perioadă în județul Alba, lucrările de însămânțare a porumbului sunt întârziate, în ciuda faptului că se lucrează de dimineața până pe înserat. Directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba, Dorel Călian, a declarat că porumbul trebuie însămânțat pe 44.500 de hectare dar, din cauza condițiilor meteo până în prezent sămânța a ajuns sub brazdă doar pe 10.000 de hectare. El a arătat că în mod nor­mal la această dată ar fi trebuit ca porumbul să fie deja însămânțat pe cel puțin jumătate din suprafețe, având în vedere că perioada optimă se încheie odată cu prima decadă a lunii mai. Dorel Călian a menționat că, deși se însămânțează porumb extratimpuriu și tim­puriu, există riscul ca acesta să ajungă mai târziu la maturitate.(R.G.)
Catolicii strâng fonduri pentru sinistrații din Banat
     Având în vedere situația creată în urma calamităților naturale din unele zone din Banat, unde peste 3.700 de persoane au fost e­va­cuate iar 500 de case au fost total distruse de ape, credincioșii catolici doresc să-și exprime solidaritatea și dragostea față de se­menii lor. Claudiu Nicușan, directorul executiv al Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, a declarat că în acest sens Con­ferința Episcopilor Catolici a dispus organizarea unei colecte de fon­duri în data de 22 mai a.c. în toate bisericile catolice din țară.(R.G.)
Flaviu Predescu donează indemnizația
     Președintele interimar al TSD Alba, Flaviu Predescu, ne-a de­clarat că începând cu această lună își va dona indemnizația de consilier județean în valoare de circa 2,7 milioane lei, organizației de tineret a PSD Alba. "Pe lângă muncă și entuziasm, mai este nevoie și de bani", și-a comentat gestul Flaviu Predescu. Opțiunea tânărului pesedist este de apreciat în condițiile în care PSD Alba nici înainte, dar mai ales acum, nu prea pune preț pe tineri. (R.J.)
Târgul ofertelor educaționale - un semieșec
     Ediția din acest an a Târgului ofertelor educaționale pentru elevii din ultimul an de gimnaziu, găzduită sâmbătă, 7 mai, de Colegiul Na­țional "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia, poate fi con­si­de­rată un semieșec. Pe de o parte, manifestarea a avut loc în a­ce­eași zi în care unele școli au trebuit să recupereze orele de curs pe care ar fi trebuit să le desfășoare în a 3-a zi de Paști, declarată liberă de Inspectoratul Școlar Județean. Din același motiv școlile s-au confruntat cu un număr mare de absenți, foarte mulți elevi pre­ferând să lipsească sâmbătă de la cursuri, mai ales că și vremea a fost ploioasă. În al doilea rând, acțiunea a avut loc cu numai o lună înainte de desfășurarea testelor naționale, din cauză că planurile de școlarizare pentru anul următor au fost aprobate relativ târziu, iar cei mai mulți elevi și-au stabilit deja liceele și profilurile pentru care vor candida. Astfel, doar câteva zeci de școlari din clasa a VIII-a, în­soțiți de cadre didactice sau părinți, au vizitat standurile ame­najate la primul etaj al unității-gazdă. Au amenajat standuri Colegiul Național "H.C.C.", colegiile tehnice "Dorin Pavel" și "Al. Domșa", gru­purile școlare de Industrie Ușoară și Industrial Metalurgic, lice­ele Sportiv și de Muzică și Arte Plastice, precum și grupurile școlare agricole din Ciumbrud și Blaj. Fiecare dintre instituțiile participante au încercat să amenajeze cât mai atractiv standurile, etalând de la machete cu bazele de pregătire, diverse aparaturi sau preparate culinare, la trofee sportive, prezentări asistate de cal­cu­lator sau instrumente muzicale. Elevii au primit materiale infor­ma­tive despre locurile care vor fi scoase la admiterea în învățământul liceeal, urmând să decidă în scurta perioadă de timp care a mai ră­mas până la examen pentru care dintre unități vor opta.
Robert GHERGU

Trofeu pentru Junii Blajului
     Ansamblul folcloric "Junii Blajului", al Clubului copiilor Blaj a participat în perioada 28 aprilie - 1 mai la Festivalul Internațional de Folclor de la San Nicandro Garganico (Italia). Elevii conduși de ma­estrul coregraf Florin Vasinc au reprezentat cu cinste România ob­ținând Trofeul și Diploma de merit. Succesul repurtat se adaugă unei lungi serii de rezultate meritorii care creionează un frumos palmares al celor zece ani de activitate pe care ansamblul îi ani­versează. În acest răstimp sute de elevi s-au instruit sub în­dru­marea lui Florin Vasinc, ducând mai departe tradiția folclorică a zo­nei Târnavelor. (A.D.)
La Câmpeni,
Elevii au dezgropat orașul de sub mormanele de PET-uri
     Peste 20.000 de PET-uri au fost strânse de elevi în timpul unor acțiuni de igienizare a parcurilor și de ecologizare a Văii Caselor și albiei râului Arieș organizate de 5 unități de învățământ și Primăria Câmpeni, cu ocazia "Lunii curățeniei". Au participat elevii școlilor generale din Câmpeni, Mihoiești și Vârși, precum și liceenii din cadrul Colegiului Național "Avram Iancu" și Grupului Școlar Fores­tier. Consilierul local Gheorghe Drăgoiu, directorul Școlii generale Câmpeni, a declarat că ambalajele de material plastic colectate pe perioada campaniei de curățenie vor fi valorificate prin grija pri­mă­riei, iar clasele care au strâns cele mai multe PET-uri vor primi pre­mii, constând în diplome și mingi.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.