Prima pagină Ediția din: 9.5.2005
Misterul "meteo" a fost dezlegat
Apa de ploaie ne usucă buzunarele!
     Există oare cineva care să se fi uitat pe factura de apă și să nu se fi întrebat ce vrea să însemne, pe lângă serviciile trecute aici: apă, canal, cel de "meteo"? Pe lângă sesizările pe care le-am pri­mit de la cetățeni nelămuriți care nu înțeleg pentru ce și în funcție de ce se calculează suma ce trebuie plătită pentru serviciul "me­teo", trebuie să recunoaștem că a fost și o curiozitate a noastră, a redacției. Drept pentru care am pus mâna pe telefon și am cerut lămuriri tocmai de la șeful instituției care emite facturile cu pricina, adică Apă-Canal Alba (care între timp a fuzionat cu S.C. Apa CTTA S.A. dar aceasta este o altă poveste). Domnul director Mircea Me­teș ne-a explicat cu calm și amabilitate ecuația sofisticată ce stă la baza calculului valorii "meteo", prezentă lună de lună pe facturile noastre de apă. Acest "meteo" se calculează în funcție de supra­fața construită plus suprafața curții betonate (vorba vine pentru că la această categorie intră, pe lângă asfalt, și dale, pișcoturi, pământ etc.) - suprafață declarată de proprietar și cuprinsă de comun acord în contractul încheiat între furnizorul serviciilor de apă-canal și be­neficiarul acestora. Astfel, suprafața respectivă, înmulțită cu media lunară de precipitații pe care Centrul Meteo Regional Sibiu o fur­nizează, dă suma ce trebuie plătită la secțiunea "meteo". Surpriza vine de-abia când aflăm că plătim practic apa de ploaie ce a căzut în urmă cu un an. Astfel, dacă de exemplu în luna mai anul trecut a plouat mult asta se va vedea pe factura de anul acesta din luna mai, iar dacă aveți și o curte și casă mare veți plăti din greu... apă de ploaie. Nu scapă de această taxă nici cei ce locuiesc la bloc întrucât li se calculează și lor o sumă în funcție de suprafața blo­cului și se împarte la fiecare locatar. Pe de altă parte, dacă sunteți nemulțumiți de faptul că această valoare a "meteo" este prea mare vă puteți adresa cu încredere d-lui director Meteș pentru a cere o reevaluare. În concluzie, nu ne rămâne decât să ne rugăm să plouă cât mai puțin anul acesta pentru a nu plăti prea mult "meteo" anul viitor! (I.P.)
Albaiulian lovit cu toporul în timp ce dormea
     Simion Ardelean în vârstă de 33 de ani, din Alba Iulia, a fost internat la Spitalul județean Alba, secția Chirurgie, după ce a suferit mai multe leziuni corporale dobândite în urma unei agresiuni. În noaptea de 2/3 mai, în jurul orei 1.00, în timp ce dormea, bărbatul a fost lovit cu un topor în zona capului de către mătușa sa Lucreția Indrei de 51 de ani. Femeia "războinică" locuia în același imobil cu victima. Simion Ardelean trezit din somn de lovitura aplicată și luat prin surprindere de agresoare a reușit să se ridice din pat și să părăsească locuința. Mătușica, probabil supărată foc, nu s-a lăsat "bătută" și l-a urmărit aplicându-i o a doua lovitură cu arma din do­tare. Conflictul a izbucnit ca urmare a unor discuții contradictorii purtate de cei doi în cursul serii pe fondul consumului de alcool. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
60 de ani de la Ziua Victoriei asupra nazismului
•Sfârșitul celui de-al doilea război mondial nu a adus tuturor celor 26 de state implicate în conflict pacea și liniștea mult dorite și mai ales libertatea României, care a suferit și nedreptatea ocupării Basarabiei și Bucovinei de Nord și a înlocuit un regim totalitar cu altul impus de Stalin și Rusia *Uriașa Paradă de la Moscova trebuia onorată de președintele Băsescu și regele Mihai, sau boico­tată, având în vedere și faptul că România, cu peste 624.000 de militari morți pe frontul de Est și 169.000 pe frontul de Vest, este una dintre țările care au suferit enorm de pe urma acestui război, a trebuit să plătim Moscovei despăgubiri de război de 1,5 miliarde de dolari și să suportăm 45 de ani de comunism *Chestiunea sferelor de influență continuă să fascineze marile puteri
     Astăzi, în Piața Roșie din Moscova are loc o uriașă paradă mi­litară consacrată celebrării a 60 de ani de la victoria asupra na­zismului, moment istoric la care vor fi prezenți 55 de șefi de state, printre care și președintele Traian Băsescu și Regele Mihai, cel care a fost în vâltoarea evenimentelor de acum șase decenii. Așa după cum se știe, la 23 noiembrie 1940, România mareșalului An­tonescu a aderat la Pactul tripartit ce reunea Berlinul, Roma și To­kio, iar la 21 iunie 1941 a intrat în război împotriva URSS cu scopul de a elibera Basarabia și Bucovina de Nord, rupte din trupul țării cu un an în urmă și de a-și câștiga dreptul la recuperarea nordului Transilvaniei. După 33 de zile de război, Basarabia și Bucovina au fost eliberate. Dacă până la acest moment SUA și Anglia nu au luat poziție față de România, hotărârea mareșalului Antonescu de a participa în continuare la război a fost considerată act de agre­siune, România fiind percepută ca o țară inamică Națiunilor Unite, situație care s-a menținut și după 23 August, când România a rupt Alianța cu Axa și s-a alăturat puterilor ce luptau împotriva Ger­ma­niei. Așa se face că la sfârșitul războiului, victoria și pacea mult așteptate nu au adus României decât o nouă evoluție tragică, noi românii plătind un tribut greu - aproape 750.000 de morți, 1,5 mi­liarde dolari despăgubiri plătiți Moscovei până în 1947, teritoriile ocupate prin forță de URSS au rămas sub stăpânire rusească, iar în țară s-a instaurat un regim sovietic, botezat "de democrație po­pulară", experiment bolșevic ce a durat până în 1990. De aceea, nu știu dacă președintele Băsescu și Regele Mihai ar fi trebuit să se afle azi la Moscova, sau ar fi fost mai bine să boicoteze parada de la Moscova, după modelul Estoniei și Lituaniei. Cert este că sol­dații români morți și dispăruți în Rusia meritau măcar o coroană de flori iar țara noastră, ca și Letonia, Estonia, Lituania ori Polonia au dreptul de a pretinde Rusiei să-și ceară măcar scuze pentru tra­gediile produse ca urmare a Pactului Ribentrop-Molotov. Oricum, în timp ce țarul Putin consideră că dispariția URSS este cea mai ma­re catastrofă geopolitică a secolului 20 și că Rusia nu are motive să-și ceară scuze în numele URSS, președintele american George Bush este de altă părere și are șansa de a rămâne în istorie pentru că prezența sa la Moscova, dar mai ales la Tibilisi este un semn și o încurajare adresată țărilor și popoarelor din fostul spațiu sovietic, că americanii au venit în sfârșit și în această parte a lumii cu va­lorile democrației și libertății, inclusiv, dacă tot vorbim de război, cu trupe NATO! Fascinația sferelor de influență continuă!
Gheorghe CIUL

Ștefan Bardan cere PNA să facă lumină
     Referindu-se la drama familiilor afectate de inundații din Banat, deputatul PD de Alba, Ștefan Bardan, a declarat în cadrul unei con­ferințe de presă că anumiți oameni și-au bătut joc de sumele alo­cate pentru îndiguiri. El a spus că este grav și faptul că abia acum s-a aflat că miile de miliarde de lei alocate pentru aceste lucrări s-ar fi dus în altă zonă, motiv pentru care Parchetul Național Anti­corupție a demarat o anchetă. Parlamentarul democrat cere justiției să facă lumină în acest caz, iar vinovații să plătească banii din pro­priile buzunare.(R.G.)
4 miliarde de lei pentru repararea școlilor
     Consilierii județeni au aprobat în ultima ședință alocarea unei sume de circa 4 miliarde de lei pentru acoperirea necesităților de func­ționare normală, întreținere și reparații curente ale unităților de învățământ preuniversitar din județ. Cei mai mulți bani i-a primit Zlatna - 550 milioane de lei, iar cei mai puțini Blandiana, doar 50 de milioane de lei.(F.R.)
Parfum cu iz de necaz
     Angajații unui supermarket din municipiul Alba Iulia au prins în flagrant, în 6 mai, la ora 18.00, o persoană care a sustras de pe rafturi un parfum marca Diavolo. Polițiștii deplasați la fața locului au găsit asupra numitului Elek Alexandru Ferenczi în vârstă de 20 de ani din Ocna Mureș pe lângă produsul luat din magazin și un CD-player, 2 fierăstraie electrice și o pereche de pantofi. În urma veri­ficărilor s-a constatat că produsele au fost furate de tânăr în a­ce­eași zi din alte trei magazine aflate pe raza municipiului Alba Iulia. Valoarea totală a pagubelor a fost estimată la suma de 11,5 mi­lioane de lei. Prejudiciul a fost recuperat și restituit unităților apar­ți­nătoare. Elek Alexandru Ferenczi este cercetat pentru comiterea in­fracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Lipsa actelor = amendă
     Polițiștii din Câmpeni împreună cu organele silvice l-au depistat în trafic pe Tiberiu Lucian Mariș (24 de ani), din Sohodol, care transporta 5,4 metri cubi de lemn rotund de esență foioasă pentru care nu deținea documente legale de proveniență. Lemnul a fost ri­dicat în vederea confiscării, iar tânărul a fost sancționat contra­ven­țional cu suma de 5 milioane de lei. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.