Editorial
Bătălia popularilor
     Perspectivele integrării în Uniunea Europeană au dat naștere unei multitudini de mișcări și mișculații și pe scena politică ro­mânească. Practic, am putea spune că în ultima perioadă de timp s-a declanșat o bătălie pe viață și pe moarte în rândul partidelor politice pentru a prinde anumite "culoare politice" favorabile care au corespondent reprezentativ puternic în cadrul Parlamentului Eu­ropean. Iar cel mai "la modă" culoar este actualmente cel al Par­tidului Popular European (PPE). Popularii sunt cei mai râvniți, de­oarece sunt cei mai puternici în Parlamentul European, având 268 de deputați din totalul de 732, fiind urmați de socialiști - 202 de­putați și liberali - 88 deputați. Totodată, ei conduc la ora actuală 12 din cele 25 de state membre ale UE. Aproape că s-a uitat de tot de calendarul aderării, de multitudinea criteriilor și obiectivelor care mai trebuie îndeplinite până la 1 ianuarie 2007. Dovada? O primă sancțiune primită din partea UE - amânarea statutului de obser­vator pentru ianuarie 2006, bătându-se acum monedă pe cum să prindă fiecare un "tătuc" politic mai puternic în Uniune.
    Primii care și-au aruncat "ancora" la "pupa" corabiei PPE au fost cu ceva timp în urmă UDMR și PNȚCD, care au deja statutul de asociat la grupul PPE din Parlamentul European. Au urmat pe­remiștii care de vreo 15 ani văzându-se tot izolați politic, l-au trecut în planul secund pe C.V. Tudor schimbându-și denumirea partidului în PPRM și adăugându-și și ei sintagma de "popular". Asta spe­rând, probabil, că popularii nu or fi auzit încă de zicala românească conform căreia "lupul își schimbă părul, dar năravul ba", și că astfel vor îmbrăca și ei în viitorul apropiat haine noi, europene.
    Sâmbătă, 7 mai a.c., odată cu desfășurarea Congresului PUR la București, s-a mai consumat o premieră în acest sens. Partidul lui Dan Voiculescu a schimbat macazul la 180 de grade... politice, renunțând la haina umanistă și îmbrăcând-o pe cea conservatoare. Adică a renunțat pur și simplu la statutul său de formațiune con­sacrată de centru-stânga și a virat-o spre dreapta, autointitulându-se Partidul Conservator. Măi să fie, zicem noi, cum pot unii renunța așa dintr-o dată la tot ce au construit vreme de peste 10 ani?!? Alții spun că, deh, dom' profesor Voiculescu s-a școlit câteva săptă­mâni la Londra și, probabil, de acolo i se trage. Toate bune și fru­moase, numai că și Partidul Conservator vrea să ancoreze, în plan european, tot la PPE! Președintele Dan Voiculescu, pentru că tot domnia sa a fost ales și în fruntea noii formațiuni, declară că "doc­trina umanistă are foarte multe puncte comune cu doctrina conser­vatoare, iar aceasta, la rândul ei, poate face casă bună cu politica Popularilor Europeni". Întrebat fiind de jurnaliști dacă nu cumva sunt prea multe formațiuni politice românești care vor să se afilieze la PPE, Voiculescu a declarat sec: "Nu! Grupul popularilor și de­mocraților europeni este format din două categorii de partide. Cele populare creștin-democrate sunt adunate în PPE, unde sunt ță­răniștii și udemeriștii și vor să se afilieze PPRM și Acțiunea Po­pulară. E bătaie mare pe segmentul popular. Noi n-avem legătură cu el. Noi mergem pe o altă componentă. Putem intra și ca partid umanist social-liberal în grup (...) Noi începând de astăzi vom fi un partid de dreapta. Un partid care va avea contactele impuse de decența politică, dar care se va manifesta numai ca partid de dreapta. S-a terminat cu partid de centru, cu partid echilibrat care e și cu stânga și cu dreapta (...) Vom fi la dreapta PNL, fără să fim un partid de extremă dreapta".
    Tot sâmbătă, cu ocazia ședinței Consiliului Național de Coor­donare al PD, mai multe voci din cadrul acestei formațiuni politice au cerut modernizarea partidului, respectiv afilierea la Partidul Po­pular European. Deși sunt cei mai curtați de către PPE, democrații sunt totuși moderați. Președintele interimar, Emil Boc, a declarat că "în ultimul timp în partid se poartă discuții de schimbare, însă membrii PD trebuie să rămână uniți". Noua orientare a democraților se va stabili luna viitoare la Convenția Națională din 25 iunie, atunci când va fi ales și noul președinte al partidului.
Tinu MATEȘ