Prima pagină Ediția din: 10.5.2005
Paradoxuri ale istoriei
În ajunul zilei de 10 mai
Regele Mihai a fost decorat de Vladimir Putin
     Pe 10 mai este sărbătorită Ziua Regalității din România. Eve­nimentul de astăzi a fost precedat de megaparada militară de ieri, de la Moscova, din Piața Roșie, când aniversarea a 60 de ani de la victoria trupelor aliate împotriva Germaniei naziste a fost un prilej pentru președintele rus Vladimir Putin să etaleze imaginea unei superputeri, care amintește de Uniunea Sovietică de altădată. Ma­nifestările de la Moscova s-au derulat sub semnul festivismului bol­șevic care arată că Rusia se întoarce mai degrabă la Stalin, și că dorul de dictatură și totalitarism nu s-a prea stins în inimile fostului ofițer KGB, Vladimir Putin. La Moscova, alături de președintele Tra­ian Băsescu, la comemorarea celor două milioane de militari ruși uciși în război, a participat și Regele Mihai. Într-un interviu acordat presei ruse, regele a declarat că nu mai are "resentimente față de Rusia, însă a adăugat că "aș dori condamnarea oficială a Pactului Ribbentrop - Molotov", care a dus la separarea actualei Republici Moldova de patria mamă, România.
    Ziua regalității are loc astăzi sub semnul unei alte declarații in­cen­diare. La 60 de ani de la încheierea celei de-a doua mari con­flagrații a secolului XX, președintele american a recunoscut, în pre­mieră pentru un oficial de asemenea rang, că Acordul de la Yalta, din februarie 1945, prin care marile puteri și-au împărțit teritoriile, a fost "una din cele mai mari greșeli ale istoriei", facilitând ocupația sovietică asupra Estului Europei. Regele Mihai este singurul șef de stat în viață care conducea o țară în timpul celui de-al doilea război mondial, împotriva Germaniei naziste. Monarhul român a fost în cen­trul atenției la Moscova, unde a fost decorat. Fostul rege al Ro­mâniei, Mihai I, s-a aflat printre cei șase veterani de război care au fost decorați de președintele Federației Ruse Vladimir Putin în ca­drul manifestărilor dedicate celei de-a 60-a aniversări de la victoria împotriva nazismului. Alături de fostul suveran al României au fost decorați pentru participarea în cel de-al doilea război mondial fostul președinte cipriot Glafcos Clerides, președintele Greciei Karolos Pa­poulias, președintele Albaniei Alfred Moisiu, președintele Croației Stjepan Mesic, fostul președinte al Poloniei, Wojciech Jaruzelski.
    În țară, Ziua regalității din România are loc pe fondul unor atacuri tot mai insistente la adresa fostului suveran al României. Regele Mi­hai și Casa Regală sunt ținta predilectă a celor care se opun re­trocedării sau restituirii unei moșteniri confiscate abuziv de regimul comunist. Nu mai interesează pe nimeni averile fabuloase ale con­troversaților George Copos sau ale latifundiarului de la Pipera, Gigi Becali. În schimb, despre averea regelui Mihai I se vorbește cu rău­tatea specifică românului.
Florin ROMAN

Declarațiile de impozit, trimise până pe 16 mai
     Pentru că termenul-limită legal până la care contribuabilii pot trimite declarațiile de impozit pe venitul global (15 mai) pică într-o zi de duminică, aceștia vor putea să remită administrațiilor financiare plicul cu documente inclusiv până pe data de 16 mai. "Potrivit Co­du­lui de procedură civilă, dacă data-limită este într-o zi nelucrătoare sau de sărbătoare legală, termenul se prelungește până în prima zi lucrătoare. Ca urmare, declarațiile de impozit pe venitul global pot fi trimise inclusiv pe data de 16 mai", a declarat Dorin Tigănaș, pur­tătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. (M.F.)
Dobânda de referință a BNR - sub 8 la sută
     BNR a anunțat că dobânda de referință pentru luna mai va fi de 7,96%, ceea ce reprezintă o scădere de 0,49% față de aprilie. La începutul anului dobânda de referință era de 17,31%, de-atunci a­ceasta scăzând constant, ceea ce s-a reflectat și-n scăderea do­bânzilor practicate de băncile comerciale. Din păcate, în cazul a­cestora reducerile de dobânzi au fost mai mari la depozite decât la credite. (S.F.D.)
Facilități de transport pentru cadrele didactice de la țară
     Deputații au stabilit că personalul didactic din școlile rurale care utilizează autoturismele personale pentru a veni la serviciu, deoa­rece în zonele respective nu există mijloace de transport în comun, va primi contravaloarea combustibilului consumat. Deputații au votat modificarea și completarea unui articol din Legea privind statutul per­sonalului didactic. Pentru situațiile în care există mijloace de transport în comun, dar totuși profesorii preferă să se deplaseze cu propriile mașini, aceștia vor primi contravaloarea abonamentului lu­nar pe respectivul mijloc de transport. (F.R.)
Atenție la ciupercile otrăvitoare!
     Medicii Spitalului Județean de Urgență Alba se așteaptă la apa­riția în perioada imediat următoare a unor cazuri de intoxicații cu ciuperci necomestibile. Declarația a fost făcută ieri de dr. Călin Gheor­ghiu, medic de gardă la Serviciul de Urgențe, pe baza expe­rienței anilor trecuți, când consumul de ciuperci a crescut după pe­rioadele ploioase, fiind semnalate și cazuri de intoxicații. El aten­ționează populația, îndeosebi persoanele sărace, pentru care ciu­percile pot constitui hrana de zi cu zi în această perioadă, să nu consume ciuperci culese din pădure, chiar dacă pretind că știu să facă diferența între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.