Conform noilor declarații de avere
Prefectul de Alba, printre cei mai bogați din țară, nu are mașină și nici bijuterii
De la precedenta declarație de avere, subprefectul a schimbat Dacia cu un Renault
Data limită de 7 mai pentru publicarea declarațiilor de avere în formatul nou și mai detaliat, propus de ministrul Justiției, a fost respectat și de către cei doi reprezentanți ai Guvernului din județul Alba. Consultând site-ul Prefecturii, cetățenii județului se pot informa în legătură cu averea pe care o au prefectul Cosmin Covaciu și subprefectul Clement Negruț, însă de această dată împreună cu soțiile. Astfel, reprezentantul Guvernului în județul Alba, președinte al TNL Alba și secretar general PNL Alba, Cosmin Covaciu, rămâne pe mai departe cel mai avut dintre liderii județeni. Prefectul deține în proprietate, împreună cu soția sa, Maria Covaciu, 10.500 de metri pătrați, teren dobândit în 2002 și o casă de 280 mp finalizată în 2005 și a cărei valoare impozabilă, potrivit declarației, este în curs de stabilire. Tot conform declarației de avere, prefectul de Alba și soția sa nu au autoturism propriu și nici bunuri de valoare sub formă de bijuterii, obiecte de artă etc. a căror valoare depășește 5000 euro. Are creanțe ce depășesc 5.000 de Euro. Din declarația de avere rezultă că deține acțiuni la manufactura IPEC, la SC Industrial IPEC SA și C&C Keremika. Totodată are și datorii, adică un credit de 40.000 USD contractat în 2003 și scadent în 2018. Soția sa, Maria Covaciu, care este judecător la Curtea de Apel Alba, a realizat de trei ori mai mult venit din salarii - 486.659.747 lei decât prefectul - 176.276.770 lei. Însă Cosmin Covaciu a beneficiat și de venituri din dividende de la S.C. IPEC în valoare de 317.828.236. Făcând un calcul simplu rezultă că familia Covaciu a câștigat într-un an nu mai puțin de un miliard de lei.
Subprefectul Clement Negruț este și vicepreședinte al PD Alba. El locuiește la Ciugud și are împreună cu soția un teren intravilan în suprafață de 616 mp, cu o valoare de impozitare de 98.000 de lei, dobândit prin moștenire precum și o casă în suprafață de 438 mp dobândită în anul 2002, cu o valoare de impozitare de 487 de milioane de lei. De la precedenta declarație de avere Clement Negruț și-a schimbat Dacia cu un Renault fabricat în 2004. Are două credite în valoare totală de 15.000 euro și a realizat împreună cu soția venituri doar din salarii, în valoare de 364.439.963.
(I.P.)
9 Mai - sărbătorit și la Alba Iulia
Ziua Europei a fost marcată discret de către autoritățile județului
Cu ocazia zilei de 9 Mai au avut loc ieri mai multe manifestări ce au marcat atât Ziua Europei cât și 60 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial în Europa. La ceremonialul militar și slujba de pomenire desfășurate în fața Palatului Administrativ au fost prezenți subprefectul Clement Negruț - gazda evenimentului, primarul Mircea Hava, președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, directorii unor instituții deconcentrate din județ, alături de reprezentanții societății civile, ai Arhiepiscopiei Române și de alte oficialități ale județului. În discursul său subprefectul a omagiat soldații români care au contribuit la învingerea nazismului în Europa, punând premisele unei Europe unite în care România își găsește în sfârșit locul binemeritat. "Astăzi, poate ca niciodată până acum în parcursul nostru european, ziua Europei este și ziua noastră", a subliniat Clement Negruț în discursul ținut cu acest prilej. Manifestarea a fost una simplă, sobră, lipsită de festivism, așa cum se impune de altfel în aceste zile grele pentru unii dintre conaționalii noștri. "Nu este cazul să sărbătorim acum cu defilări și focuri de artificii pentru a nu da curs zicalei «țara arde și baba se piaptănă»", a mai declarat subprefectul de Alba. O altă manifestare prilejuită de acest eveniment a fost simpozionul "Permanența românilor în Europa", care a avut loc în cursul dimineții de ieri la Muzeul Național al Unirii.
(I.P.)
Bătălie mare pe fondurile guvernamentale
Doar 16 țărani s-au ales cu subvenții pentru tractoare
Aproximativ jumătate dintre solicitanții de tractoare și utilaje agricole la prețuri subvenționate cu 45 la sută din prețul de vânzare au rămas cu buzele umflate, întrucât fondurile alocate județului Alba pentru acest an s-au epuizat. Directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba, Dorel Călian, a declarat că numai 16 persoane au beneficiat de fonduri pentru achiziționarea de tractoare, suma alocată în acest sens fiind de 4 miliarde de lei. De asemenea, DADR Alba a primit 940 de milioane pentru subvenționarea prețului de vânzare al utilajelor agricole, în total fiind înregistrați 20 de beneficiari. Dorel Călian a spus însă că a luat deja legătura cu reprezentanții Ministerului Agriculturii care ar putea suplimenta sumele alocate inițial, în funcție de producția de tractoare fiind posibilă rediscutarea actului normativ care prevede alocarea subvențiilor. Totodată, nu este exclusă posibilitatea redistribuirii sumelor rămase necheltuite de alte județe, unde cererea de tractoare și utilaje agricole este mai mică.
(R.G.)
Eliminarea vizelor pentru SUA va avea loc peste trei-patru ani
Procesul de eliminare a vizelor pentru SUA va dura, estimativ, trei-patru ani, dar va depinde de capacitatea României de a face față cerințelor stricte care vor exista în această privință, a declarat, sâmbătă, la întoarcerea din SUA, ministrul român de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu. El a spus că acest proces va continua câțiva ani. "Suntem în aceeași categorie cu Polonia. Ni se vor cere chestiuni de ordin tehnic asemănătoare cu cele pentru spațiul Schengen", a completat ministrul. "Este vorba de seriozitate, control la frontiere, oprirea traficului ilegal de persoane, sancționarea oricărui act premeditat de traversare ilegală a frontierelor și alte asemenea", a mai spus Ungureanu. Ministrul a mai spus că șansele de reușită, în această privință, vor crește pe măsură ce va scădea numărul celor care solicită vize.
(M.F.)
Prefectul de Alba se pregătește intens pentru depolitizare
În perioada 9 - 11 mai 2005, prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, se află la Sinaia alături de alți prefecți și subprefecți din țară, pentru a doua sesiune a programului de formare specializată destinată funcției prefecturale din România. Totodată, în cursul zilei de azi, 10 mai 2005, prefecții care participă la programul de pregătire organizat de INA se vor deplasa la București, unde vor participa la programul de pregătire a demnitarilor organizat de către Ministerul Apărării Naționale. Între 18-20 aprilie a.c. a avut loc prima parte a acestei sesiuni organizată de Institutul Național de Administrație iar la mijlocul săptămânii trecute Cosmin Covaciu s-a întors de la un alt seminar de trei zile ținut în Austria. În timpul cât lipsește din județ, cel care îi ține locul este subprefectul Clement Negruț, care de altfel va pleca și el la pregătire miercuri, când se întoarce prefectul. Această pregătire face parte din programul Guvernului Tăriceanu de depolitizare a funcției prefecturale din 2006 și transformarea prefecților în înalți funcționari publici.
(I.P.)
Nicolae Popa a inițiat proiectul de lege privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități
Trei deputați ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, Attila Kelemen (UDMR), Valeriu Tabără (PD) și Nicolae Popa (Partidul Conservator) au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților o inițiativă legislativă prin care solicită dezbaterea și adoptarea în regim de urgență a proiectului privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură. Plecând de la premisa că agricultura se desfășoară în condiții de risc și incertitudine, cei trei consideră că o asemenea lege este necesară. În țările dezvoltate din Uniunea Europeană, statul sprijină direct asigurările agricole prin subvenționarea unei cote variabile din primele de asigurare aferente riscurilor naturale ce se manifestă pe areale restrânse, dar care pot provoca pagube însemnate producătorilor agricoli. "Necesitatea asigurărilor sociale apare cu atât mai pregnantă cu cât calamitățile naturale din ultimii ani au fost tot mai frecvente, iar efectul economic negativ al acestora a fost deosebit de grav. Cu natura nu putem nici să ne jucăm, nici să controlăm efectele ei, și dacă nu sunt luate în seamă pot deveni adevărate nenorociri", a declarat deputatul conservator Nicolae Popa. Deputatul de Alba consideră că adoptarea acestui proiect de lege, asemănător cu cele din Franța, Italia și Spania, ar însemna ca populația să fie protejată, cu ajutorul statului, de calamitățile care au adus atâtă groază, sărăcie și durere în România.
(F.R.)
Cinci ambulanțe noi pentru județul Alba
Serviciul Județean de Ambulanță Alba a fost dotat cu 5 autosalvări noi, în baza unei hotărâri adoptate anul trecut de Guvern, prin care au fost repartizate la nivel național 100 de ambulanțe. Directorul SJA Alba, dr. Marius Șuluțiu, a declarat că este vorba de autoturisme Dacia-papuc Diesel, special recarosate de o firmă din București pentru a putea fi folosite ca ambulanțe. Mașinile sunt prevăzute cu targă, stație radio de emisie-recepție, interfon pentru comunicarea cu cabina, girofaruri, tuburi de oxigen, aspirator și dispozitiv manual de ventilație artificială, fiind necesară doar montarea de sirene. "Este ca o picătură într-un ocean, dar decât nimic, mai bine atât", a declarat dr. Marius Șuluțiu, care-și stabilise ca prioritate înnoirea parcului auto. El a menționat că ambulanțele, în valoare de aproape 600 de milioane de lei fiecare, vor fi distribuite stațiilor de salvare din județ, după ce vor fi înscrise în circulație, în cel mult 10 zile.
(R.G.)
Număr dublu de bolnavi de ulcer
Numărul bolnavilor de ulcer care solicită îngrijiri medicale din partea personalului de gardă din cadrul Serviciului de Urgențe al Spitalului Județean Alba s-a dublat în ultima perioadă, a declarat dr. Călin Gheorghiu. El a precizat că până acum erau înregistrați zilnic 3-4 pacienți, dar în ultimele zile numărul persoanelor cu afecțiuni gastrice consultate, îndeosebi cu ulcer, a ajuns la 6-8 bolnavi pe zi. Medicul a spus că înmulțirea cazurilor de ulcer poate fi pusă pe seama anotimpului, această afecțiune acutizându-se în special primăvara și toamna.
(R.G.)