Actualitate
PSD Alba în opoziție cu... propriii membri
     Foarte mulți membri din PSD Alba au sperat și au crezut că, o­dată cu încheierea luptelor interne, această organizație va începe cu adevărat să mai facă și opoziție, iar liderii ei să ia atitudine vizavi de presiunile la care sunt supuși pesediștii din județ de către repre­zentanții actualei puteri. Ei bine, nici vorbă să se petreacă ceva în acest sens, ba din contră, atât noua conducere a PSD Alba, cât și parlamentarii acestei formațiuni n-au avut de câteva săptămâni încoace nici cea mai mică intervenție în acest sens. Discuțiile pur­tate zilele trecute cu o serie de membri ai PSD Alba, mai mult sau mai puțin marcanți, au scos în evidență crunta dezamăgire a aces­tora, chiar lehamitea care i-a cuprins în legătură cu cei care îi re­prezintă la vârf. Sub protecția anonimatului, respectivii ne-au decla­rat că nu se așteptau la așa o pasivitate și lipsă de responsabilitate a liderilor lor, aici fiind incluși și parlamentarii PSD de Alba. "Am crezut că după terminarea disputelor interne, organizația noastră va deveni una serioasă, puternică, responsabilă, care își va proteja membrii supuși la tot felul de șicane de cei de la putere și va face o opoziție dură pentru a se corecta greșelile făcute de cei care ne conduc acum. Din păcate, nu am putut zări nici cel mai mic semn că lucrurile se mișcă, nu am văzut nici un parlamentar de-al nostru luând poziție față de ceea ce se întâmplă la noi în județ sau în țară. De fapt noi ăștia mai mici ne agităm degeaba, pentru că pe nimeni nu interesează soarta noastră", ne-a declarat unul dintre aceștia. Altcineva a avut o poziție mult mai dură în sensul că în PSD Alba, indiferent cine a fost la conducere, nu a contat niciodată membrul simplu, nu s-a pus preț pe cei care formează baza și structura ori­cărui partid, ci doar pe interesele personale sau de grup. "Cu ase­menea oameni, cel puțin în Alba Iulia, și nepoții lui Mircea Hava vor fi aleși primari fără cea mai mică problemă", și-a vărsat năduful res­pectivul. Repetăm, toate declarațiile au fost făcute sub protecția anonimatului, deoarece teama de a vorbi deschis este încă puter­nică, avându-se în vedere că și represaliile vor fi pe măsură dat fiind că trăim în România.
    Nu putem încheia fără a consemna și informațiile care ne-au par­venit pe diverse căi, referitoare la posibile plecări masive din PSD Alba. Asupra acestui aspect vom reveni.
Răzvan JURCĂ

În loc să dea amenzi cu ghiotura prin târguri
Președintele CJ Alba pune instituțiile de control la treabă
     În urmă cu aproximativ o lună, Consiliul Județean Alba era infor­mat de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba că mai multe târguri de animale și mărfuri din județ nu au auto­rizații sanitar-veterinare de funcționare, din cauză că nu îndeplinesc condițiile minime impuse de legislația în vigoare. "Situația este difi­cilă, mai ales în mediul rural, unde aceste târguri reprezintă princi­palul loc de desfășurare a activităților comerciale. De aceea, am luat legătura cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare, ai Gărzii de Me­diu și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului și ne-am pus de a­cord asupra condițiilor minime pe care aceste târguri trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi autorizate", a declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba. Aceste instituții, sub coordonarea CJ Alba, au stabilit un set de minime criterii de funcționare ce se referă la am­plasamentul și amenajarea târgurilor, astfel că în cel mai scurt timp să poată fi obținute autorizațiile. CJ Alba va acorda asistența ne­ce­sară pentru realizarea acestui proiect și de aceea specialiștii din cadrul instituției lucrează deja, pe baza acestor criterii, la elaborarea unei documentații ce va fi trimisă tuturor primăriilor din județ pentru a le ajuta să intre în legalitate. Se va stabili și un calendar al lucrărilor pentru a fi siguri că primăriile se vor implica efectiv în rezolvarea a­ces­tor probleme. Direcția Sanitară Veterinară, Garda de Mediu și A­genția pentru Protecția Mediului au dat dovadă de înțelegere în rezol­varea acestei probleme, răspunzând cu promptitudine apelului pe care CJ Alba l-a lansat. "Doresc să le mulțumesc conducătorilor a­cestor instituții pentru că au demonstrat că știu să se implice și în găsirea de soluții, nu doar în aplicarea de sancțiuni", a mai spus Ion Dumitrel.
Florin ROMAN

Virozele și pneumoniile nu sunt simple răceli
     Direcția de Sănătate Publică Alba remarcă față de decada ante­rioară o creștere a numărului de viroze și pneumonii, care sunt for­me mai severe ale infecțiilor acute ale căilor respiratorii. Creșterea numărului de cazuri de viroze înregistrate la 273, din care 50 pa­cienți internați, cu pneumonii la 180 cu 70 de internați se datorează și variațiilor de temperatură și umidității accentuate, populația având o receptivirtate mai crescută la boli respiratorii în aceste condiții. DSP Alba recomandă populației, consecventă principiului mai ușor previi decât vindeci, ca la primele semne de disconfort (dureri de cap, gât, musculare, temperatură mai mare de 38 grade C) să se adreseze medicului de familie pentru a beneficia de o medicație co­respunzătoare. (M.I.)
Mall Alba Iulia reaprobat de Consiliul local
     Unul dintre cele mai mari proiecte de investiții din municipiul Alba Iulia, construirea unui complex Mall, a revenit în actualitate. După mai multe bâlbâieli determinate de legislația încurcată și inter­pre­tabilă, de ezitările juriștilor și de avertismentele Prefecturii județului Al­ba, Consiliul local Alba Iulia a reaprobat asocierea sa cu SC Mall Alba SA. La început a fost o aprobare, apoi o revocare și acum o re­a­probare. În total o întârziere de circa două luni în demararea lucră­rilor de construcție la Mall Alba Iulia. Trebuie să spunem că disputa s-a purtat în jurul terenului pe care urmează să fie construit comple­xul și anume fostul stadion "Mecanica".
    La ultima ședință a CL Alba, primarul Mircea Hava a arătat că nu mai este necesară inițierea unei Hotărâri de Guvern pentru desfiin­țarea bazei sportive "Mecanica" (așa cum s-a spus anterior) pentru că terenul în cauză este în domeniul public al municipiului Alba Iulia. În plus, reprezentanții Agenției Naționale pentru Sport chemați la dis­cuții se pare că nu au tratat cu seriozitate problema. CL a aprobat și asocierea cu SC Mall Alba SA. Investiția este de circa 10 milioane de euro. (A.D.)
Marțian implicat în accident rutier
     Maria Camelia Suciu, în vârstă de 37 de ani, din Galda de Jos, inspector la Direcția Regională de Statistică Alba, a fost internată la Spitalul județean Alba, secția Ortopedie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în după-amiaza zilei de 10 mai, pe DN 1. Mar­țian Horică Lar (37 de ani), din municipiul Zalău, în timp ce condu­cea pe direcția Alba Iulia-Teiuș un autotractor, proprietatea unei so­cietăți din Zalău, nu a păstrat distanța corespunzătoare față de auto­turismul marca Dacia 1310, condus regulamentar din același sens de Maria Camelia Suciu. Autotractorul a intrat în coliziune cu Dacia, împingând-o în urma impactului în spatele unei semiremorci tractate de un tir. Femeia a fost transportată la spital, unde a fost diag­nos­ticată cu fractură rotulă stângă și traumatism cranio facial acut. Am­bilor conducători auto le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
La Sebeș
Cu căruța la furat capace de canalizare
     În noaptea de 8/9 mai, în jurul orei 24.00, lucrătorii Poliției mu­nicipiului Sebeș au oprit pentru un control de rutină o căruță. Că­ruțașul a declarat că se numește Constantin Marius și este în vârstă de 18 ani. Polițiștii, mirosind că ceva nu e în regulă, l-au invitat pe tânăr să-i însoțească la sediu. Ajuns în dreptul străzii Viitorul din mu­nicipiu, băiatul a sărit din căruță și a fugit spre cartierul de romi de pe strada Câmpului. Căruța abandonată a fost dusă la sediul po­liției, în interiorul acesteia găsindu-se 2 capace de canalizare și 2 furci. În urma verificărilor, s-a stabilit că Florin Constantin B. (17 ani), din Sebeș, numele real al căruțașului, furase cele două capace în valoare de 3,6 milioane de lei, de pe strada D. Pavel din Sebeș. Tânărul este acum cercetat pentru comiterea infracțiunilor de furt ca­lificat și fals privind identitatea. (L.I.)
În luna aprilie
Pacienții au înghițit medicamente de 26,5 miliarde de lei
     Farmaciile aflate în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba au eliberat luna trecută medicamente gratuite și com­pensate în valoare totală de aproape 26,5 miliarde de lei, a declarat directorul adjunct al CAS Alba, dr. Gheorghe Munteanu. El a pre­cizat că în primele 3 zile ale lunii, când era în vigoare vechiul sistem de compensare, au fost onorate rețete gratuite de peste 842 de mi­lioane de lei și prescripții medicale compensate însumând aproape 370 de milioane. Între 4 și 30 aprilie, valoarea deconturilor pentru medicamentele gratuite se apropie de 17 miliarde de lei. Pentru re­țetele compensate în regim de 90 la sută, CAS Alba trebuie să a­chite farmaciilor 5,27 miliarde de lei, iar pentru cele acordate cu con­tribuție de 50 la sută, "doar" 3,19 miliarde.(R.G.)
Arde CEC-ul!
     În cursul serii de ieri, în jurul orei 22.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Alba a organizat o acțiune de si­mulare referitoare la stingerea unui incendiu la noul sediu al CEC din Alba Iulia. La acțiune au participat pompieri și autoutilitare speciale de intervenție.(F.R.)
Profesori evrei din străinătate, în vizită de documentare la Alba Iulia
     O delegație evreiască formată din cadre universitare din Israel și SUA a participat ieri la sinagoga din Alba Iulia, cea mai veche din Transilvania, la o acțiune privind Holocaustul. Este vorba despre par­ti­cipanții la un curs pe această temă găzduit de municipiul Cluj-Na­poca, ei fiind însoțiți de profesori universitari români. Daniela Cetean, primul profesor formator în acest domeniu din județul Alba, a decla­rat că acțiunea a fost susținută de elevii clasei a X-a din cadrul Co­legiului Național "Horea, Cloșca și Crișan", care au ales ca disci­pli­nă opțională această materie. Cu această ocazie, cadrele univer­sitare au verificat modul în care formatorii au aplicat în practică no­țiunile acumulate la cursul despre istoria Holocaustului pe care l-au absolvit anterior.(R.G.)
Audiențe parlamentare la Blaj și Cugir
     *Deputatul de Alba al Partidului Conservator, Nicolae Popa, va fi sâmbătă, 14 mai a.c. la Blaj pentru a susține un program de audi­ențe. Cetățenii interesați să-și spună păsurile sunt așteptați între o­re­le 10,00 și 12,00 la sediul Biroului parlamentar din sediul Casei de Cultură a Sindicatelor din Blaj. (F.R.)
    *Sâmbătă, 14 mai a.c., deputatul PSD Alba, Liviu Mugurel Sârbu, va acorda audiențe la Cugir, începând cu ora 10.00 la Clubul Mun­citorilor din această localitate.(R.J.)
Vacanță cu 950 de mii de lei
     ANTREC a lansat programul "Vacanțe la țară" prin care cei in­teresați pot petrece o vacanță într-o pensiune turistică la preț redus. Astfel, în perioada 8 mai - 30 iunie 2005, un sejur cu cinci nopți de cazare într-o pensiune de două margarete va costa 950.000 de lei de persoană, iar într-o pensiune de trei margarete - 1.050.000 de lei de persoană. (M.F.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.