.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Pâinea și mămăliga
     Am fost zilele acestea în Câmpia Aradului, străbătând Țara Zarandului, pe la Brad, Sebiș, Ineu, Șiria, Pâncota, Horea, Arad și apoi, pe Mureș în sus, până la Deva și înapoi acasă, la Alba Iulia. "O tristețe iremediabilă", vorba poetului, m-a cuprins văzând cum una dintre cele mai mănoase zone ale Țării zace sub ape. Peste tot, pe terenurile agricole cultivate sau nearate, pline încă cu coceni de porumb, ca și în grădinile și curțile oamenilor, băltește apa revărsată din belșug din izvoare ca și din cer. Ea stă suverană peste câmpii și lunci, în curțile, piv­nițele, casele oamenilor ca și peste hotarele țăranilor. După ce și-au investit banii, și așa puțini câți sunt, oamenii se văd puși în situația de a pierde orice brumă de recoltă ca și orice speranță de a mai salva anul agricol. Și dacă în Câmpia Aradului stau lucrurile astfel, este semn rău pentru întreaga agricultură românească. Banatul și Ardealul au fost și rămân marile hambare ale țării, dacă ne gândim că Moldova este mai mult Țara Pădurilor (sau, mă rog, a fost) iar Mun­tenia este Țara Bărăganului, sau mai bine zis a ciulinilor, care au răsărit din nou, ca ciupercile după ploaie!
    Semnificativă mi se pare, în contextul celor relatate, și o povață, un sfat, pe care l-am primit în tinerețe de la un ardelean ajuns la vârsta senectuții. Când am terminat facultatea la Cluj, bunicul meu, țăran harnic și gospodar, dar și român adevărat, soldat credincios împăratului, m-a rugat, preocupat fiind de viitorul meu, să revin acasă, la Ineu, argumentul său fiind unul... istoric ca și profesia mea de bază. Îmi povestea el că a fost prizonier în primul război mondial, și că s-a întors acasă din Rusia pe jos, călătorind timp de câteva săptămâni. Pe unde a umblat, prin sate, târguri și piețe, nu a putut să-și procure decât mămăliga. Când a ajuns însă în Piața Aradului, pe mese tronau grămezi de pâini albe, mari, așa cum numai acolo, în zona aceea se fac. Așa că sfatul pe care mi l-a dat a fost să mă întorc acasă pentru că atunci când o fi mai rău în țară, acolo în bătrâna vatră a Aradului, tot se mai gasește o bucată de pâine pentru existența noastră cea de toate zilele.
    Viața m-a luat cu valurile ei, dar niciodată nu am rupt legătura cu pământurile natale, care nu îmi amintesc să fi fost atât de crunt lovite de ape. Poate că și oamenii au mai îmbătrânit, au obosit de atâtea frământari, cu războaiele, co­lectivizările, descolectivizările și privatizările prin care au trecut. Niciodata nu au fost însă biruiți și îngenunchiați de greutățile și vitregiile vremurilor. De aceea sunt convins că vor trece și peste necazurile provocate de ploi și că în Piața Aradului pâinea albă românească, mare și pufoasă se va găsi mereu, chiar dacă ungurii pompează făina din greu în Vestul țării, pentru că la ei agricultura este baza și nu batjocura țării, cum a ajuns de câțiva ani buni pământul nostru sfânt și tot mai puțin lucrat. Catastrofă mai mare nici că se poate pentru o țară cu mai mult de jumătate din populație ocupată cu agricultură.
    Apele trec, sperăm ca și nepăsarea celor care ne conduc să se ducă odată cu ele pentru totdeauna, astfel ca nici o palmă de pământ să nu mai rămână doar în grija lui Dumnezeu și a pompelor... ungurești!
Gheorghe CIUL