Bătaia pe DPL Alba divizează Alianța D.A.
PNL și PD au puncte de vedere diferite în CJ Alba * Președintele Dumitrel l-a apostrofat public pe vicepreședintele liberal Simedru
Deși coaliția de la nivelul Consiliului județean Alba, formată din PNL, PD, PUR sprijinită de multe ori de PPRM, funcționează normal, din punct de vedere al votului, în ultima vreme apar semnale că între principalele partide ale Alianței D.A. sunt controverse, dacă nu divergențe, de orientare doctrinară și poate politică. Deja este foarte clar că liberalii și pediștii vorbesc limbi diferite în ceea ce privește privatizarea societății județene de Drumuri și Poduri Locale. Primii spun că este imperios necesară o privatizare imediată a DPL-ului, în timp ce PD-ul dorește o privatizare doar după ce societatea va fi adusă pe un făgaș normal, pentru a obține un preț mai bun. În discuție intră și poziția consilierului independent Gheorghe Iviniș, care cere sancționarea și pedepsirea celor vinovați de situația economico-financiară a firmei. Consilierul a cerut imputarea unor cheltuieli pe care le consideră nejustificate (telefon, protocol, deplasări în străinătate) etc, dar și intervenția Curții de Conturi și a altor organe de control. Ieri, în timpul ședinței CJ Alba, cei prezenți au mai putut constata că există diferențe de abordare, după ce vicepreședintele Simedru a dorit să prezinte o situație cu datoriile SC DPL SA. Președintele Dumitrel i-a tăiat-o scurt vicelui liberal "Să nu mai vii aici cu chestii de-astea. Trebuia să te preocupi mai mult ca să nu se ajungă la această situație". Pus în încurcătură, liberalul Simedru a tăcut, iar ședința a continuat.
Pe lângă acest subiect care găsește PNL și PD pe poziții diferite, între cei doi lideri, președintele Dumitrel și vicepreședintele Simedru a mai apărut un subiect în care cei doi împărtășeau opinii diferite. Dan Coriolan Simedru a propus ca Muzeul Național al Unirii să treacă în subordinea Ministerului Culturii, având în vedere că este un muzeu național și implicit poate primi o finanțare mai consistentă de la minister. În replică, președintele Ion Dumitrel a spus că muzeul din Alba Iulia va rămâne în continuare în subordinea CJ Alba și va fi finanțat de această instituție. Președintele nu și-a ascuns supărarea pe un răspuns al Ministerului Culturii vis-a-vis de un proiect comun de renovare a Casei Memoriale "Lucian Blaga", despre care a spus că a fost formulat cam în bătaie de joc.
Florin ROMAN
Construcția bazelor americane din România ar putea începe luna viitoare
România și UE negociază în aceste zile Memorandumul referitor la bazele militare americane care vor funcționa în România, a anunțat, la București, ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu. "Sper ca în cursul acestei luni, cel târziu luna viitoare, să terminăm aceste negocieri, să putem semna Memorandumul și apoi să trecem la treabă", a explicat ministrul Atanasiu. Memorandumul dintre România și SUA va cuprinde obligațiile fiecărei părți, precum și forma de finanțare a programului de construcție a bazelor americane din România. Ele ar urma să fie amplasate în zona Dobrogei și la Fetești (Borcea). Bazele din Dobrogea ar putea fi folosite în exclusivitate de partea americană, în timp ce baza aeriană de la Fetești, unde se află avioane Mig 21 Lancer ale Armatei Române, ar urma să fie folosită în comun de partea română și de cea americană.
(M.F.)
Ultima zi pentru a cere materiale didactice gratuite
Școlile sătești mai pot depune doar astăzi, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Alba, listele cu materialele didactice pe care doresc să le primească gratuit în baza Programului pentru Învățământ Rural, a declarat Luminița Oțoiu, reprezentantul Unității Județene de Implementare a Proiectului. Este vorba, în principal, de planșe, hărți didactice, microscoape, jocuri, materiale sportive (saltele, mingi etc.), situația urmând să cuprindă numărul obiectelor solicitate în funcție de prioritate pentru fiecare material didactic din pachetul propus, fiecare produs având astfel un număr de ordine distinct.
Listele vor fi centralizate și trimise la București, unde urmează să fie demarate formalitățile pentru procurarea materialelor respective, care vor fi distribuite apoi școlilor sătești în funcție de bugetul alocat în proiect pentru aceste dotări.
(R.G.)
Drapelul județului Alba în culorile PNL

În cursul zilei de ieri, consilierii județeni au aprobat formatul drapelului județului Alba și normele de arborare a acestuia. Consilierii consideră că acest lucru era extrem de necesar pentru promovarea imaginii județului Alba în țară și în străinătate. Culorile drapelului, galben și albastru, care sunt și ale PNL, se asortează cu cele ale scutului de pe stemă. Aceasta este amplasată în centrul drapelului pentru a nu dezechilibra imaginea de ansamblu.Tot ieri, liberalul Georgel Tudose a cerut achiziționarea unor insigne pentru consilierii județeni, dând ca exemplu un caz în care un portar nu l-a cunoscut pe un coleg de-al său, fiind pus într-o situație jenantă.
(F.R.)
Responsabilitatea socială a companiilor explicată de Peter Imre
Prezența tot mai multor companii străine în România aduce pe lângă beneficiile pe care fiecare investitor le dorește și o serie de responsabilități față de comunitatea care i-a primit. Aceasta a fost tema reuniunii organizate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Alba în colaborare cu Philip Moris România SRL. La reuniune au participat alături de oameni de afaceri ori reprezentanți ai societății civile și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, subprefectul Clement Negruț, deputatul PD Ștefan Bardan, primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă, fapt care l-a îndreptățit pe directorul Philip Morris România să afirme că "ceva s-a schimbat în relația autorităților cu oamenii de afaceri". Iar Philip Morris este o companie cu experiență în implicarea în viața comunităților. Compania are deja în derulare astfel de proiecte atât la nivelul orașului Otopeni, unde își are sediul, dar și o campanie de prevenire a fumatului juvenil derulată în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. Din disertația domnului Imre am înțeles că această companie este deschisă spre parteneriate și în județul Alba. Trebuie spus că Mircea Hava a declarat că îi va prezenta câteva variante de colaborare și același lucru îl va face și directorul DCCPCN Alba Gabriel Rustoiu.
Anca DINICĂ
Ieri primar, astăzi șomer
Fostul primar PSD de la Valea Lungă, Gheorghe Deneș, acuză actuala putere că nu-l lasă să-și ocupe postul în Primărie
Gheorghe Deneș, fost primar al guvernării PSD 2000-2004 în Valea Lungă, actual consilier local și președinte al organizației locale a PSD, se plânge de faptul că actuala putere nu i-a permis să-și ocupe funcția de consilier juridic în cadrul primăriei, funcție pe care a înființat-o special pentru el încă din timpul când conducea comuna. El susține că, potrivit legii, avea dreptul ca, la terminarea mandatului, să i se asigure un loc de muncă în cadrul primăriei. Gheorghe Deneș, om prevăzător și conștient de faptul că nu este veșnic legat de scaunul de primar, și-a înființat, pentru zile negre, un post de consilier juridic, având în vedere faptul că era și student la o facultate de drept. Numai că așa cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, așa s-a trezit și Gheorghe Deneș că din fost primar a devenit șomer. Vinovat pentru situație: actualul primar PD al comunei care, pe motiv că aparține PSD-ului, nu-l mai dorește în instituție și care, conform d-lui Deneș, a pus o vorbă bună pentru ca cei de la Prefectură să-i respingă dosarul. În prezent fostul primar PSD de Valea Lungă a deschis un proces și așteaptă să i se facă dreptate.
(I.P.)
"Fierari" prinși de polițiști
În perioada 15-17 mai persoane necunoscute au pătruns, prin escaladarea gardului, în grădina lui Dorel Ivănuț din Cugir și au sustras 500 kg de fier vechi. Fierul provenea din dezmembrarea unor autoturisme. Autorii au fost identificați în persoana numiților Ioan Notar (20 de ani), Marius N.(17 ani), Ioan S. (15 ani), Ferencz S. (16 ani) și Iosif R.(15 ani), toți din Cugir. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate.
(L.I.)
Componența Comisiei de expertiză a persoanelor cu handicap
Consilierii județeni au aprobat ieri componența Comisiei de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru adulți Alba. Din această comisie fac parte: Daniel Teodora Marchidanu-președinte, Călin Pătrășcanu, Cristian Barbonța, Tatiana Platon, Violeta Lazăr, Liliana Bogdan, Maria Meteș, Florin Busuioc, Simona Ciugudean și Radu Aurel (toți medici cu diferite specializări), la care se adaugă Angel Dinu (psiholog), Liliana Prodan (asistent social) și Maria Joldeș (reprezentant ONG-uri). Membrii comisiei beneficiază de o indemnizație lunară de 15 la sută din indemnizația președintelui CJ Alba, dar nu mai mare de 20 la sută lunar, indiferent de numărul de ședințe. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, și-a exprimat speranța că noua comisie va lucra mai eficient și că nu va mai permite cadouri cu "plicul", așa cum se pare că s-a mai întâmplat, în timp ce bolnavii stăteau la cozi interminabile și se îmbolnăveau de nervi.
(F.R.)
Modificări în comisia de privatizare a DPL Alba
Consilierii județeni au aprobat ieri scoaterea din comisia de privatizare a SC DPL SA a fostului director adjunct al DGFP Alba, ec. Cornel Suciu. În locul acestuia a fost ales ing. Floare Perța, din cadrul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Alba.
(F.R.)
Week-end literar-artistic la Aiud
Astăzi debutează la Aiud o nouă ediție a Colocviilor de Literatură și Artă organizate de Centrul Cultural "Liviu Rebreanu" în colaborare cu Primăria municipiului Aiud, Fundația Inter-Art, Consiliul județean Alba, Consiliul local Aiud, Biblioteca "Liviu Rebreanu" Aiud și Colegiul Național "Titu Maiorescu" Aiud. Această ediție a colocviilor îi este dedicată lui Iacob Buta, cunoscut profesor, scriitor și critic literar din municipiul de pe Mureș. Seria manifestărilor va fi deschisă de vernisajul expoziției naționale de icoane și pictură religioasă, vernisaj ce va avea loc astăzi, la ora 19.00, la Centrul Cultural "Liviu Rebreanu".
*Sâmbătă, 21 mai: ora 10.00 - la Centrul Cultural "Liviu Rebreanu" - Cafeneaua literară "Poezia secolului XXI" și lansarea volumului "Bolnav de timp", autor George Tei, iar de la ora 19.00 - Seară de teatru "Paiața" de Yves Heutre, spectacol prezentat de Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" Târgu Jiu.
*Duminică, 22 mai: ora 10.00 - la Centrul Cultural "Liviu Rebreanu" Aiud - Decernarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Aiud (post-mortem) profesorului Iacob Buta; ora 13.00 - la Cimitirul ortodox Aiud - In memoriam Iacob Buta; ora 18.00 la Galeriile Inter-Art Aiud - Experiment-art: picto-poeme și lansare de carte: "Fragmentele iubirii", autor Andrei Erna.
(A.D.)