.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
"Țara noastră și... "Țara lor"!
     Privită de sus, România arată acum ca un imens lac în care oameni ne­norociți luptă din răsputeri să mai salveze ceva din agoniseala de o viață. Soluții de ajutorare a celor năpăstuiți sunt, numai că s-au găsit greu. Dar și mai greu sunt puse în practică. Din păcate suntem docenți la teorie. Se știe cine a luat banii pe care trebuiau ridicate digurile și ce s-a făcut cu ei, ce ușor puteam evita dezastrul dacă zăgazurile erau ceva mai înalte, știm ce bune sunt pompele ungurești, dar din păcate nu găsim mijloacele practice să ieșim din această situație. Și ca de fiecare dată, atunci când este lezat interesul național con­stituim comisii parlamentare ori guvernamentale pentru depistarea celor vinovați, demarăm cercetări, anchetăm, deliberăm și, până când se trag toate con­clu­ziile, iaca se retrag și apele.
    Toate ca toate, dar cum se poate trece peste aroganța și mai ales indiferența autorităților? Nu cu mult timp în urmă, probabil cuprinsă de un acces de sin­ceritate ori de cinism necontrolat, purtătoarea de cuvânt a si­nistrului minister al mediului, Sulfina "Pompelor" a sintetizat în puține cuvinte, dar relevante pentru actualii guvernanți: "Dacă o să vedeți numai lucrurile rele, o să aveți țara pe care o me­ritați." Rețineți, vă rog, nu pe care o merităm, ci "pe care o meritați". Cu alte cuvinte vremelnicii locuitori ai Palatului Victoria și prelungirile lor din județe au împărțit deja România în "țara lor" și "țara noastră". Jumătatea unde sălășluiește răul e "a noastră". Jumătatea cealaltă, acolo unde se lăfăiește binele, e... "a lor"!
    Banatul, Carașul și alte teritorii românești abia se văd de sub ape. Aici e "țara noastră". Primul gospodar al României și mâna lui dreaptă sunt la Ti­mi­șoara se stropșesc la bieții oameni care dorm pe câmp, pentru că în "țara lor", unde e cald și bine, cel puțin în declarații, nu se acceptă târguieli, sub nici o for­mă. Așa că vorba Tăriceanului: "doar nu vreți să vă facem hotel". E "țara voas­tră" n-aveți decât să vi-l construiți! Ruinele de la Foeni au ajuns loc de pelerinaj electoral. E "țara noastră", însă cei veniți nu se prea înghesuie să vadă casele distruse. "Veniți să vedeți casa mea, murdăriți-vă puțin pe cizme", i-a strigat un locuitor premierului. Și cu strigătul a rămas, pentru că șeful peste toți miniștrii nu poate accepta noroiul și mirosul de animale moarte. În "țara lui" e mochetă pe jos și sunt instalații de aer condiționat.
    În "țara lor", Cinteza scoate triluri fermecate, bolnavii au de toate, mai ales dacă-și aduc mâncarea cu sufertașul și medicamentele în plasă. În "țara noas­tră" însă, cântă... cucuveaua pe hornul spitalelor, ca să-l cităm pe Mircea Dinescu, iar pensionarii se calcă în picioare pe la ușile farmaciilor. Inflația, creș­terile de prețuri și sporirea birurilor au pus stăpânire pe "țara noas­tră". La "ei", un mi­nistru a câștigat peste 22 de milioane de euro în doar patru luni de... gu­ver­nare.
    Bine grăit-a purtătoarea de vorbe a Sulfinei, noi avem țara pe care o merităm. De aici au plecat însă voturile care au creat "țara lor" și cea în care se simt atât de bine. Detașarea este așa de profundă, încât în doar patru luni au uitat com­plet de unde au plecat și, mai ales, drumul pe care au ajuns acolo...
Dumitru HENEGAR