.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Partidul Social Democrat a devenit membru al Partidului Socialiștilor Europeni
•Mesajul președintelui Mircea Geoană
     Dragi colegi și colege,
    19 mai 2005 este o zi istorică pentru partidul nostru. Decizia Partidului Socialiștilor Europeni pentru ca PSD să devină membru cu drepturi depline reprezintă o nouă confirmare a faptului că suntem cea mai puternică și credibilă voce a social-democrației din România. Drumul nostru de la eticheta "fostul partid comunist" la statutul de membru al PES a fost dificil, dar l-am încheiat cu bine. Astăzi, fiecare pesedist trebuie să se simtă mândru pentru că tenacitatea noastră în apărarea și promovarea principiilor social-democratice a dat roade. După intrarea în Internaționala Socialistă, aderarea la PES este al doilea mare eveniment care conferă o validare externă incontestabilă activității noastre politice.
    Ne bucurăm de încrederea partenerilor noștri europeni. Acest lucru se datorează muncii dusă de partid pe linie externă în ultimii cinci ani, contribuțiilor noastre la procesul de integrare europeană, precum și deciziei luate de Congresul de luna trecută de a merge pe calea modernizării și înnoirii.
    Intrarea PSD în Partidul Socialiștilor Europeni este un eveniment important și pentru țară pentru că în acest fel interesele naționale vor putea fi apărate și promovate în mod organizat și sistematic în cadrul instituțiilor europene. De asemenea, PSD va avea mijloacele necesare pentru a juca un rol mai serios în elaborarea politicilor europene și în construcția proiectului european în sine. De acum încolo, obiectivele noastre ca partid vor trebui să includă o implicare masivă în activitățile comunitare pentru că România se va raporta la două agende, cea națională și cea europeană. Va trebui să ne transformăm dintr-un stat pasiv, care primește și execută recomandări, într-un stat activ care formulează politici și inițiative cu relevanță comunitară.
    Intrarea în PES va încuraja continuarea modernizării partidului și conturarea unei politici de resurse umane închegate în baza unui plan de carieră politică transparent și previzibil. Va trebui să venim cu acele clarificări doctrinare și de ofertă politică social-democrată modernă, adaptate nevoilor de astăzi ale României. PSD trebuie să propună un plan alternativ la guvernare și proiectul unei Românii mai moderne și mai sociale, construit pe principiile fundamentale ale modelului social european. Un stat social modern care oferă șanse pentru toți cetățenii și în care nimeni nu este lăsat în urmă, precum și combaterea ultraliberalismului individualist practicat de actuala putere vor fi obiective majore pentru PSD.
    Intrarea în PES implică și responsabilități imense legate în principal de pregătirea unui corp de cadre de elită ale partidului care să facă față solicitărilor din Parlamentul European, dar și din celelalte structuri comunitare. În acest sens, va trebui să demarăm cât mai repede, prin intermediul Institutului de Studii Social-Democrate și cu asistența colegilor noștri din Europa, un amplu program de pregătire a cadrelor noastre în perspectiva participării la viitoarele alegeri europene. Aderarea la PES înseamnă o oportunitate excelentă de a investi în principala noastră resursă care sunt oamenii și militanții partidului.
    Odată cu acest moment se încheie practic etapa finală de integrare a partidului nostru în familia europeană de valori și idei social-democrate. Să ne bucurăm împreună pentru că munca noastră a primit ultima și, poate, cea mai importantă recunoaștere.
Președinte, Mircea GEOANĂ

Debutează cercurile pedagogice ale directorilor
     Astăzi, în mai multe instituții de învățământ din județ vor avea loc cercurile pedagogice ale directorilor de școli generale și unități liceale, organizate de Inspectoratul Școlar Județean și Casa Corpului Didactic Alba, a anunțat prof. Elena Ignat, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba. Astfel, Școala generală Rădești va găzdui de la ora 12.00 reuniunea directorilor de la școlile generale din zona Aiud-Ocna Mureș. Conducătorii unităților școlare din Cugir și Sebeș se vor reuni în 25 mai, de la ora 8.30, la Școala generală nr. 3 Cugir, iar de la ora 13.30, la Școala generală Galda de Jos se vor întruni directorii din zonele Alba Iulia, Teiuș și Zlatna. În 26 mai, de la ora 12.00, la Școala generală Biia se va desfășura cercul directorilor din zonele Blaj și Jidvei, iar în ziua următoare, de la ora 10.00, la Școala generală Gârda de Sus, este programată întâlnirea directorilor unităților școlare din Munții Apuseni. Ultimul cerc pedagogic va strânge laolaltă la Grupul Școlar Forestier Câmpeni conducătorii instituțiilor de învățământ liceal, în 31 mai, de la ora 10.00. Cu acest prilej, în prezența conducerii IȘJ Alba, vor fi dezbătute programele manageriale ale activităților didactice pentru acest semestru școlar, urmând să prezinte materiale peste 20 de dascăli. (R.G.)
Învățământ virtual
     Aproximativ 20 de dascăli din Alba Iulia au participat la sediul Casei Corpului Didactic la un curs de formare pe tema învățământului virtual prin rețeaua Internet. Acțiunea a fost organizată de fosta Universitate AISTEDA, CCD Alba și Inspectoratul Școlar Județean, în cadrul unui proiect internațional derulat împreună cu Franța, Suedia și Danemarca, a anunțat prof. Elena Ignat, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba. În principal, participanții (directori, profesori, educatoare, învățătoare, metodiști etc.) au învățat culegerea informațiilor necesare în procesul învățării și realizarea portofoliului de evaluare pe suport magnetic. Cursanții vor disemina apoi informațiile în rândul colectivităților din care provin. (R.G.)
"Seară studențească de mai"
     Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, Filiala Alba Iulia, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, al Consiliului Județean Alba și al Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia organizează spectacolul "SEARĂ STUDENȚEASCĂ DE MAI". Evenimentul va avea loc marți, 24 mai 2005, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul reședință de județ, începând cu ora 20.00.
    În acest spectacol adresat studenților, acum, în pragul sesiunii, vor evolua: grupul vocal "Gorunul" din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, trupa de teatru studențesc "Skepsis", cenaclul literar "Alternative", interpreții de muzică populară Marinela Baba, Cristian Fodor, Adrian Țiboc, Mircea Târziu, Maria Bârsan, acompaniați de grupul instrumental "Dor". De asemenea, seara va mai conține momente de muzică folk interpretată de Toni Pascu, Valentin Cioflică și Silvan Stâncel, precum și un mini concert de pian susținut de domnișoara Ioana Demian, profesoară de pian la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia. Intrarea la acest spectacol este liberă.
    Vă așteptăm cu drag! (Consilier media, Tudor MAN)
Delegație din Chișinău, în vizită la Blaj
     O delegație din Republica Moldova s-a aflat recent în vizită de studiu în Blaj, inclusă într-un proiect derulat de municipalitatea de la Chișinău, finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Iulian Trif, purtătorul de cuvânt al Primăriei Blaj, a declarat că moldovenii de peste Prut au ales municipiul de pe Târnave "pentru că este un model de bune practici în domeniul asistenței sociale, în general, și al protecției copilului, în special". La discuțiile purtate împreună cu conducerea primăriei au participat și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, pentru a putea fi puse bazele viitoarei colaborări între ONG-urile din România și Republica Moldova. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.