.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
În ședința de ieri
Guvernul a adoptat Pachetul de Legi pentru reglementarea juridică a proprietății
•Retrocedarea în natură devine regulă, despăgubirile se vor face dintr-un fond de investiții, iar pentru proprietarii în vâr­stă se introduce renta viageră
     Odată cu legile privind reforma justiției, Guvernul le-a definitivat și pe cele care modifică statutul re­tro­cedării proprietăților confiscate de comuniști. Pachetul de legi pentru care Executivul își va asuma răspunderea în Parlament este gata, dar data semnării în legislativ va fi stabilită de birourile permanente ale celor două Camere. Cert este că se aduc câteva schimbări majore în regimul proprietății: re­trocedarea în natură devine regulă, despăgubirile se vor face dintr-un fond de in­vestiții, iar în domeniul terenurilor agricole se reintroduce renta viageră. Guvernul a decis să plătească fiecărui proprietar - care are peste 62 de ani - câte 50 de euro pe an pentru fiecare hectar deținut, dacă acesta este dat în folosință sau arendă. Cei care-și vând pământurile vor primi până la sfârșitul vieții câte 100 de euro pe hectar în fiecare an. În felul acesta, Executivul speră să încurajeze concentrarea suprafețelor de pământ în așa fel încât România să treacă de la agricultura de subzistență la cea de mare producție. O altă prevedere a pachetului legislativ es­te aceea că persoanele care doresc să ceară retrocedarea în instanță pot depune oricând actele justificative. O altă noutate se referă la cooptarea evaluatorilor in­ter­naționali în cazurile mai complicate, cum ar fi dispariția în perioada comunistă sau după aceea a proprietății confiscate. Pentru cazurile în care casele sau te­renurile nu vor putea fi retrocedate în natură, Guvernul a înființat Fondul Pro­pri­etatea, a cărui valoare totală se ridică la miliarde de dolari și în care sunt incluse acțiunile pe care statul le deține la CEC, BCR, Romtelecom, Poșta Română, Lo­teria Română, Transelectrica și alte zeci de societăți. (I.P.)
Ziua Mondială a Mediului
     În fiecare an pe data de 5 iunie este sărbătorită Ziua Mondială a Mediului (Ecologiei). Instituită în 1972 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, pen­tru celebrarea Conferinței "Ecologia Umană", desfășurată la Stockholm, este un prilej deosebit de a reaminti anual omenirii cât de grave pot deveni lucrurile dacă nu se manifestă grijă pentru patrimoniul natural.
    Anul acesta ziua mondială a mediului are ca temă "GREEN CITIES - ORAȘE VERZI" sub sloganul "Un plan pentru planetă" și este o cale de promovare a dez­voltării durabile a vieții umane în centrele urbane, în scopul asigurării unui viitor prosper și sigur din punct de vedere ecologic.
    Agenția de Protecție a Mediului Alba și Garda de Mediu Alba în colaborare cu Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan și Școala Generală Vasile Goldiș din Alba Iulia desfășoară, în perioada 3-5 iunie, mai multe acțiuni dedicate acestui e­veniment, astfel:
    *Vineri, 3 iunie - seminar, cu tema Orașe Verzi, la sediul Agenției de Pro­tecție a Mediului Alba, ora 10.00, participă elevi de la cele două școli.
    - vizitarea Agenției de Protecție a Mediului Alba.
    *Duminică, 5 iunie - ora 11.00, la sediul Agenției de Protecție a Mediului Alba
    - expoziție de fotografie pe teme ecologice
    - expoziție de pictură cu tema orașe verzi
    *Luni, 6 iunie - seminar de referate și comunicări științifice privind calitatea mediului înconjurător în județul Alba, ora 14.00, la Colegiul Național "HCC" Alba Iulia.
    Oricine poate contribui la celebrarea acestei sărbători prin participare și sus­ținere. Te invităm să iei parte la aceste manifestări.
Director executiv, ing. Vasile TODEA

La Alba Iulia și Blaj
Agenții bancare noi ale BRD - Groupe Société Générale
     Ieri, în municipiul Alba Iulia, pe B-dul Transilvaniei nr. 16 (colț cu Victoriei), s-a deschis o nouă Agenție bancară aparținând Băncii Române de Dezvoltare - Groupe Societe Generale. Noua agenție bancară se adresează mai ales per­soanelor fizice și asigură toate serviciile și produsele bancare (plăți, credite, car­duri etc.). programul de funcționare este în regim prelungit, în fiecare zi până la orele 18.00, iar sâmbăta până la orele 13.00.
    Tot ieri, în municipiul Blaj, pe strada Republicii nr. 5, s-a deschis o agenție bancară aparținând aceleiași renumite bănci. La inaugurarea celor două agenții au fost prezenți prefectul Cosmin Covaciu, directorul Sucursalei Alba a băncii, Cris­tian Ilisiu, oameni de afaceri, notabilități ale celor două municipii. (A.C.)
5 tineri din Cugir au prădat biserica din Romoșel
     În perioada 10-26 mai, 5 tineri, respectiv Paul V.(16 ani), Cristian Sabău (19 ani), Ioan Matula (24 de ani), Ioan Tănase (24 de ani) și Gabriel Bodor (22 de ani), toți din Cugir, au dat 5 spargeri la 5 magazine de pe raza orașului, de unde au sustras bunuri alimentare, țigări și bani. Prejudiciul a fost recuperat în pro­porție de 65 la sută. Prin extinderea cercetărilor, polițiștii au constatat cu stu­poare că Paul V, Cristian Sabău și Ioan Matula au prădat și o biserică. Cei trei s-au deplasat în comuna Romos, județul Hunedoara, nu pentru altceva decât pentru a da un tun și aici. Aceștia au intrat prin efracție în biserica ortodoxă din satul Romoșel, de unde au sustras odoarele bisericești, respectiv o evanghelie cu co­perți aurii, 2 potire, o cădelniță, un disc cu picior și 4 coroane pentru cununii. Du­pă săvârșirea netrebnicei fapte s-au întors în orașul Cugir și au îngropat lucrurile furate lângă un pârâu de pe dealul Gărgăleu, unde de altfel au și fost găsite de po­lițiști. Odoarele bisericești au fost recuperate și restituite bisericii din Romoșel. Toți cei cinci sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
În comuna Unirea
Kardoș contra Cardoș
     În seara zilei de 1 iunie, la ora 21.30, pe strada Mureșului din comuna Unirea a izbucnit un scandal între numiții Ambrosie Cardoș (31 de ani), Iuliu Coca (30 de ani) și Robert Kardoș (26 de ani), toți din Unirea. Cei trei, probabil după ce au con­sumat ceva alcool, au început să se bată în stradă, scandalul fiind întrerupt de către Sorin Kardoș, fratele lui Robert Kardoș și prin intervenția polițiștilor. Ti­nerii și-au continuat drumul în mod civilizat până când au ajuns pe strada Lău­tarilor, unde în jurul orei 0.30 scandalul a reizbucnit. Robert Kardoș a pus mâna pe o sapă în formă de U (20 cm) și l-a lovit în spate pe Ambrosie Cardoș. Pentru liniștirea spiritelor încinse la fața locului s-au deplasat atât polițiștii din Unirea cât și cei din Ocna Mureș. Ambrosie Cardoș și Robert Kardoș au fost transportați la Spitalul Orășenesc Ocna Mureș. Primul dintre cei doi a fost diagnosticat cu tra­umatism toracic, plagă tăiată a hemitoracelui stâng, iar Robert Kardoș cu plăgi la nivelul feței. (L.I.)
Hoț la 16 ani
     Un minor în vârstă de 16 ani, respectiv Constantin B., din Baia de Arieș, elev, a fost identificat ca fiind autorul unui furt comis în seara de 31 mai. Băiatul a pătruns în curtea lui Alexandru Marta din Baia de Arieș și din magazia de lemne a sustras un flex, o bormașină și prelungitoare electrice. Bunurile în valoare de 3 milioane de lei au fost recuperate, iar Constantin B. este cercetat pentru comi­terea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Rromii din Cugir îl susțin pe Gruia Bumbu
     Odată cu schimbarea conducerii Prefecturii Alba, în urmă cu 5 luni, a fost înlocuit din funcție și consilierul pe problemele rromilor. De când a fost numit pe acest post, Gruia Bumbu este contestat de fostul consilier Petru Ilie și sus­ținătorii săi din Partida Rromilor. Însă rromii din Cugir, prin vocea președintelui grupului de inițiativă din Cugir, Cosmin Pienar, nu sunt de acord cu inițiativa d-lui Ilie Petru de a-l înlocui pe actualul consilier, argumentele sale fiind strict legate de competența acestuia: "dl. Bumbu ne-a ajutat pe noi, rromii din Cugir, să întoc­mim documentația pentru cele 3 proiecte Phare pe care le-am obținut. În cazul în care dl. prefect îl va înlocui pe Gruia Bumbu aproximativ 350 de rromi din Cugir vor organiza chiar acțiuni de protest. Avem și susținerea rromilor din Jidvei, Blaj, Aiud". (I.P.)
Nu doar Pavel Stratan s-a născut de ziua lui...
     Două fetițe și doi băieței au venit pe lume pe data de 1 iunie, chiar de Ziua In­ternațională a Copilului, la secția maternitate a Spitalului Județean de Urgență, au declarat surse medicale. Albaiulianca Alexandrina Petric, de 26 de ani, a născut în jurul orei 9.45 un băiețel de 3,350 kg. La ora 10.05 a văzut lumina zilei o fetiță de 3,300 kg a cărei mămică este Ana Maria Oancăș, de 22 de ani, din Aiud. Io­nela David, de 23 de ani, din Ighiel, a dat viață unei fetițe de 2,900 kg, iar Da­miana Balea, de 30 de ani, din Bistra a devenit mama unui voinicel de 3,100 kg. Deși notele primite de copii la naștere au fost de 8.00 și 9.00, toți cei 4 bebeluși sunt sănătoși și se simt bine alături de mamele lor. Felicitări proaspetelor mă­mici și să aibă o viață fericită! (R.G.)
Romtelecom scapă de Cosmorom
     Firma grecească CosmOte (Cosmote Mobile Communications S.A.) a hotărât să cumpere 70% din acțiunile operatorului de telefonie mobilă Cosmorom, restul rămânând la Romtelecom. Firma elenă va investi în Cosmorom 120 de milioane de euro și-și asumă răspunderea pentru relansarea și conducerea Cosmorom, după cum a făcut cunoscut Zsolt Nagy, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei In­formațiilor. Totodată s-a rezolvat și problema datoriilor de 200 de mil. de euro pe care le avea Cosmorom. La sfârșitul anului trecut, 87500 de utilizatori foloseau ser­viciile Cosmorom. Ministrul a mai subliniat că acum statul va putea lista la bur­să acțiunile pe care le mai are la Romtelecom deoarece aceasta a scăpat de un subsidiar cu datorii. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.