.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Zodia fărădelegii
     Lucian Blaga e mut ca o lebădă dar de acolo, de sus, de unde spiritul său ne-ar putea vedea, arătăm desigur jalnic prin prisma felului în care am ajuns să ne raportăm la marile noastre valori, ignorându-le sau chiar batjocorindu-le memoria. Iar asta până și în cazurile în care operele sau capodoperele lor au reușit să supraviețuiască marii razii comuniste. Ne lamentăm că Europa nu mai vrea să ne primească în eleganta ei casă, dar ce Dumnezeu să căutăm noi acolo când pare că nu mai suntem în stare să respectăm (mai) nimic din ceea ce stă la baza respectivului edificiu, începând cu legea pur și simplu. Toată tevatura creată în jurul sălii de sport de la Lancrăm ar fi putut fi evitată dacă s-ar fi respectat legea. Atât și nimic mai mult. Este ceea ce susține și scriitorul Ioan Buduca într-un convingător articol din "Ziua", în care arată că așezământul din Lancrăm al lui Lucian Blaga (mormântul plus monumentul funerar) este înscris în registrul național al valorilor de patrimoniu, fiind protejat de Legea 422 din 2001. Această lege prevede că monumentele funerare au dreptul la o zonă de protecție de 100 de metri. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că amplasarea la Lancrăm a mormântului lui Lucian Blaga a fost expresia voinței testamentare a poetului. Încălcarea ei a fost sesizată în iulie 2004 de scriitoarea Marta Petreu și semnalată ca o profanare într-un dosar cu 150 de materiale de presă. Mai mult decât atât, s-au redactat memorii și scrisori deschise pe care Marta Petreu și un grup de 350 de semnatari din elita intelectualității românești le-au adresat unui număr de 10 instituții ale statului, în frunte cu președinția României. Nimeni nu i-a luat însă în seamă, ba colac peste pupăză, în 19 aprilie 2005, Mona Muscă, ministrul Culturii și Cultelor, a precizat că sala ar fi fost construită legal.
    În perioada imediat următoare, însă, d-na ministru a revenit asupra verdictului anterior, după ce a constatat că sala de sport nu avea aprobările necesare, lipsindu-i avizul indispensabil al Comisiei Regionale a Monumentelor istorice. În consecință, ea s-a adresat printr-o scrisoare primarului Sebeșului, Alexandru Dăncilă, cerându-i imperativ demontarea sălii și instalarea ei pe un alt am­pla­sament. Într-o țară normală, acest lucru ar fi fost suficient pentru oprirea lu­cră­rilor și intrarea în legalitate ca și pentru penalizarea celor vinovați de această situație. Cine sunt ei? În primul rând actualul deputat PSD Mugurel Sârbu care, pe vremea când era primar al Sebeșului, a autorizat construcția sălii de sport, dând undă verde pornirii șantierului în cadrul marii întreceri inițiate de șeful său, Adrian Năstase. Despre acest lucru, însă, aproape că nu se mai vorbește, car­toful fierbinte circulând cu viteză între Primăria Sebeșului și Compania Națională de Investiții (CNI) care administrează lucrarea în acest moment. D-l Dăncilă se plânge într-una că demolarea sălii ar însemna bani pierduți și pentru primărie și pentru CNI. Împreună cu Marta Petreu ne întrebăm și noi de ce să fie plătită din bani publici o culpă clară a unor administratori de bani publici. "De ce nu sunt puși ei să plătescă ilegalitățile pe care le-au făcut?"
    Întrucât e foarte puțin probabil ca instituțiile vizate să se autosesizeze, scrii­torul Ioan Buduca a lansat propunerea ca toți cei 350 de protestatari față de pro­fanarea voinței testamentare a lui Lucian Blaga să se constituie în parte civilă și să facă plângere la Parchet, cerând penalizarea vinovaților cu suma care re­prezintă costul demontării halei. În presa de ieri, minis­trul Mona Muscă a lansat un comunicat dur calificând refuzul autorităților din Sebeș de a muta sala de sport de lângă mormântul lui Lucian Blaga drept "un abuz incalificabil". Pe de altă parte, d-na ministru le-a expediat scrisori președintelui României, mi­nis­trului Transporturilor, Gheorghe Dobre, și prefectului de Alba, Cosmin Covaciu, "prin care i-am informat în legătură cu situația de la Lancrăm și i-am somat să pună capăt fărădelegii". Ce să facă Traian Băsescu nu se spune în comunicat. Noi propunem ca președintele să înființeze o celulă de criză pentru apărarea memoriei lui Lucian Blaga și a altor giganți ai culturii române. Iar dacă nici așa problema nu va putea fi rezolvată, să le mutăm mormintele într-o țară mai res­pectuoasă cu valorile ei. Una precum Franța, Italia, Polonia sau Ungaria.
Maria Lucia MUNTEANU