.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Moțiunea de cenzură
     Deși inițial Partidul Social Democrat nu era foarte hotărât privind introducerea unei moțiuni de cenzură față de pachetul legislativ asupra căruia guvernul și-a asumat răspunderea, lucrurile s-au schimbat. Președintele PSD Mircea Geoană a anunțat că partidul pe care-l conduce va depune moțiunea de cenzură pentru a protesta împotriva atitudinii guvernului care ignoră Constituția și rolul de for legislativ al Parlamentului, dar și pentru că PSD este nemulțumit că din cele 68 de amendamente pe care le-a depus privind legile proprietății și reforma în justiție, guvernul nu a luat în considerare decât 6. Iar asta arată, în opinia lui Geoană, în cel mai limpede mod cu putință, că guvernul nu este interesat de rezolvarea acestei probleme (așa cum proclamă cu fiecare ocazie), ci de "pro­movarea agendei de dreapta" a actualei puteri. Mai mult, guvernanții ne induc în eroare atunci când spun că modificările propuse acum sunt cerute de Uniunea Europeană. O afirmație logic corectă pentru că, dacă oficialii europeni ar fi fost nemulțumiți de legislația românească în cele două domenii enunțate, nu ar fi acceptat încheierea negocierii acestor capitole. Există nemulțumiri, e adevărat, dar ele privesc ritmul de punere în aplicare a celor negociate. Dar ne-am obișnuit în ultimii ani să-i auzim pe guvernanți, indiferent de orientare, cum își justifică acțiunile prin constrângerile și voința Uniunii Europene. Aproape că ne vine să credem că Uniunea Europeană este vinovată pentru toate relele. Dar situația se schimbă când se întâmplă ceva bun. Atunci guvernul, în temeinica lui destoinicie, merită toate laudele! Or, lucrurile nu stau chiar așa!
    Argumentând decizia de depunere a moțiunii de cenzură, PSD acuză în continuare guvernul că va produce o nouă bulversare în problemele privind pro­prietatea, aducând o avalanșă de procese. Iar reforma în justiție propusă acum de guvern nu înseamnă, spune tot Geoană, decât o încercare de aservire a jus­tiției în condițiile în care atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii sunt li­mitate (se știe ce război poartă încă de la instalare ministrul Macovei cu acest organism ales al magistraților), iar atribuțiile acestuia sunt preluate de pre­șe­dinte. De aceea PSD face apel către toți parlamentarii care doresc menținerea echilibrului social, economic să voteze moțiunea, chiar dacă până acum PSD nu a negociat cu nici un partid susținerea ei.
    Termenul limită de depunere a moțiunii de cenzură expiră astăzi. Ea va fi citită pe 20 iunie și dezbătută de plenul celor două Camere ale Parlamentului la 22 iunie. Dacă moțiunea este adoptată, ea înseamnă retragerea încrederii acor­date guvernului. PSD mizează deocamdată pe votul a 156 de parlamentari, dar pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 230 de voturi. Asta îl îndrep­tățește pe premierul Călin Popescu Tăriceanu să afirme că "moțiunea nu va trece". El a calificat gestul PSD drept unul politicianist, acuzând firesc prin­cipalul partid de opoziție de obstrucționarea reformei reale și profunde a socie­tății românești.
    Vedem și de o parte și de alta argumente și contraargumente, acuze și dez­vinovățiri, pentru că miza este una foarte importantă. Din păcate, principala con­statare este că în România este încă imposibil ca o lege să reziste mai mult de doi-trei ani (în cel mai bun caz!) nemodificată. Această indecizie legislativă este unul dintre obstacolele dezvoltării, fapt ce a fost nu o dată acuzat atât de so­ci­etatea românească, cât și de străini.
Anca DINICĂ