.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 17.6.2005 ::. 
Un nou episod în scandalul Sălii de sport de la Lancrăm
Mona Muscă a dat în judecată Primăria Sebeș
     Potrivit unei știri apărute ieri pe Mediafax, Ministerul Culturii și Cultelor a anunțat miercuri, la o dezbatere a Grupului pentru Dialog Social, că a dat în judecată Primăria Sebeș în cazul sălii de sport ce se ridică în imediata apropiere a cimitirului din Lancrăm, unde este mormântul poetului și filosofului Lucian Blaga. Acțiunea Monei Muscă este menită a face ca lucrările de construcție să fie suspendate până când instanța se pronunță, numai că sala este doar la un pas de a fi finalizată în urma lucrărilor care s-au reluat de curând. Prezent la dez­bateri, Laszlo Borbely, a precizat: "Nici eu, nici Mona Muscă nu putem de­mo­la sala. Doar justiția și primăria pot face asta". Dificultatea autorităților cen­trale de a interveni decisiv împotriva construcției ține de "un întreg lanț de slă­biciuni", după cum a spus miercuri Laszlo Borbely. Astfel, arhitectul șef al mu­nicipiului Sebeș (în componența căruia intră și satul Lancrăm) a folosit pentru eliberarea certificatului de urbanism în 2003 o Listă a Monumentelor Istorice trimisă de Prefectură pe care mormântul lui Blaga nu figura. Prin urmare, Co­misiei Regionale a Monumentelor Istorice, care ar fi putut spune că nu este res­pectată zona de protecție de minimum 100 de metri, nu i s-a cerut avizul. În consecință, nici Ministerul Culturii nu a fost consultat, iar primarul a eliberat autorizația de construcție pe baza căreia au început lucrările. Potrivit lui Virgil Nițulescu, secretar de stat pe probleme de patrimoniu, "originea răului în acest caz este incompetența arhitectului șef", care a utilizat acea listă, în condițiile în care în 2001 a fost aprobată Legea 422 privind protejarea monumentelor istorice, ce prevede clar că, până la publicarea noii Liste a Monumentelor Istorice în Mo­nitorul Oficial (lucru întâmplat în 2004), rămâne în vigoare cea din 1992. Pe a­ceasta mormântul lui Blaga era clasat ca monument istoric categoria B - de im­portanță locală. "Era de datoria arhitectului șef să verifice dacă amplasamentul sălii este în zona de protecție a monumentului", consideră Nițulescu. Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice în perioada 1996-2000, crede, la rândul său, că vinovați sunt Compania Națională de Investiții și primarul Sebeșului din 2003, Mugurel Sârbu (devenit ulterior prefect de Alba, iar actualmente deputat PSD). Primul pentru că, "în calitate de investitor care folosește bani publici, tre­buie să asigure amplasarea corectă" a construcției. Cel de-al doilea pentru că a dat autorizația de construcție. (I.P.)
"Procesul poate dura ani de zile, timp în care orice lucrare va fi sistată", a comentat primarul Alexandru Dăncilă
     Actuala etapă a conflictului iscat pe tema sălii de sport a fost anticipată și de către primarul Sebeșului, Alexandru Dăncilă, care a refuzat inițial să facă vreun comentariu pe motiv că nu a primit încă o înștiințare oficială cu privire la procesul intentat de Ministerul Culturii. La insistențele noastre însă a precizat apoi că procesul ar putea dura ani de zile, timp în care orice acțiune cu privire la sala de sport se sistează, până la pronunțarea unei sentințe definitive. "Ne ju­decăm un an, doi, trei, cât este nevoie. Poate între timp se schimbă guver­narea și o să vedem ce o să se mai întâmple", a comentat, oarecum ironic, edilul-șef al Sebeșului.(R.J.)
Ultima oră
     Potrivit prefectului de Alba, Cosmin Covaciu, se pare că la nivel guver­namental s-a ajuns la o soluție de compromis în ceea ce privește sala de sport și anume: aceasta va fi demolată până la nivelul gardului care înconjoară ci­mitirul și biserica, iar ceea ce rămâne în urma demolării va fi folosit pentru amenajarea de spații de învățământ pentru elevi, asta însemnând că pe acea locație nu va mai fi o sală de sport. Ce rezultă în urma demolării (materiale de construcție) va fi transferat într-o altă locație, probabil tot în Lancrăm, unde va fi construită o nouă sală de sport. (I.P.)
Pesta porcină lovește și la Alba Iulia
     Și municipiul Alba Iulia a intrat de ieri în carantină de gradul II, după ce Laboratorul Sanitar Veterinar al DSV SA Alba a confirmat existența pestei porcine la doi porci dintr-o gospodărie aflată în cartierul Cetate, a declarat di­rectorul DSVSA Alba, dr. Vasile Bereș. Medicii veterinari au declanșat o an­chetă epizootologică și au luat măsurile de prevenire care se impun în astfel de situații. De asemenea, târgurile de animale de la Alba Iulia și Drâmbar, comuna Ciugud, au fost închise pe o perioadă de 60 de zile, dacă între timp nu vor fi sem­nalate alte cazuri de îmbolnăvire.(R.G.)
Liber la autocare și camioane spre Râmeț
     Consiliul Județean Alba și societatea SC DPL SA au continuat lucrările la drumul județean Teiuș-Stremț-Valea Mănăstirii, astfel ca acesta să poată fi folosit și de traficul greu. Deși drumul a fost deschis traficului luni, 13 iunie, la ora 15.30, el nu era practicabil decât pentru autoturisme și mașini de tonaj redus. Însă de ieri după-amiază, începând cu ora 17.00, se poate circula, cu res­tricții de viteză, dar în condiții de siguranță și cu autocarele sau camioanele. (I.P.)
Ultima zi de școală
     Astăzi este ultima zi de cursuri din anul școlar 2004/2005, sâmbătă fiind prima zi a vacanței de vară pentru cei peste 50.000 de elevi din învățământul preuniversitar județean. Pentru elevii claselor a VIII-a și cei din ultimul an de liceu este vorba doar de o vacanță de studii, cel puțin până la susținerea testelor naționale, respectiv a bacalaureatului. Elevii vor avea vacanță aproximativ 3 luni de zile, noul an școlar urmând să înceapă cel mai probabil în data de 12 septembrie. În schimb, foarte mulți dintre dascăli nu vor avea concediu de o­dihnă, fie pentru că sunt implicați în desfășurarea testelor naționale și a celor două sesiuni de bacalaureat, fie pentru că ei înșiși vor susține concursul de titularizare în învățământ.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.