.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
În curând începe secerișul
Care va fi noul preț al grâului?
     Fără îndoială că anul 2005 pentru agricultură este un an deosebit de ca­pricios. Și din punct de vedere al condițiilor meteorologice, dar și al situațiilor pa­radoxale care au apărut în agricultură. Așa se face că, deși mai sunt doar câteva zile până la noua recoltă de grâu, România mai are pe stoc circa 2 milioane tone din producția anului 2004, lucru nemaîntâlnit până în prezent. Mulți producători și comercianți agricoli nu au unde să-și depoziteze noua recoltă. Urmare acestor chestiuni grave, la Ministerul Agriculturii, în prezența reprezentanților ministerului și a principalilor reprezentanți ai producătorilor și fermierilor s-a luat în discuție evaluarea estimativă a producției de grâu pe anul în curs, care se ridică la a­pro­ximativ 6,5 milioane tone, precum și stabilirea unui preț minim garantat (referință).
    Ca membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice din Camera Deputaților, dar și ca vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România, am susținut fără echivoc stabilirea unui preț de referință la grâu care să acopere cheltuielile de anul acesta.
    Având în vedere cheltuielile estimate /ha de grâu de 15 milioane de lei, cu o producție medie de 3,5 t/ha, reiese un preț mediu de referință de 4.500 lei/kg grâu, respectiv 120 euro/tonă.
    La bursa din Paris, tona de grâu este actualmente cotată la 130 euro. Noi trebuie să fim foarte atenți, pentru că pe plan mondial producția medie de grâu va fi mai mică cu 23 milioane tone față de anul trecut, de la 615 milioane tone la 588 milioane. Acest lucru ne dă speranțe că în anul acesta vom putea mări expor­turile de grâu, printr-o negociere corectă a importurilor, care în 2004 au fost foarte mari, ceea ce a creat această situație paradoxală de a rămâne pe stoc cu 2 mi­lioane tone de grâu.
    Colac peste pupăză, în bugetul Ministerului Agriculturii subvenția pentru grâu este de doar 430 de miliarde de lei, sumă insuficientă pentru consumul de grâu al populației care este de 2,5 milioane tone. În momentul de față sunt prevăzute sub­venții pentru 720 mii tone grâu, iar asociațiile patronale, la această întâlnire, au solicitat ministrului Gheorghe Flutur majorarea sumei pentru subvenția de grâu de la 430 miliarde de lei la 900 miliarde, astfel încât să se subvenționeze 1,8 milioane tone de grâu, respectiv 500 lei/kg.
    Noi credem că dialogul între Ministerul Agriculturii și asociațiile patronale de profil reprezintă un pas înainte și dovedește că ministerul ține cont de propunerile și sugestiile noastre, nu numai în promovarea unor politici agrare de lungă durată, dar și în întocmirea proiectelor de legi. Toate aceste proiecte de legi sunt dis­cutate și dezbătute cu reprezentanții asociațiilor patronale din domeniul agri­cul­turii.
    Aceasta reprezintă o dovadă certă că democrația funcționează, iar asociațiile patronale și reprezentanții producătorilor agricoli au un rol important în ceea ce privește îmbunătățirea activității în acest sector sensibil al agriculturii.
Deputat Nicolae POPA, Partidul Conservator Alba

Amendat de Poliție
Și-a bătut un cui în cap și a așteptat... televiziunea
     Miercuri, 15 iunie a.c., polițiștii din Ocna Mureș au fost sesizați de d-na dr. Maria Măhălean care era de gardă la secția "Urgențe" a Spitalului din Ocna Mu­reș că, în jurul orei 19.20, s-a prezentat un cetățean cu un cui înfipt în frunte. Deplasându-se la spital, lucrătorii Poliției din Ocna Mureș l-au identificat pe Sorin Kardoș (34 de ani), din Unirea, care le-a declarat că și-a bătut cuiul în cap în semn de pro­test după ce, susține el, a fost amendat pe nedrept și că nu se lasă operat până nu vine televiziunea. Polițiștii și-au dat repede seama că au de-a face cu "client" obișnuit de-al lor care, nu cu mult timp în urmă, împreună cu fratele său, a declanșat un scandal de proporții în comuna natală. În cele din urmă pro­testatarul-inorog a fost transportat la Spitalul Municipal din Aiud, unde doctorii i-au extras corpul străin, un cui de circa 10 cm, ruginit. S-a dovedit însă că rana era una superficială iar cuiul a străpuns doar pielea fără a ajunge la os, fiind evi­dent că a vrut mai mult să facă senzație decât să-și facă rău. (I.P.)
Efectele inundațiilor persistă pe Valea Gălzii
     Dacă semnalul de alarmă tras zilele trecute de cotidianul nostru în privința celor 7 familii blocate în Poiana Gălzii, după inundațiile din 8/9 iunie, a avut un deznodământ fericit, cei responsabili deplasându-se deja la fața locului pentru a lua măsurile cuvenite, revenim acum cu un nou caz petrecut în aceeași zonă afectată de revărsările apelor. Astfel, în trei sate, Tecșești, Reicani și Fața Pietrii există aproximativ 40 de locuințe afectate în urma ieșirii din matcă a unui pârâu. În acest moment, localnicii sunt obligați să se deplaseze kilometri întregi pe jos pentru a-și procura alimentele și cele necesare traiului, transportul fiind posibil numai cu ajutorul spatelui și al brațelor. (H.D.M.)
"Roșia Montană poate deveni cel mai prosper oraș mic din țară"
•Gesturi care readuc treptat la viață comunitatea *La ina­ugurarea centrului de recreere au fost prezenți de la oameni simpli, primar până la vicepreședintele Companiei Gabriel Re­sources
     Roșia MontanăIeri, la Roșia Montană, a avut loc inaugurarea unei zone de recreere pentru cei mici și mari deopotrivă, situată pe locul fos­tei grădini de vară din centrul comunei. Acțiunea, prima a "Parteneriatului de Mediu Roșia Montană", este fructul colaborării din­tre Primăria Roșia Montană, Roșia Montană Gold Corporation, Școala generală cu clasele I-VIII din comună și alți parteneri. Importanța amenajării acestui spațiu de recreere nu con­stă numai în faptul că locuitorii Roșiei au, după mult timp, unde să se adune, cu mic cu mare, așa cum o făceau odată, ci mai ales că pentru amenajarea acestei zone de recreere au fost îndepărtate și degajate gunoaiele care se adunaseră acolo de-a lungul vremii, fiind ilustrată astfel deviza sub care s-a desfășurat evenimentul: "o comunitate mai curată, mai frumoasă și mai bine întreținută". Cât despre părerea oamenilor simpli, locuitori ai zonei, grăitoare sunt cuvintele lui Beniamin Golgoț, miner pensionar: "Înainte, aici era o grădină frumoasă de vară însă în timp s-a degradat și a devenit o adevărată ladă de gunoi. De acum încolo sper să reluăm obiceiul de a ne strânge aici la fel ca pe vremuri și noi, oamenii de rând. Salutăm inițiativa Primăriei și a celor de la Roșia Montană Gold Corporation".
    Prezent la eveniment, primarul Virgil Narița, implicat activ în amenajarea spa­țiului, și-a declarat intenția ca acțiuni de acest tip să continue și în celelalte zone care necesită să fie igienizate și curățate, "în așa fel încât să avem o comună curată".
    De asemenea, managerul de Mediu al RMGC care a coordonat proiectul, John Aston, a ținut să-și arate speranța că readucerea la viață a acestui loc care face parte din tezaurul Roșiei Montane este doar începutul readucerii la viață a acestei frumoase văi și a întregii regiuni. "Am speranța că pe viitor vom putea să ne a­dunăm eforturile pentru a reînvia o Roșie Montană în care oamenii să poată pe­trece împreună, să fie prezenți activ în luarea deciziilor care privesc viitorul co­munității lor și să putem crea o echipă împreună cu autoritățile locale, societatea civilă și oamenii de afaceri pentru a face din acest loc unul benefic pentru a trăi și lucra", a continuat reprezentantul RMGC.
    Prezent cu ocazia inaugurării la Roșia Montană, dl. Richard Young, vice­pre­ședinte și șef financiar la Gabriel Resources (n.r. - "compania mamă" a Roșia Montană Gold Corporation, firma care dorește să implementeze proiectul minier privat din Munții Apuseni) a dat câteva coordonate privitoare la investiția minieră din zonă: "Alan Hill (n.r. - președinte al lui "Gabriel" și al Consiliului de Ad­mi­nistrație) și cu mine venim de la Barricck's, o firmă americană aflată în primele trei din lume în domeniul producției de aur. Dl. Hill și-a adus contribuția la con­strucția unor mine la nivel mondial (ex. Alto Chicama, Pascua, Veladero și Co­wal). Scopul nostru este de a construi o mină de clasă mondială și la Roșia Montană, pentru că zăcământul de aici e un zăcământ de clasă mondială. Ve­nirea noastră la Roșia Montană, o zonă săracă a României, va produce cu si­guranță efecte pozitive cum ar fi: locuri de muncă, bunăstare, standarde de viață mai ridicate, îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației. Se poate face cu certitudine o paralelă între orășelul aflat în imediata apropiere a celei mai mari mine de aur din SUA, construită de dl. Hill, și Roșia Montană. Vreau să vă spun că acest orășel de care vă vorbeam a ajuns ca, de la venirea minei, să câștige faima de "cel mai bun oraș mic" din SUA, a cărui populație beneficiază de o bună educație, o bună îngrijire medicală, infrastructură și salarii satisfăcătoare. Asta dorim și pentru Roșia Montană". (I.P.)
Mulțumiri belgiene
     Consulul Belgiei la București, dl. Johan Casaer, și-a exprimat gratitudinea față de activitatea desfășurată de Consiliul Județean Alba pentru remedierea acestei situații, trimițând o scrisoare de mulțumire adresată președintelui Ion Dumitrel și directorului Direcției Tehnice, Dan Popescu: "Am onoarea de a vă transmite mul­țumirile noastre cu privire la sprijinul acordat de către instituția dvs., la activitatea dvs. susținută și la promptitudinea cu care ne-ați furnizat constant informații cu privire la starea celor 10 cetățeni belgieni izolați la Mănăstirea Râmeț". În paralel cu activitatea de reparare a drumului, CJ Alba a ținut în permanență legătura cu Ambasada Belgiei pentru a oferi oficialilor străini date pertinente despre cetățenii belgieni aflați în zonă. (I.P.)
Un hoț econom
     Miercuri, în jurul orei 10.00, Poliția din Abrud a fost sesizată de către Daniela Marciuc asupra faptului că autori necunoscuți i-au sustras din locuință, în in­tervalul 30 mai - 13 iunie, suma de 13 milioane de lei. Organele de poliție l-au identificat pe minorul Ioan Marin C. (17 ani) tot din Abrud care, profitând de ab­sența întregii familii Marciuc de acasă, a pătruns, în 1 iunie a.c., printr-un geam în locuință de unde a furat suma amintită. Au fost recuperate 8,6 milioane de lei și restituite păgubitei. Autorul faptei este cercetat în stare de libertate pentru furt calificat și se încearcă stabilirea întregului său trecut infracțional. (I.P.)
A început să muncească de tânără
     Biroul de presă al IPJ Alba a precizat că Biroul investigații criminale a început urmărirea penală împotriva Loredanei Molnar (18 ani) din Aiud. S-a constatat că tânăra, în perioada martie 2004 - mai 2005, adică încă de pe vremea când era minoră, și mai mult de nevoie decât de voie, s-a apucat să practice cea mai ve­che meserie din lume. Cel mai probabil, dacă va fi găsită vinovată, ea se va alege cu dosar penal pentru practicarea prostituției. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.