.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Duminica Rusaliilor
     După ce o tornadă de lumină orbitoare îl preface dintr-un vas de necinste într-un nestăvilit apărător a valorilor divine, Sf. Ap. Pavel, întărit de duhul lui Dum­nezeu și angajat la o misiune pe viață și pe moarte, care nu se va sfârși decât în ziua martiriului său, rostește cuvinte nemuritoare ce vor rămâne ca niște tes­tamente pe filele Scripturii: "Cine ne va despărți pe noi de iubirea lui Hristos? Ne­cazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foamea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia"? (Romani VIII,35) La fiecare interogație va răspunde prin scurta formulă imperativă: "Să nu fie". Convertirea specială de pe drumul Da­mascului, dublată de focul Duhului Sfânt, pogorât sub chipul limbilor de foc în ziua de Rusalii, au dat forma definitivă a crezului paulin dăltuit cu pana sa mă­iastră, în Epistola către Romani, prin niște cuvinte ce au rezonanța unor lovituri de tunet pentru toată creștinătatea: "Sunt încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpâniile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălțimea, nici adâncul și nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru" (Romani VIII,38-39).
    La Rusalii se deschid jgheaburile cerului, puzderie de lumini se năpustesc pes­te fața lumii ca o străfulgerare nestăvilită, ivită pe neașteptate din universul necuprins sub chipul limbilor de foc. Râuri de apă vie curg cu viteza luminii spre marea de păcate, prefăcând-o în scrum, iar din cenușa trecutului, mistuit de focul Duhului Sfânt, apare pajiștea înverzită a noului paradis. Pogorârea Duhului Sfânt este energia divină care ne luminează, ne zidește și ne întărește, este proba evidentă a saltului valoric spiritual întipărit cu litere de neșters pe pereții firii umane. Prin toți porii bolții albastre se prefirau razele harului divin, care se răs­pândeau până la marginile pământului, inundând universul necuprins de bucuria sfințeniei ce izvora din natura Duhului Sfânt. Ca o ploaie de stele, pe sub cupola cerului, în vraja unei nopți de vară, limbile de foc își căutau adresanții, pentru a le așeza pe frunte nu steaua lui David, sau steaua lui Israel, ci Focul Dumnezeirii, cum au denumit Părinții harul Duhului Sfânt. La Rusalii, s-a ținut pentru întâia dată ziua internațională a popoarelor creștine și necreștine, un internaționalism demografic, căruia la lumina unui foc de artificii i s-a predat un curs de limbi stră­ine. Sfinții Apostoli, întăriți și luminați de Duhul Sfânt, au început a vorbi în alte limbi. Și, cu toate că se găseau în Ierusalim, pe lângă locuitorii Iudeii, bărbați cu­cernici, din toate neamurile care sunt sub cer: "parți, mezi, elamiți, meso­po­tami­eni, iudei, capadocieni, locuitori din Pont, Frigia, Pamfilia, Egipt, Libia, Cirene, ro­mani, cretani, arabi, fiecare îi auzea pe ei vorbind în limba sa" (F.A. II,6).
    Sf. Antonie cel Mare spune că: "Tatăl e izvorul; Fiul este fluviul și Duhul Sfânt e cel pe care-l sorbim. Dar, sorbind pe Duhul, noi sorbim pe Hris­tos, și prin Hristos pe Tatăl". Decupând, de pe o filă de Dogmatică ortodoxă, clipa de con­fluență dintre slăbiciunea firii omului și tăria Celui Atotputernic, vom observa: "Când pașii creștinului se răresc, când picioarele îi tremură, îi șovăie și se o­presc, chipul lui Hristos cu Crucea Lui, în drum spre Golgota, îl întărește; când puterile îl părăsesc aude un glas: "Puterea Mea întru neputință se desăvârșește, harul Meu îți este de ajuns" (II Cor. XII,9). La Rusalii, Chipul lui Dumnezeu în om s-a curățit și luminat, precum chipurile de sfinți de pe zidurile bisericilor care se conturează cu încetul după ce stratul de funingine este înlăturat. Dar trebuie să se câștige și asemănarea cu Dumnezeu. Omul e abia la poalele Taborului; acum începe urcușul anevoios spre zările cerului, care nu se sfârșește niciodată.
Pr. Petru PINCA - Blaj

Câștigul mediu net în județ - peste 6 milioane de lei
     Conform datelor puse la dispoziție de către Direcția Regională de Statistică Alba, câștigul salarial mediu brut pe județ a fost în luna aprilie a.c. de 7.837.200 de lei, iar salariul mediu net a fost de 6.066.400 de lei. De remarcat că față de luna anterioară s-a înregistrat o creștere cu 7,7% (brut) și respectiv 6,9% (net). Rata medie lunară a inflației în primele 4 luni ale anului curent la nivelul județului Alba a fost de 0,9%, față de 0,7% în aceeași perioadă a anului 2004.(R.J.)
OPC Alba amendează
     În primele zece zile ale lunii iunie a.c., OPC Alba a efectuat 62 de acțiuni de control, în urma cărora a aplicat amenzi în valoare de aproximativ 50 milioane de lei, ceea ce conduce la o medie de 5 milioane lei/zi. De asemenea, mărfuri în valoare de 3,4 milioane de lei au fost retrase de pe piață, iar din partea con­su­matorilor au fost primite 12 sesizări și reclamații.(R.J.)
La Câmpeni
O emoționantă întâlnire
     Sâmbătă, 18 iunie a.c., la Colegiul "Avram Iancu" din Câmpeni, se vor reve­dea, după 40 de ani, absolvenții primei promoții (anul 1965) a fostului Liceu "A­vram Iancu", pe atunci director fiind dl. prof. Emil Jurca. Revedere plăcută! (I.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.