.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Parlamentarii Alianței nu dau șanse moțiunii de cenzură
     Încercarea de resuscitare a cadavrului mineriadei din 1990 a pus în umbră un eveniment politic mult mai important, mă refer la asumarea răspunderii guvernului asupra Proiectului de Lege privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente. "Acest pachet de legi creează posibilitatea alegerii între izolarea la periferie sau stagnarea determinată de ambiguitate și in­te­grarea europeană caracterizată de progres. Deși legile privind regimul pro­prietății și reforma justiției au apărut destul de târziu, după 15 ani de tergiversări și abuzuri, ele vor fi în măsură să îndrepte un șir nesfârșit de nedreptăți, în urma cărora au suferit milioane de români. (...) Foștii proprietari vor primi acum ceea ce merită de drept, fapt ce reprezintă un moment de răscruce în consfințirea drep­tului de proprietate. Totodată reformarea justiției va fi în măsură să contribuie la eradicarea flagelului corupției", spune deputatul PD de Alba Ștefan Bardan. Cum era și firesc Partidul Social Democrat nu este de aceeași părere și a depus o moțiune de cenzură ce va fi dezbătută în plenul Parlamentului la 22 iunie. Dar, în opinia deputatului de Alba, această moțiune are foarte puține șanse să treacă. "În primul rând nu toți membrii PSD au semnat moțiunea, printre numele celebre ale căror autografe lipsesc de pe act se află Adrian Năstase și Titus Corlățean. Poate că nici ei nu sunt de acord cu moțiunea!", a declarat mai în glumă, mai în se­rios deputatul. Iar aceste semnături lipsă, precum și alte semnale, îl îndrep­tățeac să creadă că moțiunea nu va fi votată nici măcar de toți parlamentarii prin­cipalului partid de Opoziție. Ea nu va fi votată nici de parlamentarii din grupurile minorităților naționale și nici de cei 16 parlamentari "evadați" din Partidul România Mare. Iar concluzia este simplă: moțiunea de cenzură va fi respinsă, iar guvernul va primi un nou vot de încredere.
Anca DINICĂ

Începe vacanța mare și ce dor mi-a fost de ea...
•Prima promoție mixtă a absolvit Colegiul Militar
     În anul împlinirii a trei decenii de existență la Alba Iulia, Colegiul Militar "Mihai Viteazul" a găzduit ieri o premieră emoționantă: ceremonialul militar organizat cu prilejul absolvirii cursurilor liceale de către prima promoție mixtă, a 54-a din istoria instituției. Pe lângă personalul liceului, la eveniment au luat parte însuși coman­dantul Corpului 4 Armată Teritorial "Mareșal Constantin Prezan" Cluj Napoca, g-ral. mr. Ioan Ciupei (aflat pentru prima dată la Colegiul Militar) și șeful Structurii Instrucție și Doctrină a Statului Major al Forțelor Terestre, g-ral. de bg. Mihăilă Bica. De asemenea, au luat parte reprezentanți ai autorităților județene și locale, șefi de instituții publice, comandanți de unități MApN, MAI și SRI din garnizoana Alba Iulia, părinți și rude ale elevilor, dar și 10 absolvenți ai promoțiilor 1939-1946. Comandantul unității, col. Voicu Cioara, i-a nominalizat pe absolvenții care vor sus­ține examenul de bacalaureat și a prezentat rezultatele foarte bune obținute de elevi în anul școlar abia încheiat, ceea ce a adus colegiului numeroase premii la concursurile și olimpiadele naționale și calificativul "foarte bine". Elevii au cân­tat Gaudeamus Igitur, au eliberat 5 mănunchiuri de baloane colorate simbolizând zborul spre înălțimi al generației actuale, a avut loc festivitatea predării-primirii cheii liceului și înaintarea în grad a viitorului înlocuitor al comandantului, elev-plt. maj. Adrian Hada, iar un sobor de preoți a oficiat o slujbă de binecuvântare a pro­moției și a corpului profesoral. După acordarea premiilor tradiționale, intonarea Im­nului Colegiului Militar și defilarea trupelor, a fost dezvelit tabloul celei de-a 54-a promoții, a fost realizată fotografia de grup, iar absolvenții și-au luat rămas bun de la colegi și profesori, după serbarea școlii care a încheiat manifestările.(R.G.)
•Spectacol de excepție la step-by-step
     Școala generală "Vasile Goldiș" din Alba Iulia face parte din grupul destul de restrâns al unităților școlare de elită din județ, al școlilor active, care se adap­tează din mers pretențiilor societății românești. Prin tot ceea ce a realizat în ul­timii ani, personalul școlii a încercat să răspundă aspirațiilor spre libertate spiri­tuală și creativitate ale tuturor copiilor care studiază și își descoperă perso­na­litatea aici. Aceste aspecte au fost demonstrate joi după-amiază și de învă­ță­toarele Mirela Benchea și Victoria Giorgiu, care pregătesc copiii clasei cu în­vățământ alternativ de tip step-by-step. La Teatrul de Păpuși "Prichindel", micuții au prezentat un program artistic, cu cântece și poezii adaptate vârstei lor, spec­tacolul de sfârșit de an școlar fiind apreciat de părinții și rudele copiilor prezenți, care i-au răsplătit cu ropote de aplauze pentru evoluția lor.(R.G.)
•Rămas bun, grădiniță...
     grădinițăPreșcolarii grupei pregătitoare instruiți de educatoarele Aurelia Pop și Ga­briela Câmpean din cadrul Grădiniței cu pro­gram prelungit nr. 11 din Alba Iulia au fina­lizat primul lor ciclu de învățământ, marcând evenimentul printr-un ceremonial deosebit, des­fășurat joi după-amiază. Copiii au pre­zen­tat cântece și poezii cu versuri despre jocul numerelor, literele alfabetului sau noțiuni de igienă, atât în limba română, cât și în en­gle­ză, dovedind că au acumulat suficiente cu­noștințe pentru a păși la toamnă pragul șco­lilor. Cu toate că și-au luat rămas bun de la grădiniță și de la dragele lor edu­catoare, în sufletele lor vor rămâne mereu două nume: d-na Reli și d-na Gabi. Felicitări și mult succes la școală! (R.G.)
Un bărbat din Bistra a murit strivit sub un buștean
     David Dumitru Țimonea, în vârstă de 49 de ani, din Bistra, a decedat miercuri noaptea, fiind strivit sub un buștean. Victima a fost transportată la Spitalul Ju­dețean de Urgență, dar în ciuda eforturilor depuse de medici, viața pacientului nu a mai putut fi salvată. La fața locului s-a deplasat o echipă operativă formată din polițiști, procurori și inspectori în protecția muncii, crezându-se inițial că a fost vorba de un accident de muncă. Din primele investigații rezultă că bărbatul sărise în ajutorul vecinului său, Aurel Rogoz, care în acea după-amiază își cumpărase un camion cu lemne de foc. Incidentul s-a produs în timp ce platforma cu lemne era descărcată, Țimonea fiind lovit în spate și strivit de unul dintre bușteni, care a căzut pe partea opusă celei pe care era descărcată platforma. Victima a suferit multiple leziuni corporale grave la cap și piciorul drept, iar la scurt timp a de­cedat. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba au declarat că tra­gicul eveniment nu poate fi considerat accident de muncă, pentru că Țimonea nu se afla în relații de muncă cu Aurel Rogoz, sărindu-i doar în ajutor ca simplu ve­cin. Tragedia este cu atât mai mare cu cât moartea lui David a survenit cu numai câteva zile înainte ca fiica acestuia să-și serbeze sâmbătă cea de-a 20-a ani­versare a zilei de naștere. Ancheta în acest caz continuă.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.