.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
UE în criză, România merge înainte!
    Summitul de vară al Europei desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Bru­xelles a mai demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că proiectul Europei Unite a intrat într-o criză profundă. Proiectul unei Europe federale, cu tot mai mul­te puteri acordate centrului de guvernele naționale, a fost respins la urne. Privindu-i ruinele, liderii celor 25 de state constată acum că au o mare problemă să pună altceva în loc pe termen scurt. Elita politică a Europei a încercat să facă din Uniune un organism politic și economic mai eficient și nu a reușit decât să sporească neîncrederea propriilor cetățeni în instituții din ce în ce mai biro­cratice, pe care nu-și pot închipui cum le mai pot controla.
    Împărțirea pentru următorii ani, 2007 - 2013, a bugetului Uniunii a divizat și mai mult taberele, astfel că majoritatea liderilor europeni simt nevoia unei pauze în abordarea problemelor spinoase de viitor. Acest lucru răzbate de altfel și din declarația de final a președintelui în exercițiu al UE, premierul luxemburghez Jean-­Claude Junker, care, între altele, a spus: "Liderii celor 25 de state nu au ajuns la un acord privind bugetul comunitar. Europa este într-o criză profundă. De aceea este nevoie ca toate statele membre ale UE, atât cele care au ratifi­cat Tratatul Constituțional, cât și cele care urmează să-l supună votului, să aibă la dispoziție un timp de reflecție".
    Ecourile critice sau descurajatoare cu privire la eșecul negocierilor în cadrul lucrărilor summitului de la Bruxelles au început să inunde presa europeană. Ast­fel, cotidianul britanic de mare tiraj "The Guardian" a titrat în ediția sa de sâm­bătă cu litere de-o șchioapă: "UE a dovedit că este o organizație slabă". "Libe­ration" a decretat: "Europa a suferit un nou Waterloo pe 18 iunie". Până și prin­cipalii lideri europeni au făcut declarații ezitante, unele chiar șocante. Astfel, cancelarul german Gerhard Schroeder a criticat Marea Britanie și Olanda pentru eșecul summitului, afirmând că acestea vor purta o "răspundere istorică". Pre­mierul italian Silvio Berlusconi a declarat: "În acest moment 25 de țări își văd doar interesul propriu. Proiectul european a murit pentru că membrii UE nu au ajuns la un consens. Totuși, deocamdată, nimeni nu a pierdut și nimeni nu a câștigat la acest summit și nu este bine să dramatizăm prea mult". Alexander Kwasniewski, președintele Poloniei, a afirmat că țara sa este interesată ca "UE să rămână în viață". Cam acesta este, pe scurt, tabloul sumbru al recent în­cheiatei reuniuni europene de la Bruxelles.
    În ceea ce privește situația țării noastre, atât președintele Traian Băsescu cât și premierul Călin Popescu Tăriceanu se arată în continuare destul de optimiști. "Toate țările membre ale UE m-au asigurat de susținerea lor în procesul de aderare a României și Bulgariei", a declarat președintele Băsescu. "Data aderă­rii depinde de noi - e o problemă politică internă dacă ne realizăm în termenii stabiliți și la calitatea negociată obligațiile", a mai afirmat domnia sa. La rândul său, premierul Tăriceanu s-a arătat încrezător că președinția britanică a Uniunii Europene, care începe la 1 iulie, "va contribui la relansarea proiectului constitu­țional european", chiar dacă și la Londra există temeri asupra viabilității aces­tuia. Totodată domnia sa a dat asigurări că unii termeni economici ai Tratatului de Aderare sunt "bătuți în cuie", astfel că România ar urma să primească de la bugetul UE o sumă anuală echivalentă cu 4 la sută din PIB, adică aproximativ 30 de miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013 (din care în jur de 18 miliarde fonduri de coeziune și aproape 12 miliarde destinate agriculturii).
    Rămâne să vedem ce ne va rezerva viitorul. Se va impune liberalismul anglo-saxon sau va câștiga teren poziția francezilor, care vor să accentueze politicile agricole, politicile sociale, îndeosebi cele de asistență socială și de combatere a șomajului? La urma urmei, important este ca proiectul Europei Unite să mear­gă înainte.
Tinu MATEȘ