.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 21.6.2005 ::. 
Ieri, între 7.00 și 11.00, în Alba
Cinci trenuri personale staționate, călători debusolați și mașini ale firmelor private de transport luate cu asalt
     Încă patru federații sindicale de la calea ferată - Mișcare Comercial, Elcatel, "Drum de Fier" și Usifer Atlas - au intrat ieri în grevă generală alături de mecanicii de locomotivă și lucrătorii din depouri. Conducerile acestor federații au decis ca între orele 7.00 și 11.00 să nu circule nici un tren, lucru care s-a întâmplat și în județul Alba unde, conform șefului Gării Alba Iulia, Cornel Crișan, au fost în grevă generală, pentru patru ore, aproximativ 2.600 de ceferiști. Și în Gara Alba Iulia circulația trenurilor a fost paralizată între 7.00 și 11.00, oră la care trenurile tre­buia să-și reia mersul normal. Din cauza situației create, zeci de călători au mers ieri încă de la primele ore ale dimineții în gările din Alba în speranța că vor reuși, după încheierea grevei, să găsescă o legătură spre destinație, iar alții s-au în­ghesuit la mașinile firmelor private de transport, nereușind să prindă un loc nici în autocare. Dl. Crișan a declarat că în timpul grevei în județul Alba au fost oprite cinci trenuri personale, două în stația Teiuș, alte două în stația Vințu de Jos și un altul în zona localității Valea Lungă. Șeful Gării Alba Iulia a mai precizat că în timpul protestului nu au fost semnalate incidente, iar angajații stației și cei de la casele de bilete au încercat să-i liniștească pe călători și să le ofere toate informațiile în legătură cu circulația trenurilor. În această perioadă, mulți dintre că­lători au așteptat în trenuri, iar alții au rămas în gări sperând că după terminarea grevei vor reuși să plece spre destinația dorită, o mare parte dintre ei nefiind la curent cu greva generală. Dl. Crișan a mai adăugat că, în funcție de ce va stabili Tribunalul București la solicitarea SNCFR de declarare a grevei ceferiștilor ile­gală, se va continua sau nu greva personalului din mișcare-comercial și în cursul acestei dimineți. Ministrul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, Gheorghe Dobre, s-a întâlnit din nou cu liderii sindicali de la calea ferată, pentru o nouă rundă de negocieri. Deoarece nu a reușit să ofere protestatarilor o majorare sa­larială de 10,7%, sindicaliștii au hotărât continuarea grevei. Dacă nu se va ajunge la o înțelegere între administrație și sindicaliști, protestatarii au anunțat că, până pe 24 iunie, nici un tren nu va circula timp de patru ore, între 7.00-11.00. Însă din cauza programului diferit adoptat de sindicaliști pe parcursul grevei, există riscul ca în circulație să rămână mai puține trenuri decât o treime, așa cum se stabilise inițial cu administrația. (I.P.)
Bani de la Romtelecom pentru drumurile județene
•Societatea, taxată pentru echipamentele instalate pe spa­țiile aferente drumurilor județene
     Începând de ieri, 20 iunie a.c., Consiliul Județean Alba, împreună cu Rom­telecom, a trecut la evaluarea instalațiilor firmei de telefonie din zona drumurilor județene din Alba, în vederea încheierii unui contract de închiriere între cele două părți. Contra unei taxe care va fi stabilită în urma evaluărilor, CJ Alba va impune o taxă pentru echipamentele Romtelecomului (stâlpi, cabluri de fibră optică, in­sta­lații) amplasate pe spațiul aparținând drumurilor județene din Alba. În județul nos­tru există o rețea de 1015 km de drumuri județene iar, în urma încheierii contrac­tului menționat, CJ Alba estimează că-și va mări bugetul cu câteva miliarde de lei anual, bani pe care, potrivit directorului Direcției Tehnice, Dan Popescu, îi va uti­liza pentru repararea și modernizarea drumurilor județene. Acest gen de con­tracte reprezintă o premieră pentru CJ Alba, întrucât până acum nu s-au perceput astfel de taxe iar pe viitor se intenționează încheierea unor astfel de înțelegeri și cu alte firme de stat privatizate cum ar fi Distrigaz-ul. Procesul de evaluare se va încheia cel mai probabil pe data de 8 iulie a.c. (I.P.)
Spărgătorul de parbrize!
     Duminică, 19 iunie a.c., Ioan Scrobota din Aiud (54 de ani) a sesizat organele de poliție că, în timp ce avea autoturismul Dacia parcat pe str. Transilvaniei din localitate, un tânăr i-a spart, din senin, parbrizul cu pumnul. S-a dovedit ulterior că tânărul nervos se numește Paul D. (17 ani) din Aiud, fără ocupație. Aflat în sta­re de ebrietate și supărat că s-a certat cu prietena sa, el n-a găsit o altă mo­dalitate de a se descărca decât făcând țăndări parbrizul mașinii cu pricina. Mi­norul este cercetat pentru infracțiunea de distrugere, însă nu a avut prea multe emoții când a fost dus la poliție întrucât are și alte antecedente în materie de "bună purtare". (I.P.)
Județul Alba - locul V la accesarea fondurilor Sapard
     Județul Alba ocupă locul V la nivel național la accesarea fondurilor pentru a­gricultură prin Programul Sapard, fiind devansat doar de județele Suceava, Timiș, Botoșani și Brașov. Directorul DADR Alba, Dorel Călian, a declarat că au fost depuse 75 de proiecte, din care 22 sunt pentru infrastructură. Valoarea totală a investițiilor care vor fi realizate din fonduri Sapard prin cele 53 de proiecte din domeniul agricol depășește 15,2 milioane de euro. (R.G.)
A băut până a murit
     Vineri, 17 iunie a.c., polițiștii din Vințu de Jos au fost sesizați, în jurul orei 20.00, de către Ioan Tiberiu Cazan că între Vințu de Jos și Vurpăr, pe marginea drumului comunal 85, zace un cadavru. Echipa operativă deplasată la fața locului a găsit pe acostamentul sensului de mers Vinț - Vurpăr trupul neînsuflețit al lui Dorin Harțegan (39 de ani) din Vurpăr. În urma necropsiei, medicul legist a stabilit că acesta a decedat în urma unui șoc prin pancreatită acută hemoragică la un etilic cronic pe fondul consumului exagerat de alcool. Nu există suspiciuni asu­pra modului în care a survenit decesul. (I.P.)
Recrutare de muncitori
     Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă (OMFM) anunță pentru zilele de 23 și 24 iunie o nouă acțiune de înscriere în baza de date pentru solicitanții de locuri de muncă în străinătate în domeniul agricol. Oferta se adresează numai bărbaților cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, care au experiență în agricultură și sunt sănătoși. Acțiunea de depunere a dosarelor va avea loc la sediul OMFM din București, strada Valter Mărăcineanu, nr.1-3, sectorul 1. (M.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.