.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
CJ Alba dorește repunerea în circulație a Mocăniței
•Ion Dumitrel: "Noi vrem să-l sprijinim pe investitorul aus­triac, numai să vrea și el"
     Repunerea în circulație a Mocăniței este un demers care revine în actualitate la câțiva ani buni după ce linia cu ecartament îngust a încetat să mai funcționeze. Dacă în trecut această linie funcționa în scopul exploatării bogățiilor Munților Apu­seni, în momentul de față redeschiderea sa ar viza explorarea turistică a zonei. Consiliul Județean Alba a luat în discuție și folosirea în scop turistic a Mocăniței atunci când și-a croit strategia de dezvoltare turistică a județului. Exis­tența unui astfel de tren turistic în județul Alba ar fi un punct de atracție pentru vizitatori, pre­cum și o modalitate de promovare a zonei dar, din păcate, resursele financiare ale Consiliului Județean Alba nu permit realizarea acestui proiect. "Știu că există un investitor austriac care a încercat să repună în funcțiune acest tren. Inițiativa sa este lăudabilă și ne interesează acest aspect, mai ales pentru că am putea derula un proiect comun care să aibă ca finalitate dezvoltarea turistică a zonei. Din păcate, acest investitor nu a apelat până acum la noi, iar atunci când spe­cialiștii CJ Alba l-au căutat nu l-au putut contacta. Căutăm încă să intrăm în le­gătură cu investitorul pentru a încerca să-l ajutăm chiar să preia întreaga linie, de la Abrud până la Turda. Trebuie însă să stabilim un contact și să discutăm posi­bilitățile noastre comune de implicare, înainte de a investi în acest proiect", a de­clarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba. (I.P.)
Pagube de peste 8,6 miliarde lei în agricultură
     Valoarea pagubelor produse în agricultura județului de calamitățile naturale înregistrate din luna martie până în prezent depășește 8,6 miliarde de lei, a de­clarat directorul DADR Alba, Dorel Călian. Au fost afectate 2.115 hectare de culturi agricole, pășuni și ogoare, din care 288 de hectare au fost afectate în pro­porție de peste 50 la sută din suprafața cultivată, valoarea pagubelor însumând peste 4 miliarde. În principal, este vorba de culturi de grâu (501 ha), porumb (344 ha), orz (64 ha), cartofi (31,5 ha) legume (30 ha), floarea soarelui (30 ha), dar și ogoare (571 ha), pășuni (226 ha) și fânețe naturale (195,5 ha). Nu există însă si­tuații în care să fie necesară reînsămânțarea, nefiind înregistrate culturi com­pro­mise total. Dorel Călian a spus că despăgubirile vor fi acordate numai pentru te­renurile asigurate.(R.G.)
Un nou obicei: căsăpirea partenerilor de pahar
     La sfârșitul săptămânii trecute, mai precis vineri, 17 iunie, în jurul orei 9.45, polițiștii din Bistra s-au autosesizat în legătură cu faptul că în apropierea unui bar din localitate a avut loc o altercație cu înjunghiere între doi prieteni de pahar. Valer Crețiu (36 de ani) și Gheorghe Boncea (39 de ani) din satul Lipaia (comuna Bistra), după ce au consumat toată noaptea de 16/17 iunie a.c. băuturi alcoolice într-un bar din localitate s-au luat, din senin, la bătaie. În timpul altercației Crețiu l-a lovit pe Boncea cu un cuțit în partea stângă a abdomenului. Victima, trans­portată mai întâi la Spitalul din Câmpeni, unde i s-a pus diagnosticul de plagă înjunghiată în partea stângă a abdomenului, a refuzat ulterior internarea la Spi­talul de Urgență din Alba Iulia, unde a fost trimisă pentru investigații complete. Valer Crețiu este cercetat pentru lovire, vătămarea integrității corporale, portul fără permis al cuțitului iar în funcție de zilele de îngrijire pe care le va primi victima se vor lua măsurile impuse de lege. De asemenea, barmanița care i-a servit pe cei doi, aflați în evidentă stare de ebrietate, cu băuturi alcoolice în locuri publice a fost sancționată contravențional.
    Tot în week-endul care s-a încheiat, însă duminică, în jurul orei 14.00, poliția din Avram Iancu a fost sesizată de către Aurelian Chila (26 de ani), Adrian Chila (26 de ani), ambii din Turda și Ionel Achimeț (26 de ani) din Avram Iancu că în dimineața zilei de 19 iunie au fost agresați fizic de un grup de romi din Târsa. Potrivit cercetărilor s-a stabilit că între grupul de reclamanți și Sorin Morariu (26 de ani), Florian Varga (19 ani) și Adam Pădurean (24 de ani), pe fondul con­su­mului de alcool, a izbucnit un scandal în apropierea localului unde toți șase con­sumaseră băuturi alcoolice. Persoanele agresate au primit lovituri în zona capului și spatelui, însă acestea nu au necesitat internarea. În funcție însă de zilele de îngrijire pe care cei agresați le vor primi pentru loviturile încasate se vor stabili și măsurile legale care se impun. (I.P.)
DJ 107 H este deschis circulației
     Directorul Direcției Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, a precizat că, în urma ploilor abundente căzute la sfârșitul săptămânii trecute, a fost afectat drumul județean 107H, la intersecția DJ107K și Cricău, prin exfolierea asfaltului pe o porțiune de 200 de metri liniari. S-au făcut estimările valorice cu privire la pagube și se va trece în viitorul apropiat la remedierea situației. În ciuda strică­ciunilor provocate de ploi, drumul este deschis circulației. (I.P.)
În Muntele Guipu
Gripa cailor care... fură!
     În fiecare an, sute de moți din comunele Albac, Horea, Vadu Moților urcă cu vitele la pășunat în tabăra de vară din Muntele Guipu, precum și la lucrul câm­pului, la pădure, culegerea fructelor de pădure etc. În acest an un mare necaz s-a abătut asupra moților, deoarece majoritatea cailor cu care lucrează în munte s-au îmbolnăvit de gripă. Potrivit declarațiilor unor localnici, de vreo două săptămâni, medicul veterinar din comuna Vadu Moților, Petru Budae, nu mai reușește să facă față solicitărilor proprietarilor, peste 100 de cai trebuind tratați deoarece au gripă. Un moț mai hâtru ne-a spus că aceasta este o boală care îi prinde doar pe caii care... fură, deoarece calul lui nu s-a îmbolnăvit niciodată! Un altul l-a com­pletat spunând că acestuia nu i s-a îmbolnăvit calul deoarece stăpânul stă cât este ziua de mare în bufetul satului, iar calul său, legat la căruță, face "plajă" în fața bufetului!! Gluma-i bună, dar problema cailor este destul de serioasă. (T.M.)
CJ Alba, la Conferința Internațională de Turism de la Sovata
     Mâine se desfășoară, la Sovata, Conferința Internațională de Turism - Regiu­nea Centru. Directorul Direcției Tehnice, Dan Popescu, a declarat că și Consiliul Județean va participa la Conferință, unde va prezenta un material privind orașele regiunii din perspectiva dezvoltării turismului. "Trecut pentru prezent - Cetăți tran­silvane" este titlul lucrării care va fi prezentată de CJ Alba în cadrul Conferinței. (I.P.)
55 proiecte FIDA în județul Alba
     Un raport întocmit de DADR Alba arată că numai de la începutul anului în județ s-au depus 55 de cereri de finanțare prin Programul FIDA, în valoare totală de 798.200 de dolari, din care 52 de documentații au ajuns deja la instituția bancară. Au fost încheiate 43 contracte în valoare de 676.550 de dolari, din care sunt în derulare credite de 457.832 de dolari. Din anul 2000 încoace, în județul Alba s-au depus 528 de proiecte de investiții prin Programul FIDA, în valoare totală de 5.395.986 de dolari, fiind încheiate 304 contracte din cele 440 de do­cumentații depuse la finanțator. Valoarea creditelor bancare se ridică la 3.637.160 de dolari, fiind în derulare împrumuturi bancare de 3.418.442 dolari. În total, au fost create 241 de noi locuri de muncă, 27 dintre acestea fiind înființate chiar în acest an.(R.G.)
Transport ilegal de lemne la Avram Iancu
     La un control întreprins recent de către Poliția din Avram Iancu, împreună cu organele de control din cadrul Direcției Silvice a fost depistat în trafic Teodor Mocan din Câmpeni care transporta cu camionul proprietate personală circa 3 mc de rășinoase. În urma controlului s-a dovedit că acesta nu deținea docu­mentele necesare transportului pe care îl efectua, drept pentru care i-a fost con­fiscată încărcătura. Totodată, a fost sancționat și cu o amendă în valoare de 10 milioane de lei. (I.P.)
Certificare de tip european a agenților imobiliari
     Faptul că piața imobiliară stagnează nu înseamnă că nu se întâmplă nimic organizatoric. Reprezentarea ARAI (Asociația Română a Agențiilor Imobiliare) la Consiliul CEI (Confederația Europeană Imobiliară), ținut la București, s-a soldat cu decizia ca agenții imobiliari din România să fie certificați după modelul eu­ropean. Pe lângă aceasta s-a aprobat ca anunțurile imobiliare publicate în por­talul agentiaimobiliara.ro să fie preluate de siteul CEI. CEI este considerată cea mai importantă asociație profesională din domeniul imobiliar de pe continentul eu­ropean, iar România este reprezentată la vârf de Cristian Popescu Ialomița (vice­președinte al ARAI), care a fost ales nu demult vicepreședinte al CEI. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.