.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
PD schimbă macazul
     Peste 4000 de delegați din întreaga țară vor consfinți mâine la Convenția Națională Extraordinară a Partidului Democrat una dintre cele mai importante "mișcări" de pe scena politică: abandonarea de către PD a doctrinei social-democrate și adoptarea doctrinei populare. Calculele politice sunt multe și pro­funde. După ce PRM a deschis, prin ceeea ce președintele nou revenit la cârmă Corneliu Vadim Tudor a numit "o lovitură de partid", șirul încercărilor partidelor românești de a umple golul popular, Partidul Democrat face acest pas acum. Și este dintre toți cei care visează afilierea la Partidul Popular European cel mai credibil. Pentru că în sânul Partidului Democrat scandalurile au fost de-a lungul vremii puține și mocnite, ceea ce-l arată ca un partid serios. Pentru că în cele șase luni de când se află alături de PNL la guvernare, PD nu s-a erodat, ci dimpotrivă a crescut în sondaje, ceea ce arată că are o aderență crescândă la populație și-l face un partener atrăgător pentru PPE prin comparație cu PRM, PC sau PPCD. Pentru că măsurile pe care PD le-a luat în perioadele în care s-a aflat la guvernare au fost mai degrabă măsuri de dreapta decât unele social-democrate. Doctrina populară așează Partidul Democrat la centru eșichierului politic, deoarece măsurile economice de dreapta, de care am vorbit deja, sunt completate de măsuri active de protecție socială. În acest fel PD va răspunde atât dorințelor celor care doresc o dinamizare a vieții economice, cât și celor care doresc o atitudine grijulie a statului față de categoriile defavorizate.
    Moțiunea "România prosperă, România democrată" pe care Emil Boc o va prezenta delegaților la convenție este o sinteză a moțiunilor propuse de Sorin Frunzăverde, Adriean Videanu, ori Cezar Preda. În baza ei Emil Boc nu va avea probabil nici o emoție în alegerea sa ca președinte al partidului. Doar scorul este un subiect ce va putea crea comentarii, pentru că deși moțiunea și doctrina populară încearcă să mulțumească pe toată lumea. există și în PD, ca peste tot, radicali. În cazul de față radicali ai social-democrației. Poate că unii dintre ei vor migra cu timpul spre Partidul Social Democrat, care acum va rămâne să ocupe singur zona de centru-stânga. Pe de altă parte devenind mai popular Partidul Democrat își creează condițiile de absorbție a unor partide mici care se revendică în aceeași zonă politică. Printre ele s-ar putea număra cu timpul și PPCD, chiar dacă acum Ciuhandu și ai lui s-au arătat aproape revoltați de ideea liderilor PD de a vira destul de brusc de la stânga la dreapta. Mai ales că, după părerea lor, nici n-au semnalizat corespunzător!
    Ca partid popular Partidul Democrat își propune acelerarea procesului de modernizare a României, dar și respingerea oricărei tendințe de capitalism sălbatic "ghidat după principiul "peștele cel mare îl înghite pe cel mic"; crearea unei economii competitive, dinamice, solidare, creatoare de locuri de muncă; consolidarea luptei împotriva corupției și a clientelismului... și enumerarea ar putea continua. Desigur că democrații s-au gândit și cum să atingă toate aceste ținte. Ele sunt frumoase și le-am mai regăsit și în programele celorlalte partide. Căci, se știe, noi românii stăm foarte bine cu teoria, dar practica... vai și amar. Poate că Partidul Democrat va reuși să ne convingă de contrariu!
Anca DINICĂ