.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
De prin satele județului Alba: Sărbătoare la Totoi
     TotoiAvem deosebita plăcere să vă scriem în cuvinte de mare credință și respect despre satul Totoi, sat despre care în ultima vreme nu s-a prea scris.
    Se spune că atunci când Dumnezeu a făcut lumea și trecând pe aceste locuri, din bunătatea și mărinimia lui sfântă, le-a dăruit oamenilor tot ce a avut mai bun și mai sfânt, ca viața lor să le fie frumoasă și îm­bel­șu­gată, bucurându-se de munca lor și de roa­dele bogate ale pământului. Locuitorii satu­lui Totoi sunt credincioși, muncitori, primi­tori, iar natura este darnică cu ei, chiar după terminarea slujbei religioase din cer au venit picuri de apă și soare ca semn de mulțumire.
    Slujba religioasă este ținută de preotul satului, Teofil Slevaș. La sărbătoarea ortodoxă ținută în biserica din satul Totoi a luat parte și prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, care a donat pentru biserica din sat un serviciu de masă com­plet servind credincioșilor cu ocazia diferitelor evenimente. Preotul Teofil Slevaș, împreună cu credincioșii, însoțiți de prefectul Cosmin Covaciu, a trecut la sfin­țirea Troiței, monument religios în stil arhitectonic Brîncovenesc, renovată de credincioșii Pavel Moldovan și fiul Nicolae, Ștefan Trifan cu familiile lor. La plecare credincioșii au fost serviți cu colăcei și un pahar cu vin alb.
prof. Sabin SICOE

La Cetatea de Baltă reînvie tradiția curselor de cai
     Cu mult timp în urmă, ne spune Mihăilă Cucui, primarul comunei Cetatea de Baltă, localitatea era vestită pentru organizarea unor mult îndrăgite concursuri hipice. Întrecerea era anunțată din vreme și la start se aliniau competitori veniți de la mari depărtări. Evenimentul era un bun prilej de întâlnire între crescătorii de cai fie că erau de povară, adică de transport, de călărie sau cel mai frumos exemplar. Schimbul de informație folosea deopotrivă concurenților cât și specta­torilor.
    La o recentă întâlnire a consilierilor locali s-a luat hotărârea de a se reveni la frumoasele manifestări cultural-artistice și sportive de odinioară. Așa se face că în Duminica Rusaliilor a debutat noua ediție a tradițiilor locale. Festivitățile au început cu o frumoasă paradă a portului și costumelor populare. În continuare, în prezența a numeroși spectatori a avut loc un concurs pentru cel mai frumos cal și călăreț în costum de epocă, cel mai frumos atelaj și cel mai iute cal și călăreț. Un juriu exigent și imparțial a stabilit clasificarea finală. Pentru fiecare probă din concurs, Consiliul local Cetatea de Baltă a acordat câte trei premii în bani. Premiul I a primit un milion de lei și coroană de flori, locul II - 700.000 de lei, locul III - 500.000 de lei.
    În final premianții și spectatorii s-au încins la cântec, joc și voie bună. "De acum înainte se va organiza anual un festival al portului popular, a costumelor naționale românești, maghiare, săsești și țigănești. Concursul hipic va fi sarea și piperul manifestărilor de valorificare a tradițiilor locale", ne-a declarat ing. Mihăilă Cucui, primarul comunei Cetatea de Baltă.
Sebastian TRUȚA

În județul Alba
Exod masiv la țară
     Circa 30% dintre locuitorii județului Alba, apți de muncă, lucrează în prezent în agricultură. Populația care practică agricultura de subzistență, nu și-a putut găsi un loc de muncă în alt domeniu de activitate. Zonele cu cea mai mare rată a șomajului Munții Apuseni, Cugir, Blaj, Aiud, Ocna Mureș, etc. oferă ca singură sursă de venit practicarea agriculturii, creșterea animalelor, culesul fructelor de sezon și altele. În ultimul timp exodul de la orașe către mediul rural a devenit tot mai evident, viața la țară fiind mai ușor de suportat.(R.J.)
La Blaj va funcționa
Primul centru local de formare profesională
     Cel mai probabil la începutul anului viitor, la Blaj se va deschide primul centrul local de formare profesională din județul nostru. Informația ne-a fost furnizată de către dl. Vasile Bugnar - directorul executiv adjunct al AJOFM Alba, care împreună cu directorul executiv Corneliu Engi au inițiat demersurile ne­cesare pe lângă ministerul de resort. "Am fost recent la Cluj și am văzut centrul local care funcționează pe nouă module. Cu alte cuvinte cursanții se pot spe­cializa într-una sau alta din cele 9 meserii oferite. Dorim să facem și la Blaj un centru performant", ne-a declarat dl. Bugnar. Domnia-sa a mai adăugat că la Blaj vor exista minim 5 module, alese în funcție de meseriile care au căutare pe piața muncii.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.