.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Românii pe baricadele UE
     Românii doresc cu ardoare să intre în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Toată lumea, începând de la guvernanți și până la cel mai sărman po­poran, vede în UE un fel de paradis, un colac de salvare a poporului de la să­răcie și subdezvoltare. Dacă intrăm în UE, am scăpat de toate problemele și necazurile și peste tot în țară va curge lapte și miere. Iar dacă nu vom intra va fi vai și amar de capul nostru. Chiar așa să fie oare în realitate situația? Și mai a­les, în care UE vom intra?
    În primul rând, la 1 ianuarie 2007, România va intra în UE. Că vrem sau nu vrem noi, aproape nu mai contează. Așa cum ne-au admis în NATO, tot ame­ricanii ne vor băga în Uniunea Europeană. Și aceasta pentru că UE a fost creată și se află încă sub tutela SUA și a NATO și se extinde tot sub flamura atlan­tismului. Cine a intrat în NATO a intrat și în UE, americanii dorind să-și în­tărească dominația în Europa și pe calea admiterii a noi țări, mai ales a celor care au fost, de voie de nevoie, vasale URSS-ului și care acum doresc să-și consolideze democrațiile și economia de piață aruncându-se în brațele ame­ricanilor. De aceste lucruri se vor îngriji, în continuare, SUA, NATO și mai nou, Marea Britanie, aliat fidel, pe care americanii vor să-l transforme într-un fel de portdrapel și jupân al Europei. Euroatlantismul ar putea deveni, în acest fel, și mai puternic, așa încât Uniunea Europeană să joace după cum cântă Wa­shingtonul, via Londra.
    Cu o astfel de Uniune Europeană însă, nu mai este de acord Franța, care dorește o nouă UE, în care rolul principal să-l joace țările de pe continent, și mai ales Franța și Germania. Noua tendință, cunoscută sub numele de euro­con­tinentalism a ieșit pregnant în evidență odată cu referendumul privind Constituția Europeană, când francezii au spus un categoric NON. A început de fapt atunci o nouă revoluție franceză, care, asemenea celei de la 1789, ar putea duce nu la căderea Bastiliei, ci a euro­atlantismului. Franța își asumă din nou un rol istoric în Europa și de aceea promovează eurocontinentalismul, doctrină opusă euro­atlantismului ce are acum în prim plan Anglia, țara care își propune să conducă nu numai de la 1 iulie, prin preluarea președinției Comisiei Europene, ci pentru toți anii care vin, noua Uniune Europeană. Și dacă ne gândim că Anglia în­seamnă de fapt tot America, este clar că SUA nu dorește să scape de sub control Uniunea Europeană, modelată și mai mult după chipul și asemănarea unchiului Sam. Rămâne de văzut dacă Franța va reuși sau nu să-și impună din nou ideologia și lumina ce au adus atâta progres civilizației europene sau va triumfa liberalismul american.
    Din această pespectivă România se pare că va ieși câștigătoare, pentru că președintele Băsescu a avut inspirația să considere că viitorul nostru este pe axa Londra - Washington. Ceea ce se pare că se și confirmă, pentru că de criza Uniunii Europene se va ocupa tot stăpânul lumii, adică SUA, ce va avea grijă și de extinderea ei (cu Turcia mai ales) cât și de stoparea recesiunii eco­nomiei europene, aflată la cheremul cursului euro - dolar a cărui evoluție a per­turbat serios piața statelor din UE. S-a ajuns până acolo încât unele țări să-și dorească să revină la vechea monedă națională, pentru că euro a adus numai valuri de scumpiri și a afectat buzunarele tuturor cetățenilor europeni. Va fi oare noua monedă europeană... dolarul ori lira sterlină?
Gheorghe CIUL