.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Keep walking, Monica!
     Ca orice căpitan de vas care se respectă, Traian Băsescu și-a stabilit încă de la început direcțiile pe care se mișcă în mandatul său: "axa Washington - Londra - București", atunci când navighează în "apele internaționale" și lupta antico­rup­ție, în momentul în care se deplasează cu pluta pe râurile interioare. Primul traseu a fost serios modificat după ce i s-au cerut lămuriri în legătură cu faptul că "pachebotul România" nu ancorează și la cheiurile din Berlin și Paris. Greu, dar a reușit să se scoată. Mai dificil a fost să conducă pluta pe râurile țării, tot mai învolburate și cu debitele în creștere, din cauza ploilor fără sfârșit. Parcă ne-am întors în vremea lui Noe! Probabil, cele întâmplate în ultimul timp au stârnit mânia Celui de sus, care nu mai rabdă atâta haos pe un teritoriu așa de mic. Știau cei din UE de ce se codesc să ne primească și pe noi.
    Șeful statului este inculpat în dosarul "Flota", ce a cam dispărut în ultimul timp precum vapoarele în "Triunghiul Bermudelor". Tot el este cercetat și în afacerea cu casa din strada Mihăileanu. Și totuși, Traian Băsescu se află în fotoliul de onoare, conducând cu mână forte ședințele Consiliului Superior al Magistraturii, în ciuda unui conflict evident. Și chiar dacă acest conflict nu este unul de interese, el poate fi definit ca unul de bun-simț. Pe de o parte, președintele atrage atenția liderilor politici să nu se amestece în actul de justiție, iar pe de altă parte avertizează pe propria pagină de internet, că "oamenii lui Stolojan" nu trebuie șantajați de reprezentanții legii. Recomandă să li se pună cătușe tuturor rău­făcătorilor, dar susține declarativ că afacerile misteriosului dr. Yassin ar fi corecte și averile dobândite de acesta de la Omar Hayssam sunt în perfectă ordine, iar diagnosticele sirianului sunt falsificate. În aceste condiții, arătați-mi un procuror care ar îndrăzni să întocmească un dosar penal împotriva lui Yassin și Stolojan, fie chiar și pentru conducerea sub influența alcoolului.
    Să nu mai vorbim de faptul că justiția a declarat "Zilele ușilor deschise" la PNA și Parchetul General, majoritatea celor arestați de procurori sunt repede eliberați, invocându-se chichițe procedurale. Așa-zișii baroni ori clienți politici ai guvernării Năstase, Nicolae Mischie, Corneliu Iacobov, Zaher Iskandarani au făcut vizite mai scurte sau mai lungi prin celulele Direcției de Cercetări Penale, pentru ca apoi să-și povestească la un pahar de vorbă impresii din călătorie. Cel puțin magnatul petrolului, Dinu Patriciu (asistat la audieri de o importantă suită liberală!), nici n-a mai primit mandat de arestare. O fi vorba de incompetența unora sau de a altora, ori de obediența față de anumite mesaje? Dificil de probat, însă ușor de presupus.
    Și, în mod paradoxal, tocmai capul ministrului Monica Macovei, care a încer­cat să pună un pic de ordine în domeniu este cerut cu insistență. Ce-au făcut cei de la "Evenimentul zilei" parcă întrece orice măsură. Acum, în dezgustul general, atât ziariștii amintitei publicații, cât și autorii farsei cu bilețelele din Parlament încearcă să dreagă busuiocul, dar nimic nu-i absolvă de acest gest abject. Dacă această "decapitare" se va produce, atunci va fi clar că acele grupări de interese vor să întoarcă Justiția din România pe coordonatele dinainte de Revoluția din 1989. Oricum, până acolo nu este decât un pas. Keep walking, Monica, poporul român merge alături de tine!
Dumitru HENEGAR

Senatorul Pereș și deputatul Sârbu se bat pe centura Sebeșului
•Parlamentarul PSD de Alba a spus despre colegul său că es­te "campion la somnul parlamentar" și "expert în plim­ba­tul câinilor altora"!
     Declarațiile senatorului PD de Alba, Alexandru Pereș, vizavi de deputatul PSD de Alba, Mugurel Sârbu, privind problemele Drumului Național 67 C de pe Valea Sebeșului și ale șoselei de centură a municipiului Sebeș au stârnit o reacție deo­sebit de dură din partea acestuia din urmă. Mugurel Sârbu ne-a declarat că se miră cum poate un "campion al somnului parlamentar, timp de 3 mandate" să pună întrebări în legătură cu aceste subiecte. "Apreciez faptul că dl. Pereș este interesat de acest drum, care practic este singura manifestare a sa în ultimii 8 ani de zile. El nu cunoaște problema absolut deloc. În perioada 2000 - 2004, acest drum național, ca și altele din județ, au fost în atenția ministerului de resort, el parcurgând o parte importantă din etapele prin care o investiție trebuie să trea­că pentru a putea fi pusă în operă. S-au realizat până acum studiile de pre­fe­zabilitate și fezabilitate, precum și contractarea realizării proiectului tehnic. Pro­babil că, dacă guvernarea CDR din perioada 1996 -2000 și-ar fi îndreptat ochii și către Valea Sebeșului, am fi avut la finele anului 2004 un drum finalizat și am fi făcut o mare bucurie locuitorilor de aici. Din păcate nu a fost cazul. Acest lucru m-a determinat, ca deputat de Alba, să solicit imperativ actualului ministru Dobre banii necesari începerii execuției drumului. Vreau să asigur populația județului că îi voi adresa ministrului interpelări dese, până când execuția va începe", a spus deputatul Sârbu.
    Referitor la șoseaua de centură a municipiului Sebeș, Mugurel Sârbu a precizat că ea are o istorie foarte zbuciumată și că nerealizarea ei până acum se datorează tot guvernării din perioada 1996 - 2000, dar și "bâlbelor" celei actuale. "Am mai declarat recent care sunt etapele realizării acesteia, primele demersuri trebuind efectuate pe plan local, iar apoi noi, parlamentarii județului, să inițiem altele, în vederea obținerii de fonduri pentru realizarea ei. Primăria Sebeș nu dispune de bugetul necesar efectuării unei asemenea investiții, dar o etapă cum este realizarea studiului de prefezabilitate se poate face și fără bani de către funcționari din cadrul instituției. Am avut deja o întâlnire cu primarul Dăncilă și în scurt timp va fi promovată o hotărâre de consiliu local". Parlamentarul PSD de Alba a conchis spunând despre Alexandru Pereș că "s-a perfecționat doar în meseria pe care o cunoaște foarte bine, acea de plimbatul câinilor directorilor Direcției Agricole înainte de 1989, iar după, câinii altora!".
Răzvan JURCĂ

Ziua Drapelului Național
     Steagul cu balaur purtat de daci a fost structurat cromatic în culorile vizibile ale curcubeului - roșu, galben, albastru. Balonul sburător dacic, devenit "dragon" sub sigiliul Romei, a fost înlocuit cu stindard, odată cu adoptarea creștinismului, cu o cruce (simbolul binelui), dar daco-romanii și românii de mai târziu i-au pre­luat semnificațiile cromatice. Simbolurile dacice s-au păstrat la români, găsindu-se pe blazoanele domnitorilor.
    Cea dintâi mențiune documentară expresă cu privire la tricolor, folosit ca steag, datează din 2 noiembrie 1765, când Transilvania a devenit "Mare Prin­cipat". Drapelul în cele trei culori apare în Revoluția din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu. În 1834 s-au înmânat primele drapele tricolore unităților militare din Iași. La Adunarea Națională de la Blaj (3/5 mai 1848), drapelele tricolore au îm­podobit ampla manifestare națională.
    Alexandru Ioan Cuza spunea: "Steagul e România. Acest pământ bine­cu­vântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noștri și îmbelșugat cu sudoarea truditorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinții, unde se vor naște copiii voștri! Steagul este totodată trecutul, prezentul și viitorul țării, întreaga istorie a României!"
    La 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, Tricolorul a devenit simbolul unității și independenței României Mari. Pentru menținerea vie în conștiința publică a semnificației drapelului a fost instituționalizată, prin lege, Ziua Drapelului Național, în 26 iunie a fiecărui an. (S.T.)
Fost secretar de stat, amendat la Alba Iulia
     Radu Rey, președintele Forumului Montan din România, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, a fost amendat vineri cu suma de 130.000 de lei, pentru că nu a plătit taxa de parcare, după ce a oprit mașina în zona Con­siliului Județean Alba. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de pre­ședintele Partidului Conservator Alba, deputatul Nicolae Popa, foarte revoltat față de această situație, mai ales că în timpul campaniei electorale a mai avut "me­ciuri" cu firma respectivă. Parlamentarul conservator susține că deși Consiliul Local Alba Iulia cunoaște foarte bine aceste probleme încă de atunci, nu s-a deranjat să ia măsuri. În aceste condiții, deputatul Popa, care s-a oferit să achite el amenda aplicată lui Radu Rey, a spus că este foarte hotărât să facă ordine în privința parcărilor, considerând că în locurile publice de interes comunitar, așa cum este zona CJ Alba, nu trebuie încasată taxă de parcare.(R.G.)
Președinții comisiilor de bacalaureat
     Ministerul Educației și Cercetării a nominalizat persoanele care vor conduce cele 10 comisii de bacalaureat din județul Alba și președinții subcomisiilor de la Baia de Arieș, Abrud și Ocna Mureș, a anunțat prof. Elena Ignat, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba. Iată care sunt președinții centrelor de bacalaureat: 1.Colegiul "B. Gabor" Aiud-lect. univ. dr. Mariela Viorica Ungureanu (Univ. Tg. Jiu) 2. Colegiul Tehnic Aiud-prof. univ. dr. Ștefan Rusu (Univ. "CONST" București) 3. Colegiul Militar "M. Viteazul"-conf. univ. dr. Doru-Sorin Noaghi (Univ. Petroșani) 4. Colegiul "H.C.C." Alba Iulia-conf. univ. dr. Ioan Popescu (Univ. "AGRO" Timi­șoara) 5. Colegiul Tehnic "A. Domșa" Alba Iulia-prof. univ. dr. Șerban Remus (Univ. Sibiu) 6. Colegiul Economic "D.P. Marțian" Alba Iulia-conf. univ. dr. Teodor Barbu Tăbăcaru (Univ. Petroșani) 7. Colegiul "I.M. Clain" Blaj-conf. univ. dr. Ioan Păcurar (Univ. "AGRO" Cluj) 8. Colegiul "L. Blaga" Sebeș- conf. univ. dr. Dan Laurențiu Lacrămă (Univ. "Tibiscus" Timișoara) 9. Colegiul "D. Prodan" Cugir-prof. univ. dr. Liviu Vaida (Univ. "POLI" Cluj) 10. Colegiul "A. Iancu" Câmpeni-conf. univ. dr. Alexandru Pădure (Univ. Petroșani) 11. Colegiul Tehnic "D. Pavel" Alba Iulia-prof. univ. dr. Marin Ardelean (Univ. "AGRO" Cluj) 12. Colegiul "T. Maio­res­cu" Aiud-prof. univ. dr. Niculae Vornicescu (Univ. "POLI" Cluj) și 13. Grup Școlar Forestier Câmpeni-prof. univ. dr. Mircea Vaida (Univ. "POLI" Cluj).
    De asemenea, au fost nominalizați cei 13 vicepreședinți ai centrelor de testare și cei 13 vicepreședinți din cadrul celor 3 centre de evaluare, câte unul pentru fiecare centru de testare. Prof. Elena Ignat a menționat că unii dintre vice­pre­ședinți vor trebui să fie schimbați de la centrele la care i-a nominalizat ministerul, întrucât sunt incompatibili, ei urmând să fie trimiși la alte centre. Ceilalți membri ai comisiilor de bacalureat vor fi stabiliți sâmbătă, de la ora 10.00, prin tragere la sorți, după ce Consiliul de Administrație al IȘJ Alba a validat lista cadrelor didactice care vor putea candida pentru a face parte din comisii, inclusiv a pro­fesorilor corectori, pe baza gradelor didactice și a experienței. Duminică, la ora 12.00, va avea loc instruirea președinților centrelor de testare, iar exact peste o săptămână, a celor din centrele de evaluare. Examenul de bacalaureat va începe luni, 27 iunie, la ora 8.00, cu proba orală la limba și literatura română.
Robert GHERGU

La Sohodol
Primarul rămâne în PNL
     Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, dezminte informațiile apărute în ziarul "Unirea" de miercuri, 22 iunie a.c., în cadrul articolului "La Sohodol, vice­primar fără funcție și primar fără partid" în sensul că, susține domnia sa, Lucian Andreica, primarul comunei, nu a demisionat din PNL, iar Prefectura Alba nu a atacat în contencios administrativ hotărârea de consiliu local din data de 31 mai a.c. prin care se decidea demiterea viceprimarului Sohodolului Nicolae Gheorghe Trif. (I.P.)
Proiect legislativ conservator
Taxele pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol vor fi reduse
     Taxele pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol și introducerea în intravilanul localităților ar putea fi reduse semnificativ, dacă un proiect de lege al Partidului Conservator va fi aprobat. Deputatul de Alba al Partidului Conservator, Nicolae Popa, a declarat într-o conferință de presă că Legea 18/1991 prevede un nivel al taxei echivalent cu 400 la sută din valoarea terenului de gradul I, 350 la sută, pentru cele de gradul II și 300 la sută, pentru terenurile de gradul III. Altfel spus, un investitor, de exemplu, care a cumpărat un teren de gradul I cu 20 de dolari/mp, pentru scoaterea acestuia din circuitul agricol trebuie să achite 80 de dolari/mp. Deputatul conservator a spus că nivelul de până acum al taxelor i-a alungat pe investitori, motiv pentru care va propune ca noul act normativ să sti­puleze reducerea acestuia la un cuantum de 100 la sută din prețul de cumpărare, nu din prețul pieței.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.