.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Cei 11 "aurari" rămân în libertate din lipsă de probe
     Curtea de Apel Alba a remis presei, printr-un comunicat, motivația deciziei de admitere a recursurilor și eliberare a celor 9 inculpați reținuți, în 31 mai a.c., în așa-numitul dosar al "Aurului dacic". Curtea de Apel Alba Iulia a respins pro­pu­nerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia privind arestarea pre­ventivă a inculpaților Hidișan Ciprian State, Nedelcu Ion, Nistor Florin Ioan, Ne­del­cu Mugur Niu, Zerkula Mihai, Ceia Iulian, Magda David, Popa Sorin Florin, Groza Petru Ioan, Nistor Adrian Marcel, Vasinca Ioan și Deak Alberto Ioan. "S-a dispus punerea de îndată în libertate a inculpaților arestați în baza încheierii penale nr.72/31.05.2005 a Tribunalului Hunedoara dacă nu sunt arestați în alte cauze", se arată în comunicatul amintit. Punerea în libertate și respingerea propunerii de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Alba sunt motivate prin lipsa de probe care să ducă la această din urmă soluție astfel: "până la momentul sesizării instanței cu propunerea de arestare preventivă nu au fost găsite brățările dacice. Declarațiile unor martori și prezentarea unui film în care au fost implicate persoane în găsirea unei pretinse brățări dacice din aur în sit-ul arheologic Sarmisegetusa Regia din Munții Orăștiei nu sunt probe suficiente pentru a dovedi existența și apartenența acestor bunuri la proprietatea publică. În baza unei singure depoziții nu poate fi luată măsura arestării preventive pentru infracțiunile de șantaj și violare de domiciliu". (I.P.)
Deputatul Mugurel Sârbu critică transformarea doctrinei PD
•"În România nu mai există convingeri și doctrine politice, ci doar conjuncturi profitabile", susține acesta
     Așa cum era de așteptat, noua orientare a Partidului Democrat către doctrina populară a născut păreri pro și contra în rândul cercurilor politice autohtone. Prin­tre cei care nu văd cu ochi buni această transformare se află și deputatul de Alba Mugurel Liviu Sârbu, care ne-a declarat că Partidul Democrat a arătat acum clar că nu este decât un partid de conjunctură, ce profită de orice situție favorabilă. "Tre­cerea PD în partea dreaptă a eșichierului politic, după ce în campania elec­torală a clamat măsuri cu caracter social, reprezintă o falsitate gosolană, o mare minciună la adresa electoratului. Acest aspect demonstrează încă o dată că în România zilelor noastre nu mai există convingeri și doctrine politice, ci doar con­juncturi favorabile de care încearcă să profite unii sau alții. Partidul Democrat i-a dezamăgit pe toți cei care au crezut în ei ca reprezentanți ai social - democrației. Să le fie rușine. Ce reprezentativitate mai are acum acest guvern în rândul popu­lației? Dacă și până acum poporul român a simțit pe pielea lui măsurile de dreap­ta antipopulare, luate în ultimele 6 luni, să vedeți de acum înainte ce se va în­tâmpla", a spus parlamentarul PSD de Alba.
    Mugurel Sârbu ne-a declarat la final că face un apel la unitatea social-demo­crației românești, la unirea tuturor forțelor de stânga pentru a se contracara a­ceastă nouă ofensivă a dreptei politice românești, și pentru a se combate cu fer­mitate inițiativele viitoare ale actualei puteri.(R.J.)
Pontonierii rămân la Alba Iulia, vânătorii de munte se mută la Abrud
     Ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu, a declarat că la Alba Iulia va funcționa o unitate militară mixtă, formată însă cu preponderență din pontonieri, celelalte structuri urmând să se desființeze din anul 2007. Această unitate mi­li­tară mobilă va avea rolul de intervenție în cazul unor situații de urgență, cum ar fi la inundații, fiind dotată cu bărci, șalupe și alte materiale specifice. Referitor la retragerea armatei din Cetate, Teodor Atanasiu a menționat că acest lucru va fi posibil numai atunci când Primăria Alba Iulia va pune la dispoziția MApN un alt spațiu, unde să fie mutate unitățile militare. În schimb, vânătorii de munte din cadrul Comandamentului Brigăzii 5 V.M. "Avram Iancu" din Alba Iulia se vor muta la Abrud, dar o subunitate aparținătoare Marii Unități, va funcționa în continuare și la Brad, în județul Hunedoara, însă cu un efectiv redus. Ministrul Atanasiu a menționat că personalul care va fi disponibilizat din unitățile militare care vor fi desființate va beneficia de salarii compensatorii, potrivit legislației în vigoare. Pe de altă parte, el a spus că știe că la unele unități militare din Alba există restanțe la acordarea drepturilor de echipament pentru cadre, dar deocamdată nu există resurse pentru stingerea acestor datorii. Ministrul Apărării a arătat că MApN a reușit totuși să se achite de restanțele de acum 3 ani, rămânând de recuperat drepturile pe ultimii 2 ani.(R.G.)
Neatenția ucide!
     Neatenția și nerespectarea regulilor de circulație de către șoferi sunt cauzele multor accidente rutiere. Conducătorii auto ar trebui să folosească mai des oglin­zile laterale și retrovizoare atunci când efectuează manevra de marșalier. Destule au fost accidentele în care oameni ce stăteau liniștiți pe trotuar au fost loviți de către șoferii auto neatenți. Maria Năsui în vârstă de 60 de ani, din Cugir a decedat în urma unui astfel de accident. Nicolae Ispas (34 de ani), din Meteș, condu­cătorul unui minibus marca Ford, în timp ce efectua manevra de mers înapoi nu a observat-o pe Maria Năsui ce se afla în spatele autoturismului, astfel că a acci­dentat-o. Femeia a fost transportată de urgență la spital, ea fiind în stare de co­mă profundă. La scurt timp după accident femeia a decedat, medicul legist urmând să stabilească, în urma efectuării necropsiei, cauza exactă a morții. Po­liția continuă cercetările pentru stabilirea cauzelor în care s-a produs accidentul. Nicolae Ispas ar putea fi cercetat pentru ucidere din culpă. (L.I.)
Alba Iulia are "Schumacher"-ii ei
     Într-o scrisoare adresată Autorității de Ordine Publică Alba a Consiliului ju­dețean și semnată "un grup de locatari din blocurile MV6-MV8-MV10-MV12 din străzile B-dul Revoluției și Str. Moților se arată că noapte de noapte din stația de benzină situată vizavi de Stadion tineri, care pe lângă faptul că se dedau la ade­vărate petreceri cu muzică dată la maximum, mai au și obiceiul de a porni în întreceri cu motociclete și autoturisme "care au modificat eșapamentul". Ajunși pe culmile disperării, locatarii din blocurile amintite îi imploră pe membrii ATOPA "să ia măsuri pentru a asigura cât de cât liniștea publică în această zonă". Se pare însă că aceste curse de mașini se petrec și în alte zone ale orașului cum ar fi Parcul Unirii din fața Catedralei unde, după 12.00 noaptea, tinerii își turează, spre disperarea locatarilor din zonă, motoarele mașinilor la maximum. "Am fost sesizat și eu de către niște cetățeni că în zona Partoș, de la podul peste Mureș până la podul de la calea ferată, în special în nopțile de sâmbătă, în jurul orelor 1.00-2.00, au loc raliuri de motociclete", a declarat subprefectul Clement Negruț, membru ATOPA, în cadrul ședinței de ieri al cărui principal subiect l-au constituit accidentele grave de circulație produse pe raza județului Alba în perioada 1.01.04-26.05.05 sub forma unui raport prezentat de șeful IJP Alba, Tudor Grindean.
    Important ca aceste sesizări să nu rămână la acest stadiu ci, odată informate, autoritățile și organele de control ale județului să ia măsuri concrete pentru sto­parea fenomenului sau desfășurarea lui într-un cadru amenajat, așa cum se în­tâmplă și în marile orașe.(I.P.)
100 de milioane de lei pentru "Târgul de fete" de pe Muntele Găina
     Cele 100 de milioane de lei cerute Ministerului Culturii și Cultelor pentru aco­perirea unor cheltuieli organizatorice legate de serbarea populară "Târgul de fete" de pe Muntele Găina sunt ca și aprobate. Declarația a fost făcută de subprefectul Clement Negruț, care s-a întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute cu Ioan Onisei, secretar de stat la ministerul amintit. Subprefectul a menționat că mai trebuie doar să trimită astăzi pe adresa ministerului situația cu manifestările care ur­mează să fie finanțate din aceste fonduri.(R.G.)
George Maior - noul purtător de cuvânt al Senatului
     George Cristian Maior, senator PSD de Alba, va fi numit în viitorul apropiat pur­tător de cuvânt al Senatului României. Domnia-sa este în prezent preșe­dintele Comisiei de Apărare din cadrul aceluiași for legislativ, aflându-se de asemenea în cărți și pentru funcția de purtător de cuvânt al Partidului Social Democrat.(R.J.)
Record la alcoolemie
     În urma unei acțiuni pe linie de poliție rutieră desfășurată în cursul zilei de 26 iunie, polițiștii din Ocna Mureș l-au oprit în trafic pe numitul Viorel Bota (38 de ani), din Unirea. Respectivul a fost testat cu aparatul de alcooltest, rezultatul fiind de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost condus la Spitalul oră­șenesc Ocna Mureș unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. S-a stabilit că tânărul avea... 2,20 g/l alcool în sânge, el fiind cer­cetat pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. În cadrul acțiunii au fost aplicate și un număr de 13 sancțiuni contravenționale în valoare de 9,3 milioane de lei și au fost reținute 3 permise de conducere, toate pentru alcool. (L.I.)
Concert de chitară clasică
     Duminică, 26 iunie 2005, la ora 19,00, în Catedrala romano-catolică din Alba Iulia a avut loc un concert de chitară clasică susținut de Dragoș Tudor (chitară so­lo) și de același solist, în cadrul unui trio, alături de Cristi Rodean și Viorela Filimon. La concert au fost prezente peste 150 de persoane, catolici și ortodocși, deopotrivă, a căror încântare exprimată în aplauze nu a putut fi zăgăzuită nici chiar de sacralitatea spațiului catedralei. Bravo! (I.H.)
Mulțumiri
     D-l Ionuț Fulea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promo­varea Culturii Tradiționale, mulțumește pe această cale domnului Ioan Horșia, pri­marul comunei Șona, pentru sprijinul acordat la realizarea manifestării cultural artistice - obicei de nuntă "Ia-ți mireasă ziua bună", realizat în data de 19 iunie 2005 în căminul cultural din satul Biia, comuna Șona. (I.P.)
Număr record de contestații la testele naționale - 720
     Sute de elevi din județul Alba au uzat de dreptul lor de a depune contestații, nemulțumiți de notele obținute la probele testelor naționale, în total fiind înre­gistrate 720 de contestații, un număr record. Cele mai multe contestații au fost înregistate la limba română-393, în timp ce la celelalte discipline au fost depuse 230 de contestații la matematică, 43-geografie și 54-istorie, dar nici una la limba modernă din partea elevilor maghiari sau germani. Lucrările au fost trimise deja la Centrul de evaluare de la Sibiu, iar rezultatele vor fi cunoscute cel mai probabil în cursul zilei de miercuri, 29 iunie. Prof. Oana Badea a explicat că, potrivit meto­dologiei, notele obținute inițial vor fi modificate doar dacă diferența dintre cele do­uă evaluări este mai mare de o jumătate de punct (50 de sutimi).(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.